Ogródek Robaczka cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 2

Post »

Wszystko ma super :D
Obejrzyj sobie Bobo http://www.futuregardens.pl/hortensja-b ... -bobo.html
Ona jest rozłozysta, ale nie wysoka.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Kasieńko, :wink: ta hortensja Eweliny jest piękna ;:oj i już wiesz do jakiego ideału mamy dążyć. ;:108
Trzymam kciuki za Twoją, by też taka Ci urosła. ;:215
:wit
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Martusia, szalejesz na działce w krótkim rękawku to mama ma rację, że się złości ;:124 Nie możesz się rozchorować, ogród też Cię potrzebuje zdrowej ;:196
Majeczko, obiecuję w weekend ;:108 Dzisiaj zdążyłam tylko na zachód słońca.. ;:170

Obrazek

Reniu, na 12 stronie ;:196 Nie ma co pokazywać, wymięka przy tej piękności z ogrodu Ewelinki ;:131
Francesca, dzięki ;:196 Może w tym roku..?ma już 3 roczek... ;:224
Gosia, dziękuję! ta hortensja jest naprawdę urocza - ciekawe czy trafię na nią w ogrodniczym.. ;:65
Krysiu, dzięki, teraz wiem, że jest na co czekać ;:170

Bardzo Wam dziękuję za owocną dyskusję o hortensji pnącej ;:4
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

robaczek_Poznan pisze: Obrazek
Przede mną stoi identyczna parka w kolorze czarnym :;230 :;230 :;230
Oczy mi tylko latają z ekranu na komodę i z komody na ekran :shock:

Pięknie się rozwija ogród... podglądam tylko, bo raczej już tu nie będę pisać, chyba że w związku ze zlotem...
Pozdrawiam wiosennie! ;:196
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, jak miło Cię widzieć ;:138 Mamy podobne gusta :uszy Czemu nie będziesz tu pisać? ;:218 Zaglądaj do mnie, jesteś zawsze mile widziana Anielico ;:196
ps. Montuję coś dla Ciebie hihihi
*moje wątki*
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

wiem, Kasiu wiem.....wiem, że ma rację, że za szybko poleciałam i że trzeba było poczekać :roll:
zresztą sama się nadstawiłam do tego w tyłek.......no należało mi się :roll:
ale wygląda na to, że choroba pokonana! ;:215
katar prawie, prawie, kaszel też zaś głowa już nie boli ;:215
jutro do pracy bez problemu zaś w weekend, jak mi pozwoli pogoda i moja Tyranka, to na działkę kosić trawnik.... :uszy
zachód słońca suuuper! ;:138
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

O to slonce juz zaszlo ;:oj a ja nic o tym nie wiem :;230
Moja pnaca hortensja rosnie kolo duzego jalowca, mam nadzieje ze tez mi kiedys zakwitnie a jak nie, to zla nie będę, bo ma na tyle ladne liscie, ze moze sobie tak czy inaczej rosnac.
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Kasiu też mam takie latarenki , tylko z targu staroci i czekają na odnowienie :uszy
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Po tych zdjęciach mam nowe postanowienie: zdobyć pnącą hortensję ;:215 ;:215
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

robaczek_Poznan pisze: Ewelinko, dziękuję za głos 'w obronie' i piękne zdjęcia Twojej hortensji pnącej ;:180 Na takie cudo nie liczę, bo moja rośnie w całkowitym cieniu, ale gdyby tak obrosła mi wejście nad gankiem, to byłoby bajecznie...
Kasiu, wg. opisów ta hortensja preferuje półcień i cień. Ja mam najstarszą ( ok. 12 lat) posadzoną w półcieniu, ale dwie inne - 6 i 4 letnia) rosną po północnej stronie, są zasłonięte przez dom , nad sobą mają koronę dużych sosen czyli mają cień absolutny i ... pięknie się rozrastają i kwitną .Więc daj swojej roślinie szansę - zobaczysz , że warto.

Pozwolę sobie raz jeszcze powtórzyć:
Przez pierwszy , a czasem także drugi sezon po posadzeniu w ogrodzie HORTENSJA PNĄCA aklimatyzuje się na nowym miejscu. W tym czasie rozbudowuje głównie system korzeniowy, niewiele przyrasta i raczej nie kwitnie.Warto wtedy zadbać o silne jej nawadnianie i zapewnienie wiosną porcji nawozu ( może być też kompost lub obornik). Za to w kolejnych latach wytwarza wiele bocznych pędów, rośnie szybko ( do 1m. na sezon !) i niezawodnie kwitnie . Piszę to na podstawie obserwacji moich roślin , a mam 5 H.P. w różnych miejscach w ogrodzie , jedne w półcieniu, inne całkiem bez słońca.Najstarsza ma ok. 11 lat, najmłodsza jest zeszłoroczna. 3 rosną przy pniach sosen, a dwie przy murze, na który same się wspinają. To naprawdę niewymagające rośliny, dajcie im więc trochę czasu...
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Ewelina a ja mam pytanie. Ta na drzewie, to samoistnie sie az tak mocno czepia, ze daje sobie rade z ta iloscia lisci i kwiatow? Czy czyms ja mocujesz?
Gdzies na forum czytalam, ze komus spadla z muru pod swoim ciezarem - swoja mialam tez przy murze psadzona ale po tym przeczytaniu - przenioslam pod iglaka.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Jule pisze:Ewelina a ja mam pytanie. Ta na drzewie, to samoistnie sie az tak mocno czepia, ze daje sobie rade z ta iloscia lisci i kwiatow? Czy czyms ja mocujesz?
Gdzies na forum czytalam, ze komus spadla z muru pod swoim ciezarem - swoja mialam też przy murze psadzona ale po tym przeczytaniu - przenioslam pod iglaka.
Samo się czepia. Tylko w pierwszym roku po posadzeniu ( zresztą wsadzałam lekko skośnie , w kierunku pnia lub muru) nakierowywałam gałązki w stronę podpory. Potem "chwyciła" i dalej wspinała się sama.

W końcu Kasik się wkurzy ,że jej zaśmiecam wątek i wyrzuci stąd mnie , a hortensje zaraz za mną ;:124
Więc dla zainteresowanych : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=28

To wątek dot. HORTENSJU PNĄCEJ
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p
Od: 14 maja 2007, o 13:21

Post »

Robaczku ale tłoczno u Ciebie , zobacz jaką ja latarnie kupiłam ;:138
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzien dobry ;:173
U mnie slonko od rana, ale podziwiam je tylko zza okna..znowu dotrę do domu wieczorem. Ale odbiję sobie jutro i w weekend :tan

Martusia - dobrze, ze juz zdrowiejesz, wylecz się do końca zanim pobiegniesz kosić ;:196
Jule, a zauważyłaś, ze dzisiaj wstało? :;230 ;:3
Okazuje się, ze sporo z nas ma hortensje pnące, ale to trochę "szare eminencje' naszych ogrodów, w cieniu (sic!) innych kwitnacych pnączy..
Dobrze, ze nasza dyskusja zwróciła uwagę na te piękne roślinki ;:63
Agnieszko, odnawiane latarenki maja jeszcze więcej uroku niż nowe, pokaz swoje koniecznie ;:108
April - Naprawdę warto, zwłaszcza po rekomendacji Ewelinki ;:215
Ewelinko - bardzo dziękuje za wszystkie rady i opinie, jesteś dla nas wszystkich cennym źródłem informacji i bardzo mi miło, ze chcesz sie tym dzielić w moim wątku ;:196
Jule - moja miała kratkę jako podporę, a teraz sama sie czepia murów, tzn. cegły.
Edytko - widziałam, jest super ;:215

Miłego dnia :wit
*moje wątki*
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

ano pewnie, że wyzdrowieje, szczególnie, że po rozważeniu za i przeciw stwierdziłam, że dziś biorę kolejną uż....... bo wole do końca się wyleczyć, niż dziś iść do pracy i sie całkowicie rozłożyć bo tam mamy takie wahanie temperatury ostatnio, że można zwariować.......klimatyzacja działa juz według systemu letniego, czyli wiadomo chłodzi, trzeba iść rozmrażać ciasta a w mrożni jest koło -20.......przy grillach i frytce i na sewisie gorąco........no to ja na bank, osłabiona bym się rozłożyła :roll:
a tak posiedzę, po południu pójdę tylko! zobaczyć na działkę, może jakieś tulipanki przyniosę, bo Szkodnik - Tyran idzie ze mną, by mnie przypilnować :roll:
słoneczko świeci i świeci a jak cieplutko jest! ;:138
jak bedzie tak jutro to oszaleje ze szczęścia.......bo do pracy ide dopiero we wtorek i czwartek a potem.....urlopik! :tan :uszy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”