Tulipany - nasze zdjęcia i identyfikacja odmian

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Agrokasia
200p
200p
Od: 14 kwie 2010, o 15:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tulipany

Post »

Ładny ten łososiowy tulipan - mam słabość do pastelowych kolorów.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

U mnie też deszczowo.
Awatar użytkownika
Tusia1986
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 mar 2011, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kochani, nie chcę zakładać nowego tematu o tulipanach, a mam ważne (dla mnie) pytanie. Czy jak wykopię cebulki tulipanów zanim liście zżółkną i posadzę na jesieni gdzie indziej to coś z nich będzie za rok? Czy się "nie naładują" jak trzeba i mogą się zmarnować? Pozdrawiam!
_fox_

Post »

Zmarnować się nie zmarnują w najgorszym wypadku nie zakwitną , ale jeśli możesz to jak najpóźniej staraj się wykopywać i jeśli liście zielone to nie łam ich, ale wsadź po wykopaniu a nie na jesieni.
Awatar użytkownika
Tusia1986
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 mar 2011, o 21:18

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Niestety mam tulipany przy samym murze domu, a trzeba odkopać fundamenty aby je oizolować (czy coś takiego) no i szkoda mi tych tulipanów. Poczekam jak zakwitną, zetnę do wazonu a cebulki z liśćmi przesadzę od razu.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Tusia1986 pisze:Dziękuję za odpowiedź. Niestety mam tulipany przy samym murze domu, a trzeba odkopać fundamenty aby je oizolować (czy coś takiego) no i szkoda mi tych tulipanów. Poczekam jak zakwitną, zetnę do wazonu a cebulki z liśćmi przesadzę od razu.
Wykop z dużą bryłą ziemi, powinno się udać, bo już to praktykowałam z konieczności.

pozdrawiam
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49

Znikające tulipany

Post »

Witam!
Czy jakiś zwierz potrafi wciągnąć całego tulipana pod ziemię, razem z liśćmi i kwiatami? Pytam, bo jakiś czas temu zaczęły mi znikać tulipany, początkowo zniknęło 5-6 posadzonych w jednej osłonce - myślałem, że ktoś po prostu je pourywał. Ale zaczęły znikać następne, niedawno dwa, a teraz wcięło następnego. Zostają po nich tylko dziurki w ziemi, wyraźnie większe niż średnica łodygi, a po liściach i kwiatach ani śladu.
Dodam, że u mnie gryzonie łatwo dają sobie radę z osłonkami. W przynajmniej jednej wygryzły dziurę od spodu i wyżarły wszystkie cebule które tam były, nawet nie zdążyły wyrosnąć. :evil:
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Mateo!
Ja mam na działce chyba wszelką zwierzynę jaka może szkodzić w ogródku. Krety i nornice to u mnie chleb powszedni, a nawet norniki i ryjówki (kotki mi przynoszą ciekawe okazy, nawet szczury). Tak, żeby wciągnęło całego tylipana, albo nie miałam, albo nie wyłapałam (mam sporo tulipanków), ale sytuacja, że stojący tulipan w ciągu kilku minut leży odgryziony, a cebulki brak, to i owszem.
;:124
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Piękne tulipany :D
Aga
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Witajcie Kochani :wit
tak się cieszyłam na tulipany, które mam w skrzyni na balkonie po raz pierwszy a dziś wyjęłam z ziemi zgniłe rosliny ;:98 Wykiełkowały mi jakis czas temu tyle, że stoją w takim stanie i nic nie rosną. Czy jak zgniły mi łodygi to cebule też? Czy Wy zaprawiacie cebule przed posadzeniem?
Dziwne to wszystko, bo drenaż jest a i wydawało mi sie, że zbyt mokro nie mają.... Co mam teraz zrobic z tymi cebulami? O ile one jeszcze tam są. Poradźcie proszę ;:162
_fox_

Post »

Miałem taką samą sytuację i niestety cebule przemarzły :( jedną wyjąłem zobaczyć a reszta została, szkoda kopać i oglądać :( zaprawianie tu nic nie da.
Awatar użytkownika
magdalen
200p
200p
Od: 26 cze 2010, o 11:22

Post »

W końcu zakwitły moje pierwsze tulipany w tym roku, mam nadzieję że teraz to już z górki

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie co to jest za odmiana, ta na pierwszej focie i na ostatniej na pierwszym planie? Miałem takie same, ale coś mi je zeżarło. Na opakowaniu był napis 'Apeldoorn', ale to chyba nie ta odmiana, na zdjęciu na opakowaniu też wyglądały zupełnie inaczej.
Awatar użytkownika
magdalen
200p
200p
Od: 26 cze 2010, o 11:22

Post »

Dokładnie to są tulipany Toronto. :wit
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A więc ja miałem tulipany greigii 'Toronto', a na opakowaniu były 'Apeldoorn' z grupy mieszańców Darwina! Często zdarzają się takie pomyłki? Rozumiem to jak się kupuje cebulki np. na targu, kiedy leżą luzem w pudełkach i ktoś może poprzekładać, ale w fabrycznym opakowaniu?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”