MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
11krzych

Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II

Post »

kidaa21 pisze:elo wszystkim .....
mam problem nie znam niemieckiego a chciałabym to poczytać jest gdzieś możliwość przetłumaczenia tego??
O google-translate nie słyszała?

http://translate.googleusercontent.com/ ... KZcq7sNQrA
Awatar użytkownika
tax-us
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 sie 2010, o 23:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Problem masowego ginięcia pszczół powoli się wyjaśnia, szkoda, że jak na razie nic z tego nie wynika.
Pozytywne jest to, że zauważa się w końcu, iż zjawisko nie dotyczy tylko pszczoły miodnej ale i tych dzikich, http://www.polityka.pl/nauka/natura/152 ... -glod.read
Ale czy ktoś wygra z --nazwa zastrzeżona1-- i kompan(i)ami :?: :?: :?:
phrix pisze:SlaWasII tutaj więcej do poczytania: http://chronmy.pszczoly.pl/nasze-cele/

Problem jest ogromny a duża wina leży po stronie działkowiczów, miłośników pięknej trawy itp. prawda jest taka że sadownicy od pewnego czasu doceniają pszczoły i stosują opryski w odpowiednich wyznaczonych terminach. Moim zdaniem środki takiej jak Roundup powinny być wycofane z sprzedaży detalicznej - społeczeństwo nie dorosło do ich stosowania.
Święta prawda, kto stosuje okresy karencji dla pszczół? sadownicy - być może w sporej części, ale: rolnicy - prawie żaden, ogrodnicy -mało który :twisted:
Najsmutniejsze jest to, że to my trujemy owady a potem zakładamy domki, żeby u nas zamieszkały ;:124 :evil:

Z innej beczki:
Suppa pisze:...od wczoraj wygryzają się samice, a dziś już kwitną czereśnie. Potwierdziła się moja wcześniejsza teza 8-)
Potwierdzam teorie ;:63 , 3 dni temu zakwitły czereśnie, dzisiaj zauważyłem pierwszą samicę :)

kidaa21 pisze:witajcie
chciałam sie zapytać kogoś z Was doświadczonych czy znacie sie na osach....bo mnie w jednej z rurek zagniezdziła sie osa , nie znam sie za bardzo na gatunkach ale wydaje mi się ze to ALLANTUS SCROPHULARIAE jest mała nie ma przewężenia w "pasie" nie ma dużo zółtych pasów, udało mi sie ją nagrać na filmiku akurat nagrywałam wygryzanie sie pszczółek z kokonów, może chciałby mi ktoś z doświadczonych obejżec i potwierdzic?
jedną rurkę mam już zalepioną ziemią ...czy to już murarka tak szybko założyła gniazdo??
Allantus Scrophulariae to nie jest osa i nie mogła się zagnieździć w rurce bo ... w ogóle się nie gnieździ :)
Jeżeli nie ma "osiej tali" to najprawdopodobniej któraś z pilarzowatych, identyfikacja do gatunku baaaardzo trudna :evil: .
Pozdrawiam Krzysztof
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p
Od: 6 kwie 2012, o 20:29

Post »

11krzych .....a no nie słyszała Ja :) dzięki
:)
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krzysztofie !
Obserwuje posiadaczy ogrodów owocowo - warzywnych, miejskich - przydomowych i rolników.
Chyba największy problem ze złym, zabójczym dla pszczół i wszelkich owadów stosowaniem oprysków mają rolnicy. Oni zawsze wszystkie prace polowe wykonują w godzinach przedpołudniowych, czyli w czasie największego oblotu pszczół. Potrafią nawet rzepak w czasie kwitnienia opryskiwać do południa. Posiadacze działek warzywno - owocowych stosują opryski z coraz większą świadomością. Już przestali się posługiwać argumentem " że pani w sklepie tak powiedziała ". Szukają sami informacji. Czytają przed zastosowaniem preparatu i najważniejsze, nie słuchają rolników z radami typu " lej pan dwa razy więcej i będzie dobrze ".
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p

Post »

11krzych tylko to takie tłumaczenie troche kiepskawe , ale lepsze to niż nic
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p

Post »

nipaniemajet ;:219
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Uroki tłumaczy :wink:

Ale dziś przygrzało.. Wygryzło się mnóstwo murarek, zostało już niewiele pełnych kokonów. Dziś też samice rozpoczęły obloty i zabudowę rurek :)
Tylko jedna rzecz mnie nurtuje - mam wrażenie, że część samic uciekła albo gdzieś zniknęły.. widać ich stosunkowo niewiele jak na ilość opustoszałych kokonów :roll:
Pozdrawiam, Maciek.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p

Post »

u mnie zaczeło sie na dobre...zrobiłam experyment chcąc policzyć ile jest samic zaznaczałam lekko flamastrem rurki do których wchodziły iiiiii przynam sie ze tez za bardzo zadowolona nie jestem bo jest ich tylko 20 :/ :? plus jedna jakas pszczolinka...ech no cóż lepsze to niż nic
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak się wydaje, że tylko, ale: teoretycznie każda z nich zaklei 3 rurki, licząc po średnio 7 kokonów w rurce - to za rok możesz mieć całkiem sporą hodowlę :wink:
To chyba nie pszczolinka, one mieszkają w otworach w ziemi :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p

Post »

no oso podobne coś :) połowe mniejsza osa z tym że prążków żółtych ma mniej i mniejsze
halfoat
50p
50p
Od: 6 maja 2007, o 22:31

Post »

U mnie coś mało, gorzej niż w zeszłym roku. Mam nadzieję, że jeszcze się rozkręcą.
Przygotowałem sporo rurek z trzciny, ale wcale nie tak łatwo o odpowiednie średnice, większość jednak za cienka (chyba). Ostatnio przypomniałem sobie o baldaszkowatych, mają puste w środku łodygi i dziś naciąłem trochę rurek. Tu przynajmniej nie ma kłopotu ze średnicami, trafiają się nawet i 20mm rury. Ciekawe jak pszczółkom spodoba się takie lokum.
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

U mnie dzisiaj pracowały super, widać po pyłku tym z rurek jak czyściły :D aż miło było patrzeć :D
jutro muszę przejrzeć kokony czy są już wszystkie puste
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

20 mm to za dużo, takie lubią zdaje się Miesierki. Chociaż u mnie jest wiele gigantycznych samic jak na murarki, zasiedlają rurki o średnicy około 1cm :)
Mam ciekawe spostrzeżenia: póki co największym powodzeniem cieszą się rurki schowane w głębi domku, krótsze a tych wystających nie zasiedlają. Może to się później zmieni.
Drugie to dbałość o porządek w mieszkaniu :) Mam trzcinowe rurki z taką puszystą powłoczką na wewnętrznych ściankach, zastanawiałem się czy to usuwać i czy to nie będzie przeszkadzało pszczołom. Okazało się, że same się tego pozbywają wypychając śmieci na zewnątrz :)
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
yareka
50p
50p
Od: 26 lip 2010, o 15:47

Post »

I u mnie zaczął się ruch, kilkanaście cały czas widać przy rurkach ;)
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p

Post »

SUPPA raczej jak możesz usuwaj, ze względu na to że czas włożony na oczyszczanie przez pszczoły zajeły by się prędzej zbieraniem pyłku

HALFOAT proponowałabym tobie zamiast trzciny którą ciężko znaleść postawić też na bambus, można używać wielokrotnie , jedyny minus ze nie można wyciągać kokonów i za bardzo kontrolować jeśli by coś sie działo...ja mam głównie bambus, krótko po wygryznieniu się samic oczysciłam i ugotowałam w wodzie :) w tej chwili juz 25 samic uwija sie przy rurkach nawet z tamtego roku, zajmują te nawet 1,5 cm otwony jak i takie przez które wejscia ledwo sie wiskają , choć mają pod dostatkiem 7-8 mm
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”