włóknina do warzyw

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
nutka1234
50p
50p
Od: 1 lip 2010, o 22:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

włóknina do warzyw

Post »

Kupiłam sporo włókniny do przykrycia warzyw. Czy po sezonie można ją powtórnie wykorzystać? Jak ją oszczędzać, czyścić?
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: włóknina do warzyw

Post »

W żaden szczególny sposób nie troszczę sie o włókninę, po sezonie składam(powinna być sucha) i... do następnego wykorzystania. U mnie wytrzymuje 3, 4 wiosny w zależności od, jak to określają gramatury/jakości. Rządki zaznaczam wbijając patyczki, to na nich najczęściej się dziurawi :wink:
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
nutka1234
50p
50p

Post »

O, 3-4 sezony to ładnie, ja sądziłam, że mniej. A czy poza all kupujecie gdzieś taniej włókninę?
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

lobuzka pisze:Rządki zaznaczam wbijając patyczki, to na nich najczęściej się dziurawi :wink:
Na patyczki można nałożyć pocięte butelki albo doniczki i już się tak nie dziurawi :wit
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zabrudzoną włókninę wieszam na płocie i węzem spłukuję, jak wyschnie składam, związuję sznurkiem i wrzucam na stryszek do skrzynki. Na każdym kawałku włókniny na brzegach mam napisany niezmywalnym, grubym mazakiem jej rozmiar, coby w kolejnym sezonie nie rozkładać każdego kawałka i przymierzać do grządki.
By włókniną wiatr nie poniewierał po grządce, pod włókninę- wbijam - nadziewam półlitrowe butelki na patyki wbite w ziemię pośrodku i po bokach grządki. Nawet gdy roślinki wzejdą, targana wiatrem włóknina ich nie zniszczy.
Starą, podziurawioną włókninę używam do zimowej ochrony drzewek.
Pozdrawiam! Gienia.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Włókninie najbardziej szkodzi bezpośrednie promieniowanie słoneczne , dlatego po kilkutygodniowym użyciu należy zwinąć i schować . Może być zabrudzona i nawet mokra , nic to nie szkodzi do przechowania . Bardzo szkodliwe dla agrowłókniny są biegające sarny po polach , albo zerwany pies z łańcuchem :wink: ... Również należy być ostrożnym przy wykonywaniu oprysków chemicznych . Przecież nieraz wykonuje się zabiegi ,a włóknina leży w międzyrzędziach . Np. taki Siarkol wspaniale ją rozpuszcza .
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

nutka1234 pisze:O, 3-4 sezony to ładnie, ja sądziłam, że mniej. A czy poza all kupujecie gdzieś taniej włókninę?
nie wiem jak na allegro, ale w sklepie można kupić 32m za jakieś 10-15 zł
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

Trzeba też zwrócic uwagę na grubość włokniny , te grubsze są wytrzymalsze
nutka1234
50p
50p

Post »

Gienia1230, ten pomysł z butelkami i napisem jest b. dobry, dziękuję za podpowiedź.
Grubsze są wytrzymalsze - czy one nadają się do każdej uprawy? Czy np. do ogórka będą za grube?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grubsza włóknina może być użyta na niewysokim tuneliku zamiast folii, odpada nam problem wietrzenia i podlewania (jeśli jest deszcz).Cieniutką włókniną przykrywam np warzywka które niespecjalnie boją się chłodu ale trzeba je chronić przed szkodnikami (rzodkiewka- pchełki). Najgrubsza, biała (chyba P50)to włóknina zimowa do ochrony drzewek i krzewów.
Pozdrawiam! Gienia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”