Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.5
- ewamaj66
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.5
No kiedy, kiedy i u mnie zakwitną owocówki?
Wszystkie pąki jeszcze zamknięte, a uwielbiam kwitnące jabłonie i wiśnie.

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Majeczko, oczu nie mogłam oderwać od kwitnących owocowych.
Miałam w donicy Laryssę z wiosennego zamówienia, z tych bardzo krótko przyciętych.
W sobotę wkopałam ja do gruntu, a przy okazji obejrzałam dokładnie. Ona jeszcze śpi.
Jest zielona, ale nic na niej nie widać wiosny. Korzenie też się nie ruszyły.
Może one tak mają, te wiosenne róże.

Miałam w donicy Laryssę z wiosennego zamówienia, z tych bardzo krótko przyciętych.
W sobotę wkopałam ja do gruntu, a przy okazji obejrzałam dokładnie. Ona jeszcze śpi.
Jest zielona, ale nic na niej nie widać wiosny. Korzenie też się nie ruszyły.
Może one tak mają, te wiosenne róże.

-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Asia swojskie widoki są takie swoje i dostępne z każdego okna i właśnie dlatego tak kocham to miejsce.
Zawsze zachwycają mnie widoki kwitnących owocówek w zestawieniu ze śpiącymi jesionem, dębami czy orzechami włoskimi, to pokazuje jak niektóre rośliny bronią się przed przymrozkami wiosennymi i pewnie niektóre róże też tak robią, mają w genach taki właśnie system.
Agunia
To dopiero początek, najfajniej wyglądają wiśnie i chyba takiego widoku możemy się spodziewać niedługo bo ciepełko zapowiadają.
Ewa gdzieś doczytałam jak napisałaś że macie 2 tygodnie spóźnienia ale niedługo będziecie mieć cieplej niż na zachodzie czyli wegetacja ruszy i niedługo zobaczysz kwitnące drzewka.
Majeczko patrząc na niektóre trudno uwierzyć że one się obudzą, ale ciągle liczę że to już koniec z padniętymi różami. Dzisiaj wybierałam od Sipa same terminatorki i giganty żeby jakoś stworzyć klimat dla tych mniejszych słabych różyczek, a większość Souvenirów ma strefę 6b.

Agunia

To dopiero początek, najfajniej wyglądają wiśnie i chyba takiego widoku możemy się spodziewać niedługo bo ciepełko zapowiadają.

Ewa gdzieś doczytałam jak napisałaś że macie 2 tygodnie spóźnienia ale niedługo będziecie mieć cieplej niż na zachodzie czyli wegetacja ruszy i niedługo zobaczysz kwitnące drzewka.

Majeczko patrząc na niektóre trudno uwierzyć że one się obudzą, ale ciągle liczę że to już koniec z padniętymi różami. Dzisiaj wybierałam od Sipa same terminatorki i giganty żeby jakoś stworzyć klimat dla tych mniejszych słabych różyczek, a większość Souvenirów ma strefę 6b.

- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
System obrony przed przymrozkami genialny, ba - natura
A u Sipa co wybrałaś?

A u Sipa co wybrałaś?
- Aszka
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Uwielbiam tę porę roku-a już kwitnące drzewa owocowe to prawdziwy raj dla oczu 

-
Asiu dopiero przebrnęłam przez historyczne do końca listy daleko, wybieram Gerschwinda i rugosy a co zamówię to jeszcze nie wiem.
Olu choć taka chwila białego trwa bardzo krótko to zawsze na nią czekam z niecierpliwością.
Na dobranoc i na dobry dzionek troszkę kolorowej wiosny.
ciągle w doniczce

jedyny Śnieżnik a zmienił miejsce zamieszkania
pierwiosnek w dąbrówce

tulipanki które przeżyły zimę leżąc na ziemi
dom zaczyna się zielenić
mój jedyny pomocnik
proszę o poradę co zrobić z tymi 3 przewodnikami jodły kalifornijskiej bo żaden nie chce ustąpić miejsca i wszystkie rosną do góry, może przyciąć krótko dwa to jeden jakoś sobie sam poradzi. 

Olu choć taka chwila białego trwa bardzo krótko to zawsze na nią czekam z niecierpliwością.

Na dobranoc i na dobry dzionek troszkę kolorowej wiosny.

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55

Jodły w ten sposób same się zagęszczą. Mam je już z 15 lat. To są piękne drzewa. Jak mi głowa przeszkadza dziś.... może dlatego, że dzień zaczął sie od szarego nieba i porządnie padało. a teraz słonko świeci.

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Majka pieknie wyglądają drzewa owocowe .U nas również takie dziczki kwiatną .Młode przyrosty na iglaczkach to lubię najbardziej są takie piękne .No i dobrze ,ze róże sie puszczają tak ma być 

- ewamaj66
Edul
Ten się nie musi starać, żeby dobrze wyglądać
Padało rano, potem padało i teraz też pada. Cudo
Jedyna pociecha, że wszystko chce rosnąć, a na ciepło czekam.

Padało rano, potem padało i teraz też pada. Cudo

-
Majeczko ta jodła tak sobie zrobiła rok temu a właściwie to majowa zima odmroziła jej prawie wszystkie młode przyrosty i teraz cały rok mnie straszy takimi kikutami. Mam nadzieję że w tym roku żadnych mrozów nie będzie i ładnie przyrośnie. Ona dość wcześnie wypuszcza młode a potem jak ogrodnicy przymrożą to ma uszkodzenia, świerki ciągle jeszcze śpią i wcale im nie spieszno.
W nocy bardzo ładnie podlało i aż uciecha było sadzić dzisiaj. Udało mi się posadzić 5 róż a skarbów wykopałam 2 kary czyli taczki. Znalazłam nawet zabytkowe zamknięcie butelki tzw zamknięcie patentowe jak kiedyś były piwa i oranżady, z niemieckimi napisami. Chyba muzeum otworzę.
Jadzia róże z dnia na dzień coraz bardziej się puszczają i cieszy mnie to bardzo.
Ewa a man popadało w nocy a w dzień świeciło słoneczko a czasami były chmurki, i bardzo przyjemnie się pracowało.

W nocy bardzo ładnie podlało i aż uciecha było sadzić dzisiaj. Udało mi się posadzić 5 róż a skarbów wykopałam 2 kary czyli taczki. Znalazłam nawet zabytkowe zamknięcie butelki tzw zamknięcie patentowe jak kiedyś były piwa i oranżady, z niemieckimi napisami. Chyba muzeum otworzę.

Jadzia róże z dnia na dzień coraz bardziej się puszczają i cieszy mnie to bardzo.

Ewa a man popadało w nocy a w dzień świeciło słoneczko a czasami były chmurki, i bardzo przyjemnie się pracowało.

- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
U mnie tez pieknie bylo, padac nie padalo, trzeba bylo lac z sssss
Ale juz tak ladnie soczyscie zielono sie robi, az czlowiekowi chce sie na zewnatrz przebywac.

Ale juz tak ladnie soczyscie zielono sie robi, az czlowiekowi chce sie na zewnatrz przebywac.
- Ma-Do
- Od: 22 lut 2010, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Majko,koniecznie przyciąć te niepotrzebne pędy.[tak bym ja zrobiła]

Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Moje wątki
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Majka a jak tam sie ma ta moja Bonica czy żyje .No i bardzo dobrze ,ze wszystkie sie zaczynają ruszać
-
Małgosiu tak dzisiaj patrzyłam na nią i jakbym miała pod ręką sekator to już bym ciachnęła bo strasznie mnie wkurza. Podobnie miałam ze świerkiem srebrnym jak mu robal zjadł przewodnik ale on był malutki to mogłam ręcznie naprowadzić jeden boczny pęd do pionu ale na jodłę to muszę z wydłużanym sekatorem i jutro mu ciachnę dwa i niech ładnie wygląda jak drzewo a nie jak krzaczysko.
Jula zieleni się i rozwija w zastraszającym tempie ale i tak opóźnienie jest w stosunku do ubiegłorocznej wiosny.

Jula zieleni się i rozwija w zastraszającym tempie ale i tak opóźnienie jest w stosunku do ubiegłorocznej wiosny.

- ewamaj66
Trochę rozczarowana jestem tegoroczną wiosną, spodziewałam się wyższych temperatur. Choć tak całkiem narzekać nie mogę, stosunkowo mało roślin mi wypadło.