Pszczółki olewają cienkim moczem kwiaty pomidorów. One są bez nektaru a sam pomidor jest samopylny i tez olewa pszczoły.sylwana85 pisze:Możesz nakrywać Ale nie cały czas, bo pszczółki nie będą miały się jak przedostać do kwiatków

Pozdrawiam
Pszczółki olewają cienkim moczem kwiaty pomidorów. One są bez nektaru a sam pomidor jest samopylny i tez olewa pszczoły.sylwana85 pisze:Możesz nakrywać Ale nie cały czas, bo pszczółki nie będą miały się jak przedostać do kwiatków
Odchwaszczona, przekopana jesienią i zostawiona w ostrej skibie.arty pisze:tzn. jak powinna być uprawiona gleba.?
U mnie jest ciągła walka z chwastami, bo wokół mojej działki są niekoszone łąki - wiatr sieje. Walka nie jest trudna, trzeba tylko systematycznie zruszać powierzchnię ziemi w suchym dniu i większość siewek ginie. Te pojedyncze, które ocaleją, padną przy następnym "motyczkowaniu". Koło roślinek trzeba od czasu zgiąć kręgosłup i wyrwać ręcznie.Comcia pisze: ...wystarczy raz na jakiś czas usuwać chwasty.
Jeśli gleba jest dobrze przygotowana to pojawiają się rzadko...
11krzych pisze:Przygotowanie rozsady pomidora trwa 6 do 8 tygodni, więc wysiałeś w bardzo dobrym terminie a nawet mogłeś się wstrzymać jeszcze z tydzień/dwa tygodnie. I tak trzymaj w następnym sezonie, nie przejmując się tym, że niektórzy pokazują w marcu zdjęcia sadzonek sadzonek o wysokości 20 cm. Po 15 maja będą sadzić do gruntu dorosłe krzaki o wysokości metra, a my posadzimy sadzonki. Założę się, że nasze dogonią te "ichnie", przegonią i dadzą większy a może i wcześniejszy plon.
Pozdr:)
PS. Jak ktoś myśli, że mnie łapki nie swędziały żeby wysiewać już w lutym, to się myli, ale wytrzymałem, choć nie jest to łatwe. Szczególnie jak się zdjęcia ogląda, ze wszyscy już mają popikowane a moje jeszcze nie wysiane.
Oglądam codziennie tą wytłaczanke i na razie nie zauważyłam niczego niepokojącego. Staram się też nie przelewać roślinek. Wodę podaję ze strzykawkiagaM pisze:Aga26 witaj witaj. Rzeczywiście maluszki jeszcze![]()
Co prawda ja posadziłam listki fiołków a nie nasionka pomidorków, ale efekt pewnie będzie podobny. Od nadmiaru wilgoci papierowa wypraska namięknie i może Ci się pojawić pleśń albo inny grzyb.