siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3
Majka, Ty naprawdę wierzysz w drukowane? W XXI wieku. Jest taki kawał z brodą, że coś pisało na płocie, ktoś uwierzył i źle się to dla niego skończyło. Nie będę przytaczał tekstu, bo na forum są również nieletni użytkownicy.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 sie 2011, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
te pomidory stały w chłodnym pokoju tem ok.16 stopni, mimo posadzenia ich w torfie z lasu chyba źle nie wyglądająforumowicz pisze:Piratka
Jakie duże są te pomidorki ?
Pozdrawiam

te pomidory stały w ciepłym pokoju i mają poskręcane liście też sadzone w tym samym torfie z lasu

Wszystkie przesadziłam do tor. odkwaszonego dwa dni temu, podlałam samą wodą, zastanawiam się czy moge je podlać dziś bioflorinem, i czy każde następne podlewania też wykonywać z nawozem??
Pozdrawiam
Pozdrawiam Aneta.
Jak najbardziej możesz je podlać w stężeniu podanym na etykiecie/ 5 ml na litr/. Ale tylko raz- póki co. Następne podlewania czysta wodą i wcale nie musi to być woda przegotowana.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
@piratka77
Masz posadzone kilka krzaków w jednej doniczce. Nie będzie im zbyt ciasno?
Maja
Powiem szczerze, że wyprowadziłaś mnie z równowagi.
Bo to podane na worku jest optymalne ale sam napis nie odkwasza podłoża.
Ciekawe skąd Ty wiesz, że faktyczne pH jest takie jak pisze na worku. Mierzyłaś ?.
Ja nie mierzyłem co prawda, ale widzę niedobór fosforu na pomidorach, a on ma miejsce m. in. przy pH większym od 7,5
Napisałem wyraźnie :
A już szczytem naiwności jest porównywanie tegorocznego podłoża do zeszłorocznego. Tamto miało prawo być dobre w takim samym stopniu jak to ma prawo być złe.
Powiem szczerze, że wyprowadziłaś mnie z równowagi.
Bo to podane na worku jest optymalne ale sam napis nie odkwasza podłoża.
Ciekawe skąd Ty wiesz, że faktyczne pH jest takie jak pisze na worku. Mierzyłaś ?.
Ja nie mierzyłem co prawda, ale widzę niedobór fosforu na pomidorach, a on ma miejsce m. in. przy pH większym od 7,5
Napisałem wyraźnie :
Napisałem " prawdopodobnie " bo przyczyn niedoboru fosforu jest wiele a głównie pH i temperatura. Dlatego pytałem Cie na początku w jakiej temperaturze trzymasz pomidory.forumowicz pisze:Podłoże ma prawdopodobnie za wysokie pH
A już szczytem naiwności jest porównywanie tegorocznego podłoża do zeszłorocznego. Tamto miało prawo być dobre w takim samym stopniu jak to ma prawo być złe.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 sie 2011, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
forumowicz bardzo dziękuję za odpowiedz

Pozdrawiam

tak w trzech doniczkach mam wsadzone po 4-5 pomidorów, tylko dlatego że brakło mi flaszek a bałam się że kwaśny torf zrobi im większą krzywdę niż to, że będą razem w doniczce, ale Ja to zmienie woda do picia zakupiona czekam tylko jak dzieci opróżnią butelki i jeszcze raz te pomidory przesadzę już pojedynczo. Wszystkich pomidorów mam 15011krzych pisze:@piratka77

Pozdrawiam

Pozdrawiam Aneta.
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozdrawiam, Maciek.
Mam pytanko :
Moje pomidorki wyglądały do tej pory bardzo ładnie. Siałam je ok. 20 narca. Nadal są w rozsadniku (doniczki 4cm wysokości, 3cm szerokości). Dowiedziałam się już, że powinnam je przesadzić do większych pojemników - dzisiaj to zrobię. Odzwyczajałam jerównież trochę od wody
, więc nie podlewałam ich 2 dni (żeby przyzwyczaić do trudnych warunków działkowych - na działce będę je mogła podlewać tylko w weekendy).
Dzisiaj zauważyłam, że dolne listki troszkę pożółkły
Czy jest to wina moich eksperymentów z podlewaniem czy z małą doniczką, a może jeszcze gdzieś indziej tkwi przyczyna?
Jak będę miała możliwość - wrzucę foty.
Moje pomidorki wyglądały do tej pory bardzo ładnie. Siałam je ok. 20 narca. Nadal są w rozsadniku (doniczki 4cm wysokości, 3cm szerokości). Dowiedziałam się już, że powinnam je przesadzić do większych pojemników - dzisiaj to zrobię. Odzwyczajałam jerównież trochę od wody

Dzisiaj zauważyłam, że dolne listki troszkę pożółkły

Czy jest to wina moich eksperymentów z podlewaniem czy z małą doniczką, a może jeszcze gdzieś indziej tkwi przyczyna?
Jak będę miała możliwość - wrzucę foty.
Jedno i drugie a nawet trzecie.olka30 pisze:Czy jest to wina moich eksperymentów z podlewaniem czy z małą doniczką,
Trzecie to koniec papu.
Pozdrawiam
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje pomidorki, siane 15-ego marca do ziemi Kronen początkowo rosły świetnie...Po czym zaczęło im wszystkiego brakować. Przesadzone do torfu odkwaszonego na dzień 12-ego kwietnia tak mniej więcej wyglądały

Przez kilka dni przyzywyczajały się do nowego podłoża, a po kilku dniach zasiliłam je bio florinem-dokładnie dwa dni temu i wyglądają tak

[/b]

Myślę, że za kilka dni będą jeszcze piękniejsze i okazalsze, czego wszystkim życzę i z własnego doświadczenia radzę, aby dobrze i dokładnie czytać rady na naszym forum zamieszczane przez doświadczonych działkowców-DZIĘKUJĘ CI forumowicz

Przez kilka dni przyzywyczajały się do nowego podłoża, a po kilku dniach zasiliłam je bio florinem-dokładnie dwa dni temu i wyglądają tak

[/b]

Myślę, że za kilka dni będą jeszcze piękniejsze i okazalsze, czego wszystkim życzę i z własnego doświadczenia radzę, aby dobrze i dokładnie czytać rady na naszym forum zamieszczane przez doświadczonych działkowców-DZIĘKUJĘ CI forumowicz

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Podłoże (ziemia) do wysiewu Kronen, przeznaczone jest głównie do kwiatów. Nie ma w nim za dużo papu. Po 3-4 tygodniach, należy więc roślinki dokarmić.
- Yvona
Szkoda, że producent nie pofatygował się, żeby zamieścić taką informację na opakowaniu

Cóż...dzisiejsi producenci podłoży...Mi, jako niedoświadczonemu działkowcowi, wniosek nasuwa się tylko jeden: problemy z rozsadami wynikają tylko, albo przede wszystkim, z podłoża, bo w tym roku zawartość worków ma się nijak do treści na nich umieszczonych i albo są "za bardzo wypasione", abo "za chude".

Cóż...dzisiejsi producenci podłoży...Mi, jako niedoświadczonemu działkowcowi, wniosek nasuwa się tylko jeden: problemy z rozsadami wynikają tylko, albo przede wszystkim, z podłoża, bo w tym roku zawartość worków ma się nijak do treści na nich umieszczonych i albo są "za bardzo wypasione", abo "za chude".
" do kultur wrażliwych na zasolenie podłoża "...
To właśnie świadczy, o małej ilości papu. Należy więc, sadzonki zasilić po 3-4 tygodniach.
To właśnie świadczy, o małej ilości papu. Należy więc, sadzonki zasilić po 3-4 tygodniach.
- Yvona
Termin mniej więcej by się zgadzał...brak papu i objawy na pomidorach. W przyszłym roku od razu kupię worek torfu i bio florin...bez nerwów i stresu.