Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.1 (2011-2014)
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon
Czytam i czytam i coraz trudniej się zdecydować
Poradźcie, proszę, czy dobrze kombinuję...Do gruntu Marmande, Malinowa zebra z dziubkiem, Carbon, Zapotec, Italian giant, Albenga x Cosovo. Trochę tego jest-tak mi się wydaje-na te odmiany zachorowałam, a jak z ich chorowitością? Warto je mieć wszystkie czy coś sobie darować?

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Yvona, Zapotec i Carbon nie znam. Pozostałe miałam w ubiegłym roku w gruncie i spokojnie dawały radę. No i ... są warte grzechu 
Danaa, ja nigdy nie zaprawiam nasion pomidorów. Zresztą... żadnych nasion nie zaprawiam (czasem kupuję już zaprawione). I nie wydaje mi się, aby było to bezwzględnie konieczne.

Danaa, ja nigdy nie zaprawiam nasion pomidorów. Zresztą... żadnych nasion nie zaprawiam (czasem kupuję już zaprawione). I nie wydaje mi się, aby było to bezwzględnie konieczne.
Jakie łatwe w obsłudze odmiany pomidorów moglibyście mi polecić?
Do gruntu. I koniecznie - kwaskowate w smaku.
Coś dla początkującej pomidorówki, żeby trudno to było... zepsuć.
Do gruntu. I koniecznie - kwaskowate w smaku.
Coś dla początkującej pomidorówki, żeby trudno to było... zepsuć.

- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
Kropko, ja zaczynałam w zeszłym roku, z tych kwaskowatych Koralik był bezproblemowy, ale to chyba jedyny kwaskowaty u nas był;) No i Black Russian też nie do zabicia, a owoce wielkie i "pomidorowe".
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Mi najbardziej w pamięci utkwił kwaskowaty smak zielonej zebry od Kozuli 
Ale czy 139 (zielona zebra) da radę w gruncie, to nie wiem. U mnie była pod folią.

Ale czy 139 (zielona zebra) da radę w gruncie, to nie wiem. U mnie była pod folią.

- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miałam ją w gruncie, dawała radę. Krzaki były mocne. Wersja czerwona tej krzyżówki rosła bardzo mocno, gęsty i duży krzak, nie chorował, nie przejmował się suszą, nie pękały pomidory po deszczu, ogólnie super.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Matko w szoku jestemagaM pisze:Mi najbardziej w pamięci utkwił kwaskowaty smak zielonej zebry od Kozuli

Aga, może zrywałaś je niezbyt dojrzałe..? Albo trafiły nam się tak różne smakowo krzaki.

pozdrawiam, Anita
Myślę, że to jest sprawa gleby i jej zasobności w potas i magnez. Jak pamiętam ze zdjęć to Twoja gleba Anito wyglądała na wysoką klasę bonitacyjną.NITKA pisze:Albo trafiły nam się tak różne smakowo krzaki.
Pozdrawiam
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Co do wcześniejszych postów dotyczących zielonej zebry, to ma prawo mieć i słodkie i kwaśne owoce. Jest w niej jeszcze duża zmienność genetyczna. Oprócz warunków uprawowych, o smaku mogły zadecydować geny. Dopiero teraz zaczną się ustalać poszczególne typy i ewentualnie odmiany.
Pozdrawiam, kozula
Pozdrawiam, kozula
- pomidorowka
- 100p
- Od: 22 mar 2012, o 15:35
loeb pisze:Czy ktoś kojarzy odmianę "Genio"? Sprzedają w biedronce i innych marketach takie koktajlówki okrągłe, czerwone, śmieszne w smaku - konsystencja zielonego agrestu smak niedojrzałej czerwonej porzeczki;) Nie mogę o nich nic znaleźć, a ten smak i konsystencja jest dość zabawna, [przynajmniej JAKIŚ smak mają ;)]. Chciałabym wiedzieć czy to skutek uprawy popędzanej czymś czy jak posieję w grunt to też będzie taki smak.
Witam
Post jest co prawda z ubiegłego roku ale ostatnio też zainteresowałam się pomidorami GENIO. Dość często kupujemy je w Biedronce ze względu na smak i cenę. Tydzień temu ostatnie sztuki z pudełka musiałam wyrzucić bo zaszły pleśnią, jednak coś mnie tknęło i wydłubałam parę pestek i posiałam ot tak nie mając pojęcia czy coś z tego wyrośnie czy nie. A tu taka niespodzianka

Tutaj też znalazłam co nie co o tej odmianie.http://www.angelomorittu.com/clause/pomodori Wrzuciłam na tłumacza

Czy to odmiana samokończąca się czy nie, jak o nią trzeba dbać itp.
Będę wdzięczna za pomoc
Witam. Pomimo, że uprawiam warzywa na dość dużym areale to do tej pory nigdy nie miałem okazji spróbować odmiany pomidora malonowego ADONIS, którego nasiona oferuje Plantico. W tym roku kupiłem te nasiona i jestem w trakcie produkcji rozsady (jest po przepikowaniu i ma 2 liście właściwe). Zauważyłem, że w porównaniu z odmianami Faworyt czy Bawole Serce rozsada ta ma o wiele intensywniejszy, przyjemny pomidorowy zapach (dało się zauważyć przy pikowaniu). Może ktoś ma doświadczenie z uprawy Adonisa i coś mi napisze. Dziękuję.
- pomidorowka
- 100p
- Od: 22 mar 2012, o 15:35
I jeszcze tu coś znalazłam o Genio. Czy to oznacza że ta odmiana jest szklarniowa?
http://www.angelomorittu.com/clause/sviluppo [/quote]
i jeszcze tu i tu
http://www.ilpomodoroitaliano.it/variet ... genio.html
http://www.angelomorittu.com/clause/sviluppo [/quote]
i jeszcze tu i tu

http://www.ilpomodoroitaliano.it/variet ... genio.html
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Zbliża się nowy sezon i już teraz trzeba się zastanowić jakie odmiany będziemy mieli. Ja jestem zadowolony z VP-1 i z VP-2 i te zamierzam mieć w tunelach foliowych. Nawet je posadziłem na jesień i też owoce są twarde, smaczne.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Mnie VP-1 też zadowolił, ale bardziej (też miło) zaskoczył mnie "Cornabel F1" - bardzo plenny, owoce duże, smaczne i jeszcze teraz owocuje
Sadziłem go i pod folią i w przydomowej szklarence - jak najbardziej polecam.
Obie odmiany są już "zaklepane" na kolejny sezon.

Sadziłem go i pod folią i w przydomowej szklarence - jak najbardziej polecam.
Obie odmiany są już "zaklepane" na kolejny sezon.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Sprawdziłam u wujka Googla - Cornabel to typ paprykowy, ale piszą, że pod osłony. Jak sprawdził by się w gruncie? Jerry, napisz o nim coś więcej.