Pielęgnacja thui

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Pielęgnacja thui

Post »

Chciałem spytać w jaki sposób podciąć poprawnie taką tuje, by ruszyła w górę, bo jest jakas dziwnie rozkrzewiona.
Obrazek

Drugie pytanko dotyczy ściółkowania. Z doświadczenia wiem, że sama kora jest marnym pomysłem bo chwasty tak przebija że szok co roku to samo.
Tym razem rozłożyłem zwykłą folie przeźroczystą pod nie, wyciołem otwory w kształcie koła o średnicy takiej jak same thuje mniej więcej i zobaczymy...
Zastanawiam siętylko czy się nie odparzą przy upałąch albo coś, jakie są wasze opinie na ten temat?
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pielęgnacja thui

Post »

Zerwij czym prędzej folie.W glebie musi zachodzić wymiana gazowa.Aby chwasty nie rosły jak głupie do odchwaść porządnie i daj 10 cm kory a można nawet więcej.Chcesz podciąć tuje aby poszła w górę? Cięty Brabant właśnie się rozkrzewia i idzie w górę,Twoja może nie pójść już bo nie wiemy jaka to odmiana.Może taka ma właśnie być :wink:
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

No właśnie co roku wydaje na conajmniej 4 wory kory to studnia bez dna! Zastanawiam się czy zamiast marketów czy ogrodniczych nie uderzyć do jakiegoś tartaku koło miast dać na flachę i załądować wory.

A co do tej tuji ze zdjęcia to ja też nie wim jaki to gatunek ale jaki by nie był czy jeśli popodcinam go po bokach nie wymuszę na nim wzrostu do góry? Może był przycinany od góry jakiś czas temu. Zakładajac że tak - można wymusić na nim wzrost w góre? Czy może też jest możliwość że to jakiś ozdobny karłowaty typ?
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje odpowiedzi sa zbędne bo sam siebie naprowadziłeś na właściwy tor.Ile bys kory nie sypał zawsze będzie obywać bo na tym polega przemiana materii organicznej.Zrób tak jak piszesz.Taniej jest w tartaku.Możesz tez sypać przekompostowane trociny.O ile nie jest to karzeł to możesz spróbować wymusić wzrost w górę.Nie tnij mocno.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”