Ogród bez furtki
- MonaeS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2010, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród bez furtki
Maryno przyznaje ci racje w tym co piszesz odnosnie aksamitek, ale.....
W tamtym roku powyasianiu w kwietniu, kiedy już sobie rosly , przyszedl majowy przymrozek i wiele " maluchów" zlikwidował. Poza tym za czym one zaczną kwitnąć to też trochę czasu upłynie, A teraz mam wiecej czasu i sprawia mi to przyjemność ich wysiewanie.
Maszkowa dziękuję ci za odwiedziny , a co do zdjęć to chuba pochwały na wyrost. Jak ty masz na imię?
W tamtym roku powyasianiu w kwietniu, kiedy już sobie rosly , przyszedl majowy przymrozek i wiele " maluchów" zlikwidował. Poza tym za czym one zaczną kwitnąć to też trochę czasu upłynie, A teraz mam wiecej czasu i sprawia mi to przyjemność ich wysiewanie.
Maszkowa dziękuję ci za odwiedziny , a co do zdjęć to chuba pochwały na wyrost. Jak ty masz na imię?
-
- Od: 22 mar 2007, o 19:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
witaj Aniu, nie zachęcasz do siania koleusów? słabo rosły? W ubiegłym roku dostałam kilka sadzonek, ale zapomniałam ze są takie wrażliwe na mróz i niestety przepadły, wysiałam i czekam
jakie ładne te Twoje palety z siewkami, aksamitki sieję do gruntu ale kremowe mi nie wzeszły

- MonaeS
Ula ja bardzo chętnie podzielę się swoimi koleuskami. Mam je cztery rodzaje.Dzisiaj będę szczepila następne.Szybciej uzuskasz roslinki z wierzchołkow matecznej niż z siewek
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu z jednorocznymi nie rozpędzam się , ale aksamitki także wysieję . Mam ładną odmianę od Krystin. Też uważam , że siane do gruntu za póżno kwitną. Moim hortensjom na tę zimę zrobiłem kopczyki z ziemi. Przemarzały mi pod każdym okryciem do samej ziemi .Teraz pączki są dość wysoko, ale miejscami kora odchodzi od pędu. Też nie do końca dobre okrycie. Na następny sezon obsypię wysoko korą , może to będzie lepsze. Lubię hortensje i szkoda mi , że tak słabo zimują. Czym Aniu Twoje były okryte?
- MonaeS
Tadziu mam trzy hortensje ogrodowe. Tego roku tak pózno przyszla zima,ze w pośpiechu i po ciemku okrywałam je czy miałam
W ruch poiszły prześcieradla i ręczniki. Natomiast znacznie wcześniej obsypalam im korzenie kopcami z kompostu.Mam nadzieję, ze dobrze przezimowały

-
To takie same okrycie było , ziemno -poszewkowe
Przeglądałem w necie sposoby okrywania. Wszystko dobrze , tylko za wcześnie. Kopczykowanie po pierwszych niewielkich mrozach , jak tylko zamarznie ziemia. 

-
- Od: 22 mar 2007, o 19:33
Aniu chętnie wezmę koleusy jeśli masz nadwyżki
ale czy to oznacza że na te z nasion nie mam co liczyć?

- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Gdzie zaginęłaś moja sąsiadko? Co tam w ogrodzie? Czy wszystkie roślinki przetrwały zimę, mam nadzieję że tak.
- nirali
- Od: 16 lis 2011, o 12:20
Aniu zabiegana jesteś ogromnie ale pewnie ogród już obudzony ze snu zimowego i w pełni przygotowany na przyjście lata
Napisz jak Twoje hortensje.
U mnie w ogrodzie kolejne rewolucje
i czas tak szybko biegnie jak grzebię w ziemi
jakaś mozolna jestem
Pamiętaj Aniu żeby następnym razem skręcić w prawo!
Pozdrawiam Cię bardzo cieplutko

Napisz jak Twoje hortensje.
U mnie w ogrodzie kolejne rewolucje

Pamiętaj Aniu żeby następnym razem skręcić w prawo!
Pozdrawiam Cię bardzo cieplutko

- MonaeS
Kasiu, zupelnie jest inaczej niż piszesz. U sąsiadów dookoła kwitną zonkile i tulipany, a u mnie jeszcze szaro i buro. To mnie bardzo zniechęca i nawet denerwuje. Dzsiaj z tego powodu posadzilam do gruntu kilka aksamitek z pąkami kwiatów. Nie wiem czy przeżyją, ale bylam zdesperowana.
Hortensje odkopałam i ta najładniejsza "Masja"/ogrodowa/ chyba nie przeżyła. Trudno, zasadzę następną taką samą.
Jestem w nienajlepszym nastroju, bo nie mogę popracować w ogrodzie tylko tyram w firmie.Podobno już w sobotę będzie bardzo ciepło, to wystawie swoje wybujałe "parapety" na taras.Oleandry kwitną też, ale w domu.
Mamy w tym roku robić oczko, a ja nie mam kiedy nad tym pomyśleć.
Kasiu, muszę kupić agrowłókninę, aby zrobić rabaty żwirowe jak u ciebie. Gdzie w Elizówce je znajdę?
Siostrzyczko, przyjedz do mnie. Tak bym chciala, abyś mi doradzila w kilku rzeczach. Do mnie nie trzeba skręcać w prawo
Hortensje odkopałam i ta najładniejsza "Masja"/ogrodowa/ chyba nie przeżyła. Trudno, zasadzę następną taką samą.
Jestem w nienajlepszym nastroju, bo nie mogę popracować w ogrodzie tylko tyram w firmie.Podobno już w sobotę będzie bardzo ciepło, to wystawie swoje wybujałe "parapety" na taras.Oleandry kwitną też, ale w domu.
Mamy w tym roku robić oczko, a ja nie mam kiedy nad tym pomyśleć.
Kasiu, muszę kupić agrowłókninę, aby zrobić rabaty żwirowe jak u ciebie. Gdzie w Elizówce je znajdę?
Siostrzyczko, przyjedz do mnie. Tak bym chciala, abyś mi doradzila w kilku rzeczach. Do mnie nie trzeba skręcać w prawo

-
Witam Aniu
Jak u Ciebie pusto i szaro , zapraszam do mnie
Już co nieco zakwitło. Hortensje mają już pączki , wszystkie przeżyły.
Jak u Ciebie pusto i szaro , zapraszam do mnie

- MonaeS
Tadziu, ty to masz szczęście.Prawdziwy chłop jak w przysłowiu, śpi i mu rośnie. 

- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
Aniu nie zniechęcaj się niedługo u ciebie będzie kolorowo 

- MonaeS
Malgosiu, dziękuję za dobre słowo, ale chyba z wiekiem zaczynam tracić cierpliwość. Oby to tylko chwilowe.Zaglądam pocichu do ciebie i podziwiam twój zapał i ogród.
- misia53
- Od: 3 paź 2011, o 00:32
wpadłam do twojego ogrodu przecudne twoje hortensje i tyle gatunków

Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;