Identyfikacje, diagnostyka inne porady dla moich roślin
- zeberka4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Proszę o identyfikacje
uważam,że Igor ma 100% rację, wazne aby go nie przelewać no i aby nie stał w pełnym słońcu.
Witajcie,proszę was o poradę, jakiś czas temu kupiłem sobie w biedronce
zwartnice czyli hipeastrum, no i pech chciał ze chyba trafiłem na chorobę której nie zauważyłem choć oglądałem cebule i wybrałem taką, co moim zdaniem była zdrowa, ale jednak coś mi umknęło,
posadziłem cebulki i grzecznie czekałem aż mi zakwitnie;), ale szukając informacji na temat mojego kwiatuszka znalazłem informacje na temat czerwonej plamistości i obejrzałem swoją
i miała jedną plamkę czerwoną, wyjąłem ją z doniczki i obrałem z kilku warstw łuski, ok tu zdrowa ale tam niżej chyba już nie ?? czy to też ta plamistość?
pomóżcie mi co ja mam zrobić:/

zwartnice czyli hipeastrum, no i pech chciał ze chyba trafiłem na chorobę której nie zauważyłem choć oglądałem cebule i wybrałem taką, co moim zdaniem była zdrowa, ale jednak coś mi umknęło,
posadziłem cebulki i grzecznie czekałem aż mi zakwitnie;), ale szukając informacji na temat mojego kwiatuszka znalazłem informacje na temat czerwonej plamistości i obejrzałem swoją
i miała jedną plamkę czerwoną, wyjąłem ją z doniczki i obrałem z kilku warstw łuski, ok tu zdrowa ale tam niżej chyba już nie ?? czy to też ta plamistość?
pomóżcie mi co ja mam zrobić:/

- socurek
- Od: 5 kwie 2009, o 02:10
Nie wiem, czy obieranie jej z warstw łuski było dobrym pomysłem...
Re: Identyfikacje, diagnostyka inne porady dla moich roślin
Dlaczego było to złym pomysłem?
Tak to czerwona plamistość, kup Captan zawiesinowy i Topsin M dorób zgodnie z instrukcja potem wymieszaj jeden z drugim i dokładnie wypędzluj miejsca porażone plamistością i większość cebuli poza stożkiem wzrostu. Obieranie z łusek to faktycznie nie najlepszy pomysł boi narażasz cebulę na szybszy rozwój czynników chorobotwórczych. Po zaprawieniu w w/w preparatach w ziemie i niech rośnie. 

czy ktoś z doświadczonych forumowiczów mógłby mi pomóc w identyfikacji tego kwiatuszka
http://desmond.imageshack.us/Himg839/sc ... es=landing

http://desmond.imageshack.us/Himg839/sc ... es=landing

Pozdrawiam 

- Plumi
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
Któraś z peperomii 

Kwiaty to resztki Raju.
Peperomia obtusifolia