Różany ogród Moniki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różany ogród Moniki

Post »

Dzisiaj u nas było nieco chłodnawo i deszczowo. Między kroplami deszczu złapałam trochę wiosny
Obrazek

Obrazek

A na białej rabacie coraz więcej bieli:
Obrazek

Obrazek

i biała bergenia nareszcie rozkwita
Obrazek

Kupiłam białą bakopę i dosadziłam do donic z bratkami. Bakopa nadała lekkości - podoba mi się w tym zestawieniu. Jak już skończą się zimne noce, a bratki nieco zbrzydną, to dokupię białe surfinie i hortensje zamiast bratków - myślę, że dobrze im będzie w parze z bakopą.
Obrazek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

wit Moniczko,
duże plany masz na ten sezon. Pogoda sprzyja pracy w ogrodzie. Nowa rabatka jest po prawej stronie ogrodu czy znowu mi się pomieszały kierunki w Twoim ogrodzie. :;230
Róże możesz już ocenić, czy wszystkie przetrwały zimę.
;:108

Oj jakie śliczne to ostatnie zdjęcie.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś zazdroszczę tego deszczu.....u mnie zimno i szaro, ale popadało tylko troszkę w nocy, jeśli nie będzie deszczu, to jutro będę musiała podlewać....szczególnie róże , bo są w strasznym stanie...
Prześlicznie wyglądają hiacynty w towarzystwie szafirków, muszę koniecznie dokupić trochę tych pięknych pachnideł, bo mam tylko 2 kolorki, a one wszystkie takie piękne :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

majka411 pisze:wit Moniczko,
duże plany masz na ten sezon. Pogoda sprzyja pracy w ogrodzie. Nowa rabatka jest po prawej stronie ogrodu czy znowu mi się pomieszały kierunki w Twoim ogrodzie. :;230
Róże możesz już ocenić, czy wszystkie przetrwały zimę.
;:108

Oj jakie śliczne to ostatnie zdjęcie.
Obrazek

Majeczko, to zdjęcie dokładnie pokazuje gdzie jest rabata - to widok z tarasu za domem. Filar zasłania daglezję, ale to właśnie to miejsce.

-- Wt 24 kwi 2012 18:58 --
AGNESS pisze:Moniś zazdroszczę tego deszczu.....u mnie zimno i szaro, ale popadało tylko troszkę w nocy, jeśli nie będzie deszczu, to jutro będę musiała podlewać....szczególnie róże , bo są w strasznym stanie...
Prześlicznie wyglądają hiacynty w towarzystwie szafirków, muszę koniecznie dokupić trochę tych pięknych pachnideł, bo mam tylko 2 kolorki, a one wszystkie takie piękne :D
Aga, ja mam sporo hiacyntów, bo dosć wcześnie kwitną i roznoszą pięny zapach w ogrodzie w czasie, gdy jeszcze wszystko śpi :D Nie wszystkie odmiany są w kolejnych sezonach ładne, pełne i kolbowate, ale powoli eliminuję te gorsze i zostawiam ładniejsze, żeby ogród wyglądał ciekawie o każdej porze roku. Ta kępa koloowych hiacyntów na zdjeciu rośnie dokładnie w środku krzewu róży (wycięta do ziemi, bo przemarzła mocno) - tak mi cebule poprzenosiły w rożne miejsca nornice i krety. Mam w tym roku niesamowite zamieszanie z tymi cebulowymi ;:173 Problem będzie, żeby je spod tej rózy wykopać ;:218
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

vertigo pisze:Olu, to nie tuje, a kulku z bukszpanów i cisów :wink: 4
No to bardzo fachowo i precyzyjnie przycięte ;:138
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Moniczko, jak mi określiłaś dokładnie miejsce, to teraz jest jasne :;230
Ważne miejsce, bo z tarasu widok musi być piękny.
Jak róże mają już listeczki ? Jestem też ciekawa swoich. ;:108
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Nie spotkałam jeszcze białej bergenii, śliczna ;:oj
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aszka pisze:
vertigo pisze:Olu, to nie tuje, a kulku z bukszpanów i cisów :wink: 4
No to bardzo fachowo i precyzyjnie przycięte ;:138
Jeszcze będę troszkę poprawiać, ale jak już skończę sadzić wszystkie kule. Część kul robię po prostu z kilku szt. bukszpanów i docinam na kule. Kilka kupiłam już gotowych kulek, ale są dość drogie i lepiej się opłaciło samemu uformować.

-- Pt 27 kwi 2012 05:46 --
majka411 pisze::wit Moniczko, jak mi określiłaś dokładnie miejsce, to teraz jest jasne :;230
Ważne miejsce, bo z tarasu widok musi być piękny.
Jak róże mają już listeczki ? Jestem też ciekawa swoich. ;:108
Majeczko, róże mają już sporo listków, bo w ostatnich dniach jest bardzo przyjemnie i ciepło. Niestety sporo wiosennych nasadzeń jeszcze nie ruszyło (ale pędy zielone, na szczęście), a sporo wymarzniętych, których wciąż nie wykopuję licząc na to, że jakimś cudem odbiją. Jest na to oczywiście mała szansa, ale czekam.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AniaDS pisze:Nie spotkałam jeszcze białej bergenii, śliczna ;:oj
Ja mam białe bergenie już trzeci sezon (można kupić w ogrodniczym na Cezarówce), ale są wciaż małe, kwiaty również kwitną w małych kolbkach, nie to, co różowe:
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mam ostatnio czasu na pisanie, bo w pracy zwariowany czas, a późne popołudnia spędzam na pracy w ogrodzie do wieczora. Wciaż mam nie przycięte wszystkie róże. Niewiele zostało, ale czas goni i trzeba to dokończyć w weekend. Sporo jest strat, ale na szczęście nie w tych najlepszych odmianach. Szkoda mi Berleburgów i Tomelise - z Berleburgów już na pewno nic nie będzie, a Tomelise ... okaże się, ale chyba też martwa.
Zaczynają kwitnienie brunnery - bardzo je lubię :D Mam kilka odmian, ale muszę je przesadzić po kwitnieniu, żeby rosły blisko siebie, bo wtedy będzie widać efekt tych różnic na liściach.

Obrazek

Kolejne sasanki zabierają się do kwitnienia
Obrazek

Obrazek

i chcą dogonić te, które pierwsze zakwitły i narosły w ładne kępki

Obrazek
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jest PIĘKNIEEEE
Witaj Moniko. Dawno nie byłam u Ciebie. Lubię Twój ogród, lubię patrzeć jak dojrzewa. Na pewno dostarcza Ci wiele radości i satysfakcji, zwłaszcza jeśli porównać go z pierwszymi zdjęciami z okresu kiedy kupiliście działkę. Moniko mam do Ciebie prośbę. Wczesną wiosną komponowałaś rabatkę przy ławeczce. Miałaś tam zamiar posadzić hortensję Anabell. Jestem w trakcie przeróbki przy swojej ławce i też mam zamiar posadzić tam hortensję ale zastanawiam się co by jej dać do towarzystwa. A może zostawić ją samą? Może cisy bo mam dwie sztuki? Może kiścień? Ma podobne wymagania. Jeśli znalazłabyś chwilkę to pokaż to miejsce... ;:196

U mnie sasanka dopiero ma dwa centymetry, hiacynty...ach szkoda gadać... :roll:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Moniczko, a tej białej sasaneczki to nie dałoby się podzielić :oops:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jolcia1212 pisze:Jest PIĘKNIEEEE
Witaj Moniko. Dawno nie byłam u Ciebie. Lubię Twój ogród, lubię patrzeć jak dojrzewa. Na pewno dostarcza Ci wiele radości i satysfakcji, zwłaszcza jeśli porównać go z pierwszymi zdjęciami z okresu kiedy kupiliście działkę. Moniko mam do Ciebie prośbę. Wczesną wiosną komponowałaś rabatkę przy ławeczce. Miałaś tam zamiar posadzić hortensję Anabell. Jestem w trakcie przeróbki przy swojej ławce i też mam zamiar posadzić tam hortensję ale zastanawiam się co by jej dać do towarzystwa. A może zostawić ją samą? Może cisy bo mam dwie sztuki? Może kiścień? Ma podobne wymagania. Jeśli znalazłabyś chwilkę to pokaż to miejsce... ;:196

U mnie sasanka dopiero ma dwa centymetry, hiacynty...ach szkoda gadać... :roll:
Cześć, Jolciu!
U mnie Anabelle rosną już od ubiegłego sezonu w miejscu, gdzie dałam ławeczkę. Po prostu czekały na ławeczkę :lol: Ja mam same Anabelle. Zastanawiałam się nad posadzeniem tam jeszcze przywrotników, które bardzo lubię, ale jednak zostały Anabelle samotne. Z tyłu za ławeczką rośnie ekran z cisów, który z roku na rok się zagęszcza i mam nadzieję, że za 2-3 lata stworzy zieloną ścianę jako tło. Myślę w tym roku nad tym, żeby go nieco zagęścić młodymi sadzonkami, żeby szybciej był efekt :D
Zdjęć tego miejsca nie robiłam ostatnio, ponieważ czekam na rozrost hortensji. Mam zdjęcie z wczesnej wiosny, kiedy układałam kostkę wokół miejsc z Anabellami
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wanda7 pisze:Moniczko, a tej białej sasaneczki to nie dałoby się podzielić :oops:
Sadzonka jest bardzo mała, ale po kwitnieniu powinna się troszkę rozrosnąć, to myślę, że da się podzielić ;:196
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Moniko, tak mi się wydaje, że te cisy i tak są gęsto posadzone.
Ta roślina wymaga anielskiej cierpliwości, ale bym tam już niczego nie dosadzała.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”