Róże, róże, róże... - Asia - 2011

Zablokowany
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże, róże, róże... - Asia - 2011

Post »

Wybrałam Ashamed Fairy, Mikołaj Kopernik, Prof. Kownas, R. damascena ?Koszuty, R. helenae ?Semiplena?. Ta ostatnia pachnie wspaniale, silnie, miodowo i jest przepiękna
O! Bardzo patriotyczne zamówienie ;:63 . Ashamed Fairy to i mnie by się przydala.
Semipena - po obejrzeniu jej w OB trudno coś takiego zapomnieć ;:170
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Majeczko to prawdziwe twardzielki, myślę, że i u Ciebie miałyby szansę ;:108 Strasznie jestem ciekawa co to za jedne. Miejsce mają bardzo zaciszne, fakt. Z jednej strony ściana, z drugiej drzewa, krzewy, bo to jest park (nawiasem, bardzo ładny park, już teraz kwitną tam różne krzewy, jest wiele rzadkich i bardzo starych drzew, zieleń, cisza i spokój ;:167)

Asiu wygląda na to, że moje patriotyczne zamówienia niebawem się skończą, bo nie będzie co zamawiać, niestety. Zaczęłam już męczyć co niektórych szkółkarzy, czy nie mają może innych polskich odmian ale jak dotąd same negatywne odpowiedzi. Do zdobycia są jeszcze tylko dwie polskie róże: Kórnik i Adam Chodun. Marzy mi się taka kolekcja ale niewiele mogę.
A Semiplena to już moja miłość ;:167

A to moje dzisiejsze zakupy. Tylko przy okazji zajrzałam do OBI :oops:
The Fairy i Sea Foam miałam wcześniej na uwadze, na Rote The Fairy skusiłam się przypadkiem. A co mi tam, za 3,99 :lol:

Obrazek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Asiu nie wytrzymałaś bez zakupów i znowu coś kupiłaś i zamówiłaś, ach te nasze obietnice :;230 chyba tylko bankructwo może nas odwieść od różanych zakupów. ;:108
Polskie róże są interesujące, mam chyba 3 róże a ostatnio mam ochotę na św Tereskę, może jesienią coś zamówię w R.
Te z OBI to taniocha jak nic, grzechem byłoby nie kupić. ;:333
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

W takiej cenie to grzech nie kupić. Chyba się jutro pofatyguję do OBI :D .
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko Św. Tereska bardzo fajna, takie urocze maleństwo. Raczej miniaturka i najlepiej posadzić ją w jakimś widocznym miejscu na przodzie, a może nawet w donicy, bo inaczej trudno będzie ją zauważyć :wink: W ubiegłym roku nie sprawiała mi problemów, teraz dość wcześnie wystartowała z listkami. Co do różyczek z OBI, mam nadzieję, że będą zgodne odmianowo.

Asiu Ty też masz blisko. Jeszcze sporo ich zostało. Widziałam też te same odmiany w trochę większych doniczkach, nie wiem po ile. Moje to na prawdę maleństwa. Nie wiesz, czy w centrum na Natolinie mają już jakieś róże, może bym tam zajrzała?
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

A oni tam mieli kiedykolwiek róże? Ngdy nie widziałam.
Jak będę w pobliżu to zajrzę i Ci napiszę co mają.
Zamierzałam się wybrać na Baletową ale raczej pooglądać bo cena 99.- za różę to mimo wszystko przesada.
Dużo róż mają w Piasecznie, tam też warto byłoby się wybrać.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mieli w ubiegłym roku i dwa lata temu róże w donicach, sama kupiłam od nich kilka. Ale głównie były to wielkokwiatowe lub parkowe Kordesa, Tantau, Chopin czyli szału nie ma. Ale mam niedaleko więc sprawdziłabym co teraz jest. Jak masz specjalnie dla mnie tam zaglądać to nie rób tego, sama mam niedaleko więc i tak się wybiorę niedługo. O Baletowej nie słyszałam, co to? A w Piasecznie gdzie mają taki wybór?
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

Na Baletowej jest Florial. Mają co roku róże Austina w ogromnym wyborze a także Kordesa, Fryer'a. McGredy i inne.
A w Piasecznie jest człowiek, który w punkcie sprzedaży ma dużo róż a kilka km dalej ogromne pole, na ktorym te róże hoduje.
To jest chyba na ul. Łabędzia.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za nowe namiary - jak mi starczy kaski w przyszłości to może się wybiorę. Ale 99 zł? :?
Ostatnio kupowałam też róże w centrum ogrodniczym przy OB w Powsinie i w drugim centrum tuż przed Powsinem.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

A co mieli ciekawego?
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tych powsińskich centrach? Pastella, Herkules, Octavia Hill, Charmant, Knirps, First Lady, Perennial Blue, Valencia, Nostalgie, Louise Odier, R. glauca, Westerland, Garden of Roses to róże, które pamiętam. Przede wszystkim róże Kordesa i Tantau. Były róże angielskie ale bez nazwy odmianowej. Bardzo ładne pienne ale też bez nazw.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p

Post »

Dzięki Asiu, widzę, że i tam trzeba się przejechać. Choćby po Octavię Hill , o którę marzę.
Ciekawe czy LO mogłaby rosnąć w donicy? Chyba padło mi RU i muszę czymś zagospodarować teren.
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Asiu bardzo fajne zdjęcia terminatorek. Trochę mają łyse nóżki, można by je czymś podsadzić, chyba że później im te nóżki zielenieją? Kurcze a tak się chciałam dzisiaj wybrać do Obi - ale M mnie odwódł od tego pomysłu. Jednak należy słuchać głosu serca.... :lol:
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu akurat Octavia Hill była w tym centrum przed Powsinem. Tomek też ma ją w ofercie. LO to duży krzew, Gosia ma chyba dwie albo trzy sztuki, zobacz u niej. Nie wiem czy radziłaby sobie w donicy.

Lemeczko te nóżki zaczęły mnie zastanawiać, jak przeglądałam zdjęcia... Jeszcze zobaczę jak to będzie latem. Chyba już taki urok wielkich krzewów. One są podsadzone jakimiś irgami czy czymś podobnym (nawet dokładnie nie sprawdzałam) i nieznanym mi pnączem.
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Ja też myślę że one tak mają. U mnie pod blokiem rośnie taka róża i ma łyse nóżki. Jakby posadzić w pobliżu wyższe byliny to fajnie by to wyglądało. A te irgi jak się zazielenią to też nie będzie tak tego widać.
Pozdrawiam Ida
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”