Ogródek Gosi cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 7

Post »

Adrianno, to znaczy, że i u Ciebie bergenia nie wygląda najlepiej?
Chodze po wątkach i coraz bardziej się przekonuje, że ta zima była chyba gorsza od poprzedniej.
U mnie niby w porządku. Trochę roslin nie odbiło, ale tez przetrwały takie, które myslałam, że padną.
Natomiast zaczyna mnie niepokoić zjawisko jakie obserwuję na różach i rh. Coś się zaczyna z nimi dziać.
Róże zaczynają czernieć, mimo, że do tej pory wyglądały bardzo dobrze, a mój szczepiony rh zgubił prawie wszystkie liście. Pąki wydają się być zdrowie, czyli chyba kwitł będzie. Ale to dziwne zachowanie
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Małgoś, co to za śliczne tulipanki? Znasz może ich imię :?:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wczorajsza pogoda była rewelacyjna :D Zapowiadano jednak burze i były-dwie. Popracowałam tylko do 14, potem burza, potem do ogrodu, potem burza i deszcz do późnej nocy. Ale dzisiaj jakby bardziej zielono :D Znów słonecznie, szkoda tylko, że to niedziela.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No ja w niedzielę też zwykle nie działam chyba, ze podlewam :wink: ale wczoraj była burza(Gosiu u ciebie też?) i jest mokro. Mam zaniedbane poletko truskawek i muszę je opryskać, a tu deszcze się zapowiadają i chyba dzisiaj ruszę. :oops: Mam taką ciekawą metodę pryskania, że przykrywam roślinki potrzebne doniczkami i pryskam roundapem. Dzisiaj też mam pomocnicę, a jutro szkoła i deszcz to nie dam rady, a chwast rosną jak szalone.
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Witaj Gosiu ;:196 Wstyd, wstyd i jeszcze raz wstyd :oops: . 13 strona wątku a ja dopiero teraz go przeczytałam - ale teraz mam nadzieję być już na bieżąco. Co do Twoich rozważań na temat zimy to zgadzam się z Tobą. Oczywiście dużo zależy od regionu, ale u mnie też obserwuję dziwne "zachowania" Wydaje mi się, że terminatorki New Dawn mocno mi przemarzły - praktycznie będę musiała je ściąć do zera. Ale jeszcze czekam, u mnie wszystko później startuje...... może jescze odbiją. Też mnie bardzo zainteresował temat białej bergenii. Ktoś pytał gdzie ją można dostać, ale nie doczytałam już czy ktoś pisał gdzie?
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ja mam białą bergenię, ale jest bardzo delikatna. W zeszłym roku posadziłam i nic nie przyrosła. Ukorzeniała się. :wink:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia, nie wiem o które Ci chodzi dokładnie. Prosze o sprecyzowanie :D

Ewa, dla mnie praca w ogrodzie to nie praca, więc daję sobie dyspensę. Jakoś wyrobić się nie mogę. Dzisiaj zrobiłam tylko 3 rabaty. A gdzie reszta?
No,a le tam przynajmniej już jaki taki porządek. Wreszcie coś widać.
A burza była ale dopiero po 18, jak już jechałam w gości.

Aniu, u nas było ją słychać bardziej niż widać, ale lać lało. Za to rano cudowne przebudzenie. LUbię takie poranki. Dobra metoda na randap, tylko jak jest dużo roslinek to trzeba dużo doniczek.

Asiu, jesteś usprawiedliwiona :D
Wiem, że masz dużo pracy. No i dzięki Tobie oglądałam cudne zdjęcia.
Ja nie wiem, czy w tym roku na róże nie miało wpływu zbyt duże nasłonecznienie plus mróz. Opowiadałam już gdzieś, że pędy niektórych róż były czarne tylko od strony południowej. Tzn. na jednym pędzie, tak jakby był przepołowiony na pół. Pól zielone, pół czarne. I chyba większość róż na ekspozycji południowej gorzej zniosło zimę. Może trzeba je zacieniać, jak zimozielone?
Niestety nikt jeszcze nie podał gdzie można kupić. Ja znalazłam coś takiego http://pi-ma.pl/shop/product.php?id_product=576
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

Margo2 pisze:Najważniejszą rośliną w moim ogrodzie jest róża
i to mi się podoba, też je polubiłam tylko czy róże polubią mój ogród? Wiesz Małgosiu że lubię Twoje połączenia różane i też uważam żeby nie sadzić samych róż, kupiłam trochę przetaczników i myślę o jednorocznych. Czy znalazłaś w ubiegłym roku buczka pendulę?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Chodzi mi o te z żółtym środkiem - chyba to są botaniczne?
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj padało i pada nadal :( Nic nie zrobiłam w ogrodzie. Pospacerowałam tylko i ucieszyłam się, że wszystko chce rosnąć.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

U kogoś widziałam już podobne tulipanki botaniczne Tarda. Ciekawe czy to takie same. Gosiu, co Ty na to?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ula, dla mnie same róże są jakby łyse. Muszą mieć towarzystwo. Coś zawsze musi kwitnąc i odwracać uwagę od ich nóżek.
Uważam, że pokochają Twój ogród.
Tak, w zeszłym roku kupiłam buczka, ale nie pendulę, tylko Fountaina, ale to maleństwo.

Obrazek

Monia, tak to tulipany botaniczne tarda.

Ewa, u mnie rozpadało się po 18, ale i tak nie zdołałam popracować w ogrodzie. Tylko przeszłam się i pozbierałam niespodzianki Flesza.

Jola, tak to tarda. Są urocze.

Obrazek

Obrazek

Zaczęła kwitnąc śliwa wisniowa
Obrazek

I czereśnia
Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na moją czereśnię jeszcze nie pora, czekam. Brakuje mi dnia, choć przecież wracam całkiem wcześnie z pracy.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Gosiu wrzuciłam u siebie fotki zmarzłych róż. Czy jeszcze jest szans, że puszczą? Bo przymierzam się je... ;:124
Mój ogródek cz.1
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

O tak masz rację też tak uważam a szczególnie jak chodzi o róże wielkokwiatowe.Nie znając jeszcze forum kupiłam kilka wielkokwiatowych i zrobiłam z nich szpalerek .Łyso .Szkoda mi się ich pozbyć to teraz obsadzam je i już troszkę lepiej.przetacznika nie mam ale jest na liście jak trafie na pewno kupie do towarzystwa moich róż
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”