Mata szkółkarska (włókno szkółkarskie)
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wypróbowałam to co na zdjęciu, i raczej więcej tego nie kupię.
Wymyśliłam natomiast,że przydałaby się włóknina dwustronna:przy ziemi czarna, a na wierzchu biała. I
gdzieś wyczytałam,że jest już takie coś. Będę tego szukać pod truskawki - bo zeszłego roku, w czasie upałów, aż żal było patrzeć, jak moje truskawki męczyły się na tle czarnej włókniny.
Wymyśliłam natomiast,że przydałaby się włóknina dwustronna:przy ziemi czarna, a na wierzchu biała. I

Waleria
- Mariusz_S
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mata szkółkarska w porównaniu z agrowłókniną ma jedną dużą wadę - jest pleciona. Kiełkujące na niej nasiona potrafią rozsuwać włókna i zakorzeniać się w podłożu. Wyrwanie ich to makabra. Dlatego wolę agrowłókninę, bo na niej chwasty po prostu rosną i nie ma problemu z ich usunięciem.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Pawel91
- 200p
- Od: 4 sty 2008, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kilka miesięcy temu zrobiłem rabatkę - ściąłem trawę, dałem włókno szkółkarskie, a na nie wysypałem korę - oczywiście posadziłem roślinki ;:83
Teraz po kilku miesiącach trawa zaczęła gwałtownie rosnąć pod włóknem szkółkarskim, dźwigając je przy tym - wygląda to nieestetycznie
Jak powstrzymać trawę - nie ściągając kory i włókna
Teraz po kilku miesiącach trawa zaczęła gwałtownie rosnąć pod włóknem szkółkarskim, dźwigając je przy tym - wygląda to nieestetycznie

Jak powstrzymać trawę - nie ściągając kory i włókna

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
oczywiście, że włókninę można ciąć, kupuję z rolki (tą grubszą, nie chcę maty, bo pleciona) i tnę na pasy , wykładam międzyrzędzia w pomidorach, obciążam kamieniami żeby wiatr nie zwiewał. Jesienią ściągam, moczę w dużej miednicy żeby przyklejona ziemia rozmiękła, później w czystej wodzie, suszę na płocie, składam i związuję i na drugi rok znowu jej używam.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Bartku, ściągam włókninę, ponieważ wykładam nią międzyrzędzia pomidorów aby nie rosły chwasty. Jesienią jak pomidory kończą wegetację, wszystkie badyle się wyrywa, suszy i pali a na zimę rozrzucam obornik lub podłoże po pieczarkach i głęboko orze. Na drugi rok pomidory będą rosły w innym miejscu.Ty masz na myśli zapewne włókninę rozłożoną obok krzewów i przysypaną korą, to takiej włókniny oczywiście się nie ściąga.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Jak już ściągniesz matę, to weź widły i ściągnij darń z rabatki. Potem dosyp ziemi i kory, czy samej kory i już
Co chcesz pryskać i czym? Trawę herbicydem? jak dużą masz tę rabatkę? Ja ze swojej rabatki ściągnęłam kilka ładnych metrów kw darni i wkopałam się na głębokość 30-40 cm, żeby wymienić ziemię dookoła kilku krzaczków pigwowca. Zajęło mi to kilka godzin, tobie powinno zająć o połowę mniej, bo nie będziesz wymieniał ziemi (czyli wybierał starą i dosypywał nową), a tylko zedrzesz darń. No i jesteś na pewno silniejszy niż ja, więc machanie widłami nie sprawi ci kłopotu. A do tego nie użyjesz ani grama chemii

Co chcesz pryskać i czym? Trawę herbicydem? jak dużą masz tę rabatkę? Ja ze swojej rabatki ściągnęłam kilka ładnych metrów kw darni i wkopałam się na głębokość 30-40 cm, żeby wymienić ziemię dookoła kilku krzaczków pigwowca. Zajęło mi to kilka godzin, tobie powinno zająć o połowę mniej, bo nie będziesz wymieniał ziemi (czyli wybierał starą i dosypywał nową), a tylko zedrzesz darń. No i jesteś na pewno silniejszy niż ja, więc machanie widłami nie sprawi ci kłopotu. A do tego nie użyjesz ani grama chemii

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."