Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
forumowicz..
zwracałeś tu chyba komuś uwage że liście starsze są jasniejsze..
czego to jest oznaką??
zaczyna mi się robić podobnie chyba z pomidorami co niebawem do tunelu pójdą..
wystarczy tylko zmiana miejsca zamieszkania na stałe czy szukać przyczyny.,.?
zwracałeś tu chyba komuś uwage że liście starsze są jasniejsze..
czego to jest oznaką??
zaczyna mi się robić podobnie chyba z pomidorami co niebawem do tunelu pójdą..
wystarczy tylko zmiana miejsca zamieszkania na stałe czy szukać przyczyny.,.?
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
forumowicz-dlaczego nie ekologiczne jak najbardziej ekologiczne tylko dobra ziemia Kronen ręce ogrodnika i dużo spokoju, one mają swój pokój gdzie nikt im nie przeszkadza rosnąć, zajrzę do nich raz dziennie zagadam, podleję jak trzeba i tyle. A tak na serio pomidory to są warzywa które mi zawsze wychodzą. 

Aniu
Dolne liście jaśnieją, bo kończy się papu w podłożu.
Tyle, że niektórym - bokiem
Pozdrawiam
Dolne liście jaśnieją, bo kończy się papu w podłożu.
Wychodzą, wychodzą.PUMA72 pisze: pomidory to są warzywa które mi zawsze wychodzą.
Tyle, że niektórym - bokiem
Pozdrawiam
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Dzisiaj znalazłam w LM nawóz przeznaczony do pomidorów,ale nie kupiłam bo stwierdziłam,że najpierw skonsultuję :
Firma : Target
Skład NPK 15-10-15 z borem,miedzią,żelazem,manganem,molibdenem i cynkiem
forumowicz co o tym myślisz? ja się na tym kompletnie nie znam to wolałam zapytać....
Firma : Target
Skład NPK 15-10-15 z borem,miedzią,żelazem,manganem,molibdenem i cynkiem
forumowicz co o tym myślisz? ja się na tym kompletnie nie znam to wolałam zapytać....
pokazywałem wcześniej moje pomidorki teraz kolejne foto po 2 tyg.
Jakie zmiany , a więc:
1. za rada forumowiczów przesadziłem cześć pomidorków do większych pojemników , były to bulteki 1,5 i 2 litrowe przecięte na polowe.
2. przesadzając dosypałem ziemi już nie kretowiny ,ale chyba ziemia Aura z Pasłęka.
3. mam zamiar poprzesadzać tak resztę ale brakuje mi butelek
4. za 1,5 tyg. mam zamiar przesadzić cześć pomidorków do tunelu , zmierzyłem tunel i ma 1.7 szerokości i 2.7 długości postanowiłem dać 2 rzędy po 9 w rzędzie. czyli w sumie 18 pozostałe około 50 do gruntu w połowie maja może 1 tydzień maja
5. jeśli chodzi o nawożenie to nie kupiłem nic, miałem trochę azofoski i rozpuściłem w wodzie i takim czymś podlewam co drugie podlewanie.
a o to kilka fotek :

Jakie zmiany , a więc:
1. za rada forumowiczów przesadziłem cześć pomidorków do większych pojemników , były to bulteki 1,5 i 2 litrowe przecięte na polowe.
2. przesadzając dosypałem ziemi już nie kretowiny ,ale chyba ziemia Aura z Pasłęka.
3. mam zamiar poprzesadzać tak resztę ale brakuje mi butelek

4. za 1,5 tyg. mam zamiar przesadzić cześć pomidorków do tunelu , zmierzyłem tunel i ma 1.7 szerokości i 2.7 długości postanowiłem dać 2 rzędy po 9 w rzędzie. czyli w sumie 18 pozostałe około 50 do gruntu w połowie maja może 1 tydzień maja
5. jeśli chodzi o nawożenie to nie kupiłem nic, miałem trochę azofoski i rozpuściłem w wodzie i takim czymś podlewam co drugie podlewanie.
a o to kilka fotek :

pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czyli wychodzi rostaw sadzonek co 30cm... troche za gesto moim zdaniem, chyba musisz wykombinowac inne ulozenie sadzonek... i troche ich za duzo do takiego tunelu
to co ile dawać.?
a chciałem się poradzić jeszcze czy odnośnie zarazy ziemniaczanej , moja mama kilka razy sadziła pomidory do gruntu i zawsze kończyło sie tak samo zanim owoce dojrzały zaraz juz je załatwiła... stosować jakieś opryski profilaktycznie .? jeśli tak to jakie.?
a chciałem się poradzić jeszcze czy odnośnie zarazy ziemniaczanej , moja mama kilka razy sadziła pomidory do gruntu i zawsze kończyło sie tak samo zanim owoce dojrzały zaraz juz je załatwiła... stosować jakieś opryski profilaktycznie .? jeśli tak to jakie.?
pozdrawiam Tomasz
- zenmach
- 200p
moim zdaniem to co 50cm, ale zalezy od rodzaju pomidorow, ja do ochrony mam miedzian i ridomil. jak przyjdzie pora na opryski to na pewno bedzie o tym pisane na forum i wtedy dowiesz sie czym pryskac i kiedy... powodzenia
ps. powyrywaj te zielsko co rosnie razem z pomidorami....
ps. powyrywaj te zielsko co rosnie razem z pomidorami....
To jest nawóz do owocujących pomidorów.SandraABC pisze:co o tym myślisz
Pozdrawiam
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
jak dasz co 30 cm to zrobisz gąszcz
zacieniują ci się, sam nic nie zrobisz w koło bo dostepu nie bedzie i szybciej ci coś załapia,..
najmniej 50 cm musi byc.. w kwadracie takim..
zacieniują ci się, sam nic nie zrobisz w koło bo dostepu nie bedzie i szybciej ci coś załapia,..
najmniej 50 cm musi byc.. w kwadracie takim..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
u mnie rodzicie używają miedzianiu do ochrony brzoskwiń i moreli wiec na pewno posiadam go w domu.
Jak w tym roku zbiorę choć jednego pomidora to w przyszłym roku lepiej przygotuje sie do tego technicznie, będę posiadać wtedy tunel o wymiarach 2,5 szeroki 4,5 długi i 2 wysoki gdyż dziadek będzie likwidował właśnie swój tunel a szkoda mi tego bo to metalowa konstrukcja wiec zakupie tylko folie wtedy .
Jak w tym roku zbiorę choć jednego pomidora to w przyszłym roku lepiej przygotuje sie do tego technicznie, będę posiadać wtedy tunel o wymiarach 2,5 szeroki 4,5 długi i 2 wysoki gdyż dziadek będzie likwidował właśnie swój tunel a szkoda mi tego bo to metalowa konstrukcja wiec zakupie tylko folie wtedy .
pozdrawiam Tomasz
- zenmach
- 200p
tu masz troche o miedzianie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=8&t=15260
arty
Porzuć zbędne złudzenia
Pozdrawiam
Porzuć zbędne złudzenia
Pozdrawiam
forumowicz pisze:arty
Porzuć zbędne złudzenia
Pozdrawiam
co masz na myśli .?
pozdrawiam Tomasz
Mam na myśli Twoją przesadną wiarę w ochronę pomidorów Miedzianem. Nie uchroni Cie on ani przed alternariozą ani zarazą ziemniaczaną o szarej pleśni nie wspominając.