Morwę dla owoców (odmiany czy udane okazy) mnoży się z sadzonek zdrewniałych, odrostów itp (zapewne wówczas też szybciej owocuje, tak zwykle bywa), jeśli się szczepi to przy mnożeniu konkretnych odmian ze zrazów. Na morwie z siewu

Albo np. szczepi się morwę czarną na białej dla lepszej odporności na mróz.
Nasiona morwy czarnej stratyfikuje się typowo, w chłodzie ( 0-5'C) przez 1-3 miesiące; przy czym już po miesięcznej stratyfikacji ponad 50% kiełkuje ale lepiej dłużej. Bez stratyfikacji też potrafi coś wykiełkować, ale niewielki procent. Białej morwie podobno wystarcza stratyfikacja krótsza (2-4 tyg.) ale tu nie dam głowy.
Co do smaku: dla owoców uprawia się morwę czarną, morwa biała uprawiana była na liście dla jedwabników, jest słodko-mdła, kwasku i aromatu brak. Z tym że co kto lubi. A najlepiej gdyby znaleźć odmianę wyhodowaną dla owoców, nie jakieś dziczki...
