Jak założyć mini lasek?

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Loopezik
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 kwie 2008, o 14:58

Jak założyć mini lasek?

Post »

Witam wszystkich, poczytałem tematy, i widzę, że tutaj mogę znaleźć pomoc. Mam działkę 30m/33m (krótszy bok Pn-Pd, dłuższy ws-zach) i chcę posadzić tam lasek, taki na spacerki, głównie iglasty. Upatrzyłem sobie takie sadzonki: Daglezja zielona, jodła jednobarwna, jodła kaukaska, modrzew europejski, jodła koreańska, sosna czarna, sosna pospolita i świerk kłujący. Jodła kaukaska i koreańska trochę drogie ;| I taki lasek chciałbym posadzić, ale nie wiem jak te drzewka rozplanować i w jakich odległościach od siebie posadzić, tak, żeby za jakieś10-15 lat jeszcze można było pomiędzy drzewkami pochodzić.
Jestem otwarty na propozycje zmian w sadzonkach, jeżeli z jakichś powinienem zrezygnować.
Gleba na mojej działce to klasa IV pastwisko 2 sezony nie uprawiana.

Pozdrawiam Lopez
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

o sadzonki pytaj również w szkółkach leśnych;
odstępy między drzewami i krzewami przyjmuje się przynajmniej
( w takim wypadku jeśli nie ma to być zwarty gąszcz), połowę docelowej średnicy korony;
nie poleca się sadzenia świerków i modrzewi na jednym terenie ze względu na wspólnego szkodnika;
o roślinach poczytaj tu:
http://www.ibro.pl/in.html
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sadziłam taki mini lasek ubiegłej wiosny. Po pierwsze musisz dobrze przygotować ziemię pod lasek, bo później jest ciężka walka z chwastami. Musisz sie również upewnić co do rodzaju gleby i warunków dla poszczególnego gatunku. I najważniejsze zdobyć dobre sadzonki. Ja szadziłam drzewka dość gęsto ( pomiędzy rzędami 2m, a w rzędzie co 1,7 m) licząc na ubytki Ponieważ sadzonki okazały sie bardzo dobre i zima była łaskawa więc ubytków prawie nie mam. Nie martwię się tym bo zawsze w razie co mogę przesadzić w inne miejsce albo jak będą większe "potomkowie" zrobią przecinkę. Posadziłam lasek mieszany sosna zwyczajna , sosna czarna, świerki, modrzew, dąb grab, i inne liściaste dobrze nie pamiętam bo było tego w sumie razem ponad 900 szt. ładnie rośnie i jak będzie zagajniczek to mam nadzieje na własne grzybki
Widziałam w sprzedaży szczepionkę grzybni grzybów leśnych czy może ktoś już ją stosował?
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jak założyć mini lasek?

Post »

Loopezik pisze: jodła koreańska
Ta trochę powoli rośnie i zniej(także z powodu ceny) lasu się nie sadzi- więc daj ją na eksponowanym stanowisku- tak dla oczu jak i słońca. Sosna czarna podobnie, to też nie sprinter.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Świerk kłujący nie wszędzie w Polsce czuje się dobrze - brunatnienie igieł - nie powinno się go sadzić w rejonach o dużej wilgotności powietrza.

Więźba sadzenia 3-6x2-4m
perdii pisze:Widziałam w sprzedaży szczepionkę grzybni grzybów leśnych czy może ktoś już ją stosował?
Używałem szczepionki mikoryzowej do "zaprawienia" korzeni sadzonek, jest dobra.
Santomini
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 lut 2008, o 11:09
Kontakt:

Post »

perdii pisze: Widziałam w sprzedaży szczepionkę grzybni grzybów leśnych czy może ktoś już ją stosował?
Bardzo fajna sprawa. Grzyby wyrastają nawet po 3 latach od zastosowania (to pewnie zależy od warunków). Mnie pierwsze grzyby pokazały się już w następnym roku mimo, że producent pisał na ulotce o minimum dwóch latach.
Loopezik
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 kwie 2008, o 14:58

Post »

Hej, dzięki za odpowiedzi. perdii, możesz podesłać na priva jakieś fotki, chętni bym obejrzał ;) Dzięki też za sugestię jakie wolniej rosną. Chyba rzeczywiście w związku z kosztami kupię ich mniej, a za to posadzę z przodu w dobrze nasłonecznionym miejscu (od południa).
xipe, a co do świerka kłującego, to okolice Wałcza są dobre? Gleba klasa IV Ps, brak cieków wodnych, działka pośród pól uprawnych.
Jak dam radę, to zamieszczę jakieś fotki działki i gleby.
Pozdrawiam.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7ac ... 0c180.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a11 ... c68df.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/796 ... 69659.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ab8 ... 13cfd.html
oto linki do fotek działki i gleby, może coś to komuś powie :D
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

perdii pisze:Widziałam w sprzedaży szczepionkę grzybni grzybów leśnych czy może ktoś już ją stosował?
Oczywiście, że tak :) Tu na forum znajdziesz wszystko :D

Zerknij tu: Czy ktoś uprawia grzyby ?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Loopezik pisze:Hej, dzięki za odpowiedzi. perdii, możesz podesłać na priva jakieś fotki, chętni bym obejrzał ;) Dzięki też za sugestię jakie wolniej rosną. Chyba rzeczywiście w związku z kosztami kupię ich mniej, a za to posadzę z przodu w dobrze nasłonecznionym miejscu (od południa).
xipe, a co do świerka kłującego, to okolice Wałcza są dobre? Gleba klasa IV Ps, brak cieków wodnych, działka pośród pól uprawnych.
Jak dam radę, to zamieszczę jakieś fotki działki i gleby.
Pozdrawiam.
Powinny dać radę - świerki kłujące. :wink:
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Re: Jak założyć mini lasek?

Post »

maryann pisze: Sosna czarna podobnie, to też nie sprinter.
Sosna czarna rośnie dosyć szybko, na pewno szybciej od jodły kaukaskiej, jednobarwnej i świerków kłujących.

Przy planowaniu lasku, należy pamiętać, że im gęściej posadzimy drzewa tym szybciej będą rosły. Przy luźnej więźbie drzewka będą miały dłużej korony nisko ugałęzione, ale na początku będą rosły wolniej na wysokość - 'wystrzelą' w górę dopiero gdy korony się ze sobą zetkną.
Przy sadzeniu różnych gatunków najlepiej sadzić każdy gatunek w osobnej grupie, przy mieszaniu możliwa jest sytuacja że szybciej rosnący gatunek może zdominować rosnące wolniej.
Roman
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”