Asiu, dziękuję, jesteś kochana

Dobrze, że przygarnęłaś bidulkę Stellatę, na pewno Ci się odwdzięczy
Ewa, u mnie prognozy mówiły tylko o słonku i 16 stopniach, tymczasem od rana leje i zero perspektyw na poprawę

Czekam na pogodę bo mam jeszcze do posadzenia trochę drobiazgów i chciałabym obfocić wczorajsze dokonania ...

Ja też powinnam się wziąć za pielenie, bo dzikusy nie czekają i wyłażą na rabatach
Monia, dzięki

Miło mi, że Ci się podoba, choć cebulowe w tym roku znacznie słabsze niż ubiegłoroczne...ale sasanki się rozrosły i nadrabiają
Jule, mi też się micha do słonka cieszy

ale dzisiaj od rana leje. Stopień przejaśnień - zero.
Ergo, stopień dobrego nastroju..hmm...
Werka, witaj w moim ogródku

Miło mi, że zajrzałaś! Załóż wątek i pokaż nam swój ogród, który będziesz tworzyć
Francesca, Toronto mam pierwszy raz i jestem mile zaskoczona

Przy altanie posadziłam na razie te dwa clemki, ale dosadzę coś na pewno..mam jeszcze w opcji Lasursterna, który zaczął mi kwitnąć na oknie

Chciałam go dzisiaj dosadzić do altany, ale leje od rana. Może podpowiesz mi jeszcze jakąś odmianę szybko rosnącą?Za brzozą, przy siatce jest jeszcze Paul Farges i Anita, a przy brzozie Emilia Plater.
Jagódko, witaj

Dziękuję za tyle serdeczności pod adresem ogrodu, bardzo mi miło

Takie słowa zawsze mobilizują do dalszej pracy
Jeśli idzie o rabatę przed świerkami - na hortensje bukietowe jest tam za mało miejsca, mam już kilka posadzonych i zajmują sporo miejsca. Jeżeli trafię na miniaturkową odmianę Bobo, jak sugerowała
Gosia to na pewno ją kupię

Na rabaty tulipanowe wysiewam jednoroczne - głównie smagliczkę, bo rośnie bezproblemowo w każdej części ogrodu i zgrabnie przykrywa miejsca po tulipanach białymi kobiercami.
Rabata tulipanowo-sasankowa przy tarasie jest tak zaprojektowana żeby działo się coś o każdej porze roku, także jak przekwitną tulipany, ale ze względu na wyjątkowe spustoszenia po zimie, pomysł się pewnie nie sprawdzi..Koło tulipanów są też posadzone czosnki i irysy, które królują w czerwcu. Niestety z ponad 50 cebulek irysów wschodzą na razie jakieś suchoty i pojedyncze listki więc szału nie będzie. Potem prym będą wiodły budleje posadzone przed rabatą, które mają zasłonić liście przekwitłych cebulowych i zrobić tło dla róż, które są na pierwszym planie

Jagódko, załóż wątek, chętnie wybiorę się na spacer do Ciebie
I jeszcze kilka fotek z wczoraj w oczekiwaniu na słonko