Pomidory w tunelu zabezpieczanie przed mrozem
- Belinek
- 100p
- Od: 1 cze 2011, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pomidory w tunelu zabezpieczanie przed mrozem
Witam! Już posadziłem pomidory w tunelu foliowym. Czy ktoś wie jak zabezpieczyć tanim sposobem pomidory przed mrozem?
-- 19 kwi 2012, o 14:47 --
Proszę się wypowiedzieć jak zabezpieczyć pomidory przed mrozem.
-- 19 kwi 2012, o 14:47 --
Proszę się wypowiedzieć jak zabezpieczyć pomidory przed mrozem.
Jesteśmy marionetkami naszej nieświadomości.
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón
-
- 50p
- Od: 15 lut 2012, o 17:16
Re: Pomidory w tunelu zabezpieczanie przed mrozem
warto było pomyśleć o zabezpieczeniu pomidorów przed zimnem zanim je wsadziłeś do foliaka
"tani sposób" to pojęcie względne
dla jednego wydana stówka na gaz do piecyka to taniocha a dla innych kupienie 10 zniczy to majątek
wszystko zalezy od temperatury w nocy, jeśli zabuja do -3 to bez ogrzewania (prąd,gaz) bedziesz miał po pomidorach
chyba ze je opatulisz włokniną, styropianem, kocami i bedziesz sie modlił
"tani sposób" to pojęcie względne
dla jednego wydana stówka na gaz do piecyka to taniocha a dla innych kupienie 10 zniczy to majątek
wszystko zalezy od temperatury w nocy, jeśli zabuja do -3 to bez ogrzewania (prąd,gaz) bedziesz miał po pomidorach
chyba ze je opatulisz włokniną, styropianem, kocami i bedziesz sie modlił
- Dagmara
- 200p
- Od: 24 mar 2010, o 18:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Taki wątek już istnieje . Wyszukiwarka się kłania.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... zed+mrozem
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... zed+mrozem
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
To chyba zdecydowanie najtańszy sposóbkeny pisze: i bedziesz sie modlił

Pozdrawiam
Ale zdecydowanie najmniej skuteczny w ochronie przed mrozamiforumowicz pisze:To chyba zdecydowanie najtańszy sposóbkeny pisze: i bedziesz sie modlił![]()
Pozdrawiam

Królestwo za ciuki ze słomą oddam!!!

A co sądzicie o piecyku gazowym z katalizatorem? Mam w domu takie cudo i mogłabym w razie przymrozków majowych dogrzać rozsadę.
Pozdrawiam,Małgorzata
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Też dzisiaj posadziłem pomidory do tunelu nieogrzewanego, myślę ,że przeżyją, w razie mrozu mam ciepłe zraszacze, a jutro wstawię kilka butli gazowych z palnikami. Musiałem posadzić , bo pokazywały się już kwiaty.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Belinek
- 100p
Re: Pomidory w tunelu zabezpieczanie przed mrozem- dalsze zabieg
Fajnie i dzięki za podpowiedzi. Następnie chciałbym się poradzić jakie zabiegi stosować na pomidorach aby były zdrowe i dobrze rosły. Chcę dodać, że posadziłem je 16 kwietnia.
- Belinek
- 100p
Może ktoś wie czy są jakieś niedrogie ogrzewacze elektryczne z nawiewem. Namiot foliowy 4 x4 wysoki 2,5m chyba da się czymś ogrzać w okresie przymrozków pruć snopków słomy i papieru.
Przede wszystkim proponuję postudiować trochę publikacji dotyczących uprawy pomidorów . W necie jest tego multum nie wyłączając tego forum. Przekonasz się sam, że uprawa pomidorów niesie ze sobą tak wiele problemów, że nie sposób je ująć w formie instrukcji obsługi np. odkurzacza.Belinek pisze:chciałbym się poradzić jakie zabiegi stosować na pomidorach aby były zdrowe i dobrze rosły.
Pozdrawiam
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Widziałem w OBI i w Castoramie termowentylatory poniżej 30zł,(1000W-2000W).Belinek pisze:Może ktoś wie czy są jakieś niedrogie ogrzewacze elektryczne z nawiewem. Namiot foliowy 4 x4 wysoki 2,5m chyba da się czymś ogrzać w okresie przymrozków pruć snopków słomy i papieru.
pozdrawiam Ludwik
- Belinek
- 100p
EKOPOM, dzięki za radę Odnośnie dogrzania tunelu kupiłem za 50 zł termowentylator, dzisiejszej nocy załączyłem i nad ranem temperatura wewnątrz wynosiła 23 stopnie na zewnątrz 11.
Dziś na pomidorach zauważyłem gnicie łodygi tuż nad ziemią prawdopodobnie to zgorzel podstawy łodyg pomidora. Jak z tym walczyć dwa krzaczki już się przewróciły.
Dziś na pomidorach zauważyłem gnicie łodygi tuż nad ziemią prawdopodobnie to zgorzel podstawy łodyg pomidora. Jak z tym walczyć dwa krzaczki już się przewróciły.
Belinek pisze :

Choroby pomidorów jakie były lat 50 do tyłu, takie są. Żadnego - kurna- postępu , nowoczesnościDziś na pomidorach zauważyłem gnicie łodygi

-
- 200p
- Od: 9 lut 2010, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I cała szczęście , bo gdyby i tu był taki szalony postęp to był horror a tak pomalutku uczymy się jak z nimi walczyć
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny