Moja kolekcja

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p
Od: 28 sie 2011, o 08:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja kolekcja

Post »

Momencik, bo właśnie czekam na dalsze instrukcje. Rośliny do ziemi, czy do wody najpierw. Niektóre z nich mają korzonki, więc pewnie do piachu je, ale co z grudnikami???? No i te poliściasy...

Już po konsultacjach :). Bardzo dziękuję za cierpliwość.
Oto zbiorowa fotka dzisiejszej paki od Gosi - poliściasy (ze 3 rodzaje), 4 szczepki grudników, do tego hojka i eszynantus marmurkowy (z pąkiem kwiatowym). :
Obrazek
Powinnam też napisać ile ton papieru (którymi były okryte rośliny) wyrzuciłam - albo zrobić zdjęcie. A było tego sporo ;:108 .
Roślinki miały bardzo luksusowe warunki, żaden listeczek nie spadł. Gdybyście mnie widzieli przy otwieraniu paczki i rozpakowywaniu roślin, to byście się posiusiali ze śmiechu. Chirurg przy mnie to konował. Z taką precyzją ciachałam nożyczkami kosmetycznymi (tymi malutkimi) - bałam się cokolwiek uszkodzić, bo bym miała skórę przetrzepaną od darczyńcy. Każdy papierek powolutku odwijałam, bo myślałam że coś tam jest. Potem się okazało, że roślinki są pod papierami, a nie w nich. :;230
Kwiatowy: cz 1 i cz 2 oraz warzywny świat Moniki.

Sprzedam/wymienię/poszukuję... rośliny
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p

Post »

Z ostatniej chwili

Na szczawiku deppego - tym zielonym - znalazłam coś. Nie chcę głośno mówić, ale to chyba pączek kwiatowy :tan
Obrazek

Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

meandrzejew, u ciebie to naprawdę szał nowości, oj zrobi się ciasno. Co do zroślichy, to chyba własnie ta z parapetu jest prawidłowo wybarwiona. Z tego, co wiem, to rośliny w zbyt głębokim cieniu tracą wszelkie bajery kolorystyczne na liściach.
Moje szczawiki stoją od początku na balkonie i mam nadzieję, ze zimno na początku kwietnia im nie zaszkodziło, ale po prostu miałam za dużo roboty przed świętami, żeby biegać z doniczkami w tą i z powrotem.
Awatar użytkownika
Monik27
500p
500p
Od: 23 sty 2012, o 08:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:138 ;:138 ;:138 dla szczawika aż zerknę dziś do mojego ale chyba za młody szczyl jeszcze z niego :;230
Moje kwiaty doniczkowe - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=50981" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam serdecznie ;-) Monika
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p

Post »

Modivhaszma, witam miłego gościa. Z rana pobiegłam poodsłaniać rolety i przy okazji zrobiłam obchód szczawika. Więc tak na gorąco melduję - jeszcze pączek się nie otworzył. :;230

Rapunzel, ja bym się jeszcze bała zostawiać rośliny na noc na balkonie. Rano ciągle szyby aut są jakby zaszronione, więc nie ryzykuję z zielonymi.

Moniko, ja swojego sadziłam około połowy marca. Ze wszystkich gałązek wyrastają liście, a tylko z tej jednej - kwiaty.

x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Piękne zakupy, niech roślinki zdrowo rosną i ciesza twe oczka:). :wit
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p

Post »

Wydaje mi się, że jeszcze nie pokazywałam Wam kilku moich zielonych podopiecznych, więc nadrabiam te zaległości.
:arrow: vallota, której kilka cebulek dostałam od Kasi:
Obrazek

:arrow: bazylia -mam nadzieję, że nie padnie jak większość siewek :( Obrazek

:arrow: oraz fiołek, u którego zauważyłam pączka (na fotce w kółku) dopiero po tym, jak straszyłam storczyki Obrazek

Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Biedny fiołek, usłyszał jak krzyczysz na storczyki i ze strachu popuścił ... :;230 :;230
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p

Post »

Moniu, straszenie storczyków polegało na tym, że wyleciały na cały dzień na balkon z przykazaniem, że jak nie zakwitną to zostaną na noc. Ale wieczorem się nad nimi ulitowałam i wzięłam z balkonu do domu.

Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Ważne że pomogło na fiołka, bidulek przestraszył sie wygnania na syberię :;230 :;230
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

meandrzejew, gdybym miała to wszystko gdzie trzymać, to pewnie brałabym do domu na noc albo w ogóle trzymałabym w domu, ale po prostu nie mam wielkiego wyboru. W przyszłym roku z pewnością ograniczę wysiewy, bo widzę, że efekty są nikłe, a bardzo dużo miejsca zajmują. Szczawiki te to szczawiki ogrodowe, które rzekomo można sadzić od kwietnia, czyli jest chyba założenie, że może być wtedy zimno. Poza tym, moje cebulki jeszcze nic nie wypuściły, a ziemia raczej nie przemarzłaby przy takich przymrozkach, jak były. Natomiast skrzynka z pelargoniami stoi na balkonie, od kiedy pies połamał mi kilka pędów, po prostu wlazł mi w nią łapami. ;:223 :twisted:
O dziwo nic im nie jest. Na balkonie stoją tez hortensja i oleandry, a nawet cytryna, która miała pleśń w doniczce, a teraz jak ręką odjął.
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p

Post »

Rapunzel, przypomniałam sobie, że mieszkasz na którymś tam piętrze. Przymrozki musiałyby być jak na Syberii, aby Ci coś przemarzło. Ja mam zaś balkon na parterze :( i dlatego tak latam z doniczkami.

Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

meandrzejew, w sumie to mieszkam na pierwszym piętrze, ale w kamienicy, więc kwiatki mam chyba przynajmniej z 4-5 metrów nad ziemią. Jednak w twoim przypadku, to przygruntowe przymrozki mogłyby faktycznie zaszkodzić. Mogę tylko współczuć biegania z kwiatkami.
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p

Post »

Lekko uporządkowałam rośliny domowe. Z lenistwa pogrupowałam je na te co uwielbiają zraszanie, te co trzeba rzadko podlewać, przedszkole ukorzeniające się, etc. No i mi zbrakło podstawek/korytek balkonowych (a to z oszczędności miejsca). Znów trzeba będzie się wybrać do LM, ale to przy okazji jakiejś wizyty w tamtych okolicach :)

Edit:
Właściwie to się cieszę, że podskoczę do LM. Muszę kupić blokady na drzwi w szafkach i szuflady. Po raz kolejny jak tylko mała znikła mi z oczu, znajdywała się przy szafce i jeśli otworzyła, to mordkę wypychała bateriami. Ja przez nią osiwieję, bo nerwicę to chyba już mam.

Awatar użytkownika
Anankee
100p
100p
Od: 31 sty 2012, o 08:36

Post »

Hmmm... Czytając wymianę zdań między Tobą a Rapuzel dochodze do wniosku, że chyba powoli zacznę wynosić kwiatuchy na balkon. Na drugim piętrze to chyba nie zmarzną tak bardzo a pleśń mi wlazła w skrzydłokwiaty.

No i też chciałabym mieć tyle kwiatuszków żeby było co grupować ale z braku miejsca to albo mam kwiaty pod ręką bo na ławie w salonie stoją albo 5 kroków dalej na podłodze w sypialni :;230

No i przepiękne paczusie dostałaś!! Naprawdę śliczne. I jak szczawik zakwitnie to się pochwal :)
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”