siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
I to jest słuszna koncepcja.
- Aga26
- 50p
- Od: 14 kwie 2012, o 13:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Posiadam ziemie uniwersalną, nie wiem niestety gdzie była kupiona bo to tatko mi kupował . Jest napisane na worku ,ze to mieszanka wysokiej klasy torfów o różnym stopniu rozkładu, wzbogaconą wysokiej jakości wieloskładnikowym nawozem NPK zawierającym mikroelementy : B, Fe, Zn. Składniki : Torf niski, torf wysoki, piasek drenażowy, nawóz NPK.
Jest jeszcze informacja , że pierwsze nawożenie zacząć po 4-6 tygodniach po przesadzeniu roślin.
Moje pytanie jest takie : Czym moge wzbogacić ziemię ( nakarmić pomidorki) po upływie tych tygodni. Chodzi mi o coś innego niż te wszystkie Florovity itd. itp. Czy może być to np.koński obornik lub cos podobnego?? Do najbliższego konkretnego marketu ogrodniczego mam 113 km !!! Ewentualnie najbliższy termin w którym będę miala juz cos takiego z PL to lipiec nie za pózno ??? Prosze o rady
Jest jeszcze informacja , że pierwsze nawożenie zacząć po 4-6 tygodniach po przesadzeniu roślin.
Moje pytanie jest takie : Czym moge wzbogacić ziemię ( nakarmić pomidorki) po upływie tych tygodni. Chodzi mi o coś innego niż te wszystkie Florovity itd. itp. Czy może być to np.koński obornik lub cos podobnego?? Do najbliższego konkretnego marketu ogrodniczego mam 113 km !!! Ewentualnie najbliższy termin w którym będę miala juz cos takiego z PL to lipiec nie za pózno ??? Prosze o rady

Pozdrawiam Agnieszka 

Możesz wsypać trochę kompostu na dno pojemników, do których będziesz pikować siewki. Nie więcej niż 25 % pojemności. Na górę wsyp coś luźniejszego, kompost na ogół ma tendencję do "zbijania się". Korzenie wtedy mają trudności z oddychaniem, a nie jest to wskazane. Możesz też zasilać sadzonki "gnojówką" zrobioną z kompostu.
Zalej potrzebną ilość, odstałą wodą. Wskazana deszczówka, studnia. Chodzi o wyeliminowanie chloru.
Niech postoi to ze 2-3 dni. Mieszaj kilka razy dziennie. Potem to odcedź. Roztwór rozcieńcz wodą w proporcji 1 do 10. Podlewaj tym sadzonki, gdy w podłożu, o którym pisałaś, zabraknie papu. Myślę, że nastąpi to po jakichś 4 tygodniach od wysiewu.
Zalej potrzebną ilość, odstałą wodą. Wskazana deszczówka, studnia. Chodzi o wyeliminowanie chloru.
Niech postoi to ze 2-3 dni. Mieszaj kilka razy dziennie. Potem to odcedź. Roztwór rozcieńcz wodą w proporcji 1 do 10. Podlewaj tym sadzonki, gdy w podłożu, o którym pisałaś, zabraknie papu. Myślę, że nastąpi to po jakichś 4 tygodniach od wysiewu.
-
- 200p
- Od: 30 maja 2011, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Widzę, że mamy podobne pomysły - kartony z Lidla
są świetne i łatwo je przestawiać w inne miejsce.
Mam jednak problem z pomidorami. Przepikowałam część z nich już dawno a one ani rusz, zatrzymały się po przepikowaniu do swoich kubeczków. I to wszystkie odmiany - Betalix, Cytrynek groniasty, Aztek, Malinowy Henryka, Yellow Pearshaped, Awizo. Koralik i Pokusa jakoś kiepsko w tym roku wygladają, nie to co w zeszłym. Co jest przyczyną wstrzymania wzrostu?

Mam jednak problem z pomidorami. Przepikowałam część z nich już dawno a one ani rusz, zatrzymały się po przepikowaniu do swoich kubeczków. I to wszystkie odmiany - Betalix, Cytrynek groniasty, Aztek, Malinowy Henryka, Yellow Pearshaped, Awizo. Koralik i Pokusa jakoś kiepsko w tym roku wygladają, nie to co w zeszłym. Co jest przyczyną wstrzymania wzrostu?

A kiedy wysadzić moje pomidory do tunelu foliowego?
Agrowłóknina ma być tylko do pomidorków,które będą sadzone do gruntu koło 15 maja jak pogoda pozwoli.Ale gdzieś czytałam,żeby założyć ją szybciej to ziemia będzie bardziej nagrzana.
Nie oglądaj się za siebie-może Coś właśnie Cię dogania.
Ja mam jeszcze pytanko odnośnie tych żółknących dolnych listków :
Zgodnie z radami, przesadziłam sadzonki do większych doniczek, podlałam je też.
Słyszałam jednak, że trzeba przyzwyczajać rośliny do mniejszej ilości wody. Tak jak pisałam, jak już je posadzę na działce, nie będę mogła ich podlewać częściej, niż w weekendy. To jak w takim razie przyzwyczajać je do mniejszej ilości wody?
Ile potrzeba krzaczków pomidorów, żeby wyżywić "bez przesady" 5-osobową rodzinę?
Zgodnie z radami, przesadziłam sadzonki do większych doniczek, podlałam je też.
Słyszałam jednak, że trzeba przyzwyczajać rośliny do mniejszej ilości wody. Tak jak pisałam, jak już je posadzę na działce, nie będę mogła ich podlewać częściej, niż w weekendy. To jak w takim razie przyzwyczajać je do mniejszej ilości wody?
Ile potrzeba krzaczków pomidorów, żeby wyżywić "bez przesady" 5-osobową rodzinę?
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Aniusia hmmm, jeśli dasz czarną grubą włókninę w której potem posadzisz sadzonki pomidorów to owszem temp, będzie wyższa, bo czarne się nagrzewa, ta włóknina jest grubsza, i przede wszystkim na chwasty. Natomiast ta cienka biała raczej Ci niewiele nagrzeje grunt. Możesz okrywać już posadzone pomidorki zarzucić na nie, jest leciutka, także nie połamie pomidorków. Uchroni troszkę przed chłodem. Możesz nakrywać Ale nie cały czas, bo pszczółki nie będą miały się jak przedostać do kwiatkówAniusia pisze: Agrowłóknina ma być tylko do pomidorków,które będą sadzone do gruntu koło 15 maja jak pogoda pozwoli.Ale gdzieś czytałam,żeby założyć ją szybciej to ziemia będzie bardziej nagrzana.

- rico62
- 500p
- Od: 19 lip 2010, o 20:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam
,czy sadzi ktos z was pomidory do worków,gdzies widziałem takie fotki na forum?

- agaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
rico mnie też ten temat interesuje
widziałam też w baniakach po wodzie.. ciekawa jestem jak taka uprawa się sprawdziła, jakie plusy minusy..

- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
olka30
Owszem, ale oszczędniej podlewa się dopiero w ramach hartowania. Po prostu - rzadziej się podlewa, ale na tyle, żeby nie więdły
Po posadzeniu na miejsce stałe dostosują się.
Hmm ile krzków to zależy od plenności i od apetytu członków rodziny
Myślę, że 40 - 45 szt wystarczy, prowadzonych na jeden pęd.
Owszem, ale oszczędniej podlewa się dopiero w ramach hartowania. Po prostu - rzadziej się podlewa, ale na tyle, żeby nie więdły

Hmm ile krzków to zależy od plenności i od apetytu członków rodziny

Pozdrawiam, Maciek.
Witam , pokazywałem już 2 razy moje sadzonki, z początku wyglądały naprawdę źle , potem było lepiej. ostatecznie dostałem od znajomej kubki 0,5 l przesadziłem sadzonki dodałem nowej ziemi, zakupiłem też nawóz, w pogotowiu środki grzybobójcze też są oto kilka fotek. Część chcę wysadzić do gruntu a część do tunelu pod folie i mam pytanie odnośnie wysady do gruntu czytałem o agrowłókninie ale nie mam funduszy na to czy zamiast tego można zastosować czarną folię.? Chcę powycinać w niej otwory takie o średnicy 30-40 cm i tam wsadzić pomidory i jej tam zasilać a w koło żeby mi nie rosły chwasty czy tak można .????
To moje 4 odmiany : z tego co się dowiedziałem znajoma od której dostałem siewki kupiła mieszankę do siania może ktoś potrafi rozróżnić je .? żebym widział które dawać do gruntu a które pod tunel

To moje 4 odmiany : z tego co się dowiedziałem znajoma od której dostałem siewki kupiła mieszankę do siania może ktoś potrafi rozróżnić je .? żebym widział które dawać do gruntu a które pod tunel

pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Na tym etapie to nikt nie jest w stanie powiedzieć jakie to odmiany pomidorków.
Co do uprawy w gruncie, ja sadzę pomidorki bez agrowłókniny i bez folii, wystarczy raz na jakiś czas usuwać chwasty.
Jeśli gleba jest dobrze przygotowana to pojawiają się rzadko...
Co do uprawy w gruncie, ja sadzę pomidorki bez agrowłókniny i bez folii, wystarczy raz na jakiś czas usuwać chwasty.
Jeśli gleba jest dobrze przygotowana to pojawiają się rzadko...
tzn. jak powinna byc uprawiona gleba.?
pozdrawiam Tomasz
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Rico ja się przymierzam do sadzenia we worki. Ale tylko kilka sztuk pomidorów i papryki tak będę sadziła. Reszta tradycyjnie do gruntu.rico62 pisze:Witam,czy sadzi ktos z was pomidory do worków,gdzies widziałem takie fotki na forum?
Worki mam około 120l - białe jutowe, jeszcze myślę nad ziemią do tych worków

Pozdrawiam Kaśka