U Oliwki - 2012

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U Oliwki - 2012

Post »

Walentynko szybkiego powrotu do zdrówka
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu, Majko, Beato, Agnieszko, Beatko (Lelum :wink: ), Kasiu - Magento, Jadziu, Grażynko, Reniu, Majko od Edula, Izo, Ewo, Krysiu, Asiu - dziękuję raz jeszcze ;:196
Ten tydzień jeszcze spędzę rzeczywiście z MM - trochę mi zostało. Przy okazji, cieszę się, że serial ma nowe wielbicielki :D
Mam nadzieję, że też będę mgła być częściej na forum.
W przyszłym to zobaczę, ale pewnie jakimiś lżejszymi pracami będę się mogła zająć.
Moja forsycja kwitnie, a róże nieprzycięte. Trudno, muszą poczekać. I tak tym gadzinkom poświęcam dużo czasu, zachodu i serca :twisted:
Od zeszłej środy wiedziałam, co mnie czeka, więc przesadziłam starego powojnika botanicznego, bo potem nie dałabym już rady.
W sumie to na pielenie jest jeszcze za wcześnie, bo wiele roślin nie powychodziło.
Z przesadzaniem reszty poczekam do maja.
Tak więc operacja jakoś nawet nie pokrzyżowała mi za bardzo planów ogrodniczych.

Za chwilę postaram się wrzucić jakieś zdjęcia z zeszłego tygodnia :wink:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najpierw coś nieogrodowego :lol: W styczniu zamówiłam na all grzybnię pieczarek, zrobiłam wszystko z instrukcja i w końcu w marcu zaczęły się pokazywać kapelusze, ale szału nie ma :roll: Chyba jednak coś zmaściłam:

Obrazek

I kwiatki. Co roku jako pierwsze rozkwitają mi właśnie te tulipanki:
Obrazek

Puszkinia - bardzo się rozsiewa, więc pamiętam jak rok temu wydłubywałam te malutkie cebulki, żeby posadzić jakoś tak bliżej siebie w 2 miejscu:
Obrazek

Kokorycz George Baker już pokazywałam, ale w słońcu ładniej wychodzi. Nie chce mi się rozsiewać, bo nie widzę tam ani jednej siewki:
Obrazek

Śnieżnik - tego to chyba ani wybuch nuklearny nie ruszy :wink:
Obrazek

Cebulica
Obrazek

A teraz 2 zagadki. Otóż rok temu w ramach intensywnie prowadzonych wymian dostałam rośliny, posadziłam, nie opisałam i zapomniałam, co to jest :oops:
Pierwsza siedzi w gruncie i rozrasta się jak głupia, bo od zeszłego roku jest już sporą kępą :shock: Podejrzewam ją o bycie faceliowcem kanadyjskim. Liście maja plamki, które niekoniecznie są widoczne na tym zdjęciu:

Obrazek

Nr 2 to już całkowita tajemnica, która wypuściła jeden liść:
Obrazek
I widoczki ogólne:na pierwszym zdjęcie rabata różano - czosnkowo- żurawkowa. W głąbi wąska różana pod siatka, która się rozszerzyła w tym sezonie, bo posadziłam tam róże z Rosa Ćwik

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać, już tydzień temu było całkiem zielono, a to budzi ponure myśli, że trzeba będzie niedługo kosić trawnik :?
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Oliwko :wink: może te pieczarki dopiero się rozkręcają ?
One są chyba bardzo wymagające , co do wilgotności i temperatury.
Jak dla mnie - zagadki obie za trudne :;230
Miłego dnia ;:3
:wit
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W styczniu zamówiłam na all grzybnię pieczarek, zrobiłam wszystko z instrukcja i w końcu w marcu zaczęły się pokazywać kapelusze, ale szału nie ma Chyba jednak coś zmaściłam:

Oliwko, jak nie ma szału, a to stado malutkich białych plamek, to chyba pieczarki, które dopiero urosną. :D
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny, owszem, te malutkie to niby małe pieczarki. Ale one potem brązowieją i zamierają :roll: , tylko niewiele rośnie.

Wyszłam dziś na parę minut do ogrodu i coś czuję, że jutro znów wyjdę ale z aparatem. Boję się przegapić kwitnienie niektórych roślin.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Różyczki już pokazały listki?
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też czasami się zastanawiam nad pieczarkami ale jak miałabym sama to wszystko robić to mi się odechciewa. ;:185
Zagadki za trudne i nawet nie myślę nad nimi , ale widoczki całkiem przyjemne.
Mój śnieżnik chyba gdzieś wcięło a wybuchu nie miałam żadnego. ;:219
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Własne pieczarki -fajny pomysł, szkoda tylko ze coś słabo rosną.
Widoczki bardzo przyjemne- popatrzyłam i pomyślałam-ale fajna zielona trawka a potem Twój post o tym koszeniu.... :;230
Zagadki dla mnie za trudne.
Pozdrawiam Ida
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

A ja myślałam kiedyś o boczniakach... Jak byłam na studiach, to mój tata miał boczniaki - rzadko wtedy przyjeżdżałam do domu, ale pamiętam jakieś wynoszenie do piwnicy i jakieś polewanie wodą w wannie...
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu - nadal tylko niektóre, większość jednak dopiero w kiełkach :wink:
Szczerze mówiąc, to nawet niespecjalnie się nimi martwię. Zmarzły, to zmarzły. Pal je licho. Przytnę znów do ziemi. :?
Chodzi za mną pomysł o przeniesieniu gdzieś tych marznących stale (pnących). Tylko nie wiem gdzie?

Majko- gdybyś chciała cebulki śnieżnika, to uprzejmie służę :wink: Mam tego w ogromnych ilościach, bo się ciągle rozsiewa.
Sporo osób skarży sie tej wiosny na wymarznięcie cebulowych. U mnie z tej drobnicy nic nie wypadło. Zastanawiam się nad tym fenomenem i dochodzę do wniosku, że pomogło mi może lenistwo, przez które jesienią nie sprzątam ogrodu i rabaty są naturalnie wyściółkowane. A to w efekcie chroni rośliny przed mrozem.

Ido - trawka teraz jeszcze zieleńsza i większa, a tym samym koszenie coraz bliżej :;230
Ta pierwsza zagadka to rzeczywiście faceliowiec kanadyjski. W końcu się zabrałam i poszukałam info o tej roślinie.
Ta druga nadal pozostaje zagadką. Do przyszłego sezonu co najmniej, bo po tym 1 liściu to ciężko rozpoznać :twisted:

Małgosiu - boczniaki też mają na all, tzn grzybnie :wink: , ale z tym to już chyba dam sobie spokój.
Chodzę koło tych pieczarek, zraszam, a efekt mizerny :? W sezonie to bym w ogóle się z nimi nie bawiła, ale to był styczeń i strsznie chciałam coś wyhodować.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

W styczniu człowiek zaczyna wariować z tęsknoty za grzebaniem w ziemi :D Teraz mam tego dostatek, tylko czasu trochę brakuje. Wszędzie widzę bałagan :(
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

ewamaj66 pisze:W styczniu człowiek zaczyna wariować z tęsknoty za grzebaniem w ziemi :D Teraz mam tego dostatek, tylko czasu trochę brakuje. Wszędzie widzę bałagan :(
oj tak,tak ;:131
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Oliwko, obejrzałam wczoraj Twoje kwiaty... a dziś rano patrzę przez okno kuchenne, a tam ... czerwony papierek, czy co? Wychodzę, a to rządkiem na brzegu rabaty rozwijają się czerwone niziutkie tulipany z pasiastymi liśćmi. Te same, co u Ciebie i też pierwsze :)

Szukam na forum WZ z Radomia - szczegóły u mnie.
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Kocia maju śwęte słowa! Ja też tylko rzeczy do zrobienia widzę, ale już niedługo się zazieleni to mniej będzie widać :;230
Oliwko mnie w zimie też taka tęsknota za hodowaniem brała. U mnie objawiło się to w postaci szału roślinnych zimowych zakupów. :roll: No i zawalonych totalnie parapetów.
Pozdrawiam Ida
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”