( u mnie, teraz -4C) , a tu - kwitnąco i tak ciepło, że az się zapomina o kozakach i puchowej kamizelce
Mój skrawek ziemi - Gabriela - /cz. 1.r 2008/
- Gabriela
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Madziu, wiosna to najpiękniejsza pora roku !
Jest tyle kwiatów i tyle zapachów, chciało by sie aby to trwało i trwało....
Małgosiu, dzięki.
Anulko, dobrze że płot z siatki.
Ewo witam Cię serdecznie,dziękuję za odwiedziny i zapraszam znowu. :P
Haniu, bardzo Ci współczuję z powodu takiej pogody.
Jest tylko jeden mały plusik tego - kiedy u nas wiosna się skończy pójdziemy do Ciebie.
Dzięki za wizytę.
Jest tyle kwiatów i tyle zapachów, chciało by sie aby to trwało i trwało....
Małgosiu, dzięki.
Anulko, dobrze że płot z siatki.
Ewo witam Cię serdecznie,dziękuję za odwiedziny i zapraszam znowu. :P
Haniu, bardzo Ci współczuję z powodu takiej pogody.
Jest tylko jeden mały plusik tego - kiedy u nas wiosna się skończy pójdziemy do Ciebie.
Dzięki za wizytę.
-
hanna_1962
- 500p

- Od: 2 lut 2008, o 17:12
- Gabriela

Dorotko, nie musisz nic chwalić, mnie to trochę krępuje, bo wszyscy macie śliczne ogródki i kwiaty.
A do ogródka możesz wchodzić kiedy tylko zechcesz
Izuniu, dziękuję. To wygląda tak na zdjęciu, ale w rzeczywistości jest dużo pustych miejsc z których wyrosną byliny kwitnące latem, no i jeszcze będą jednoroczne.
Monisiu, jestem pewna ze już pod koniec lata albo i wcześniej będziesz miała ładnie rozrośnięte bylinki.
A na drugi rok to dopiero będzie na co patrzeć.
Haniu, szachownice wykopuję jak jest ich sporo w jednym miejscu i słabiej kwitną.
Wykopuję jak liście są prawie suche i trzymam w skrzyni zasypane trocinami.
Powtórnie sadzę pod koniec sierpnia, wtedy mają zazwyczaj już korzonki i trzeba uważać, a do dołka wsypuję gruboziarnisty piach. Odżywiam je kompostem.
Wisienko, to wcale nie taki malusieńki wkład !
Otworzyłaś mi oczy a to bardzo dużo !
A do ogródka możesz wchodzić kiedy tylko zechcesz
Izuniu, dziękuję. To wygląda tak na zdjęciu, ale w rzeczywistości jest dużo pustych miejsc z których wyrosną byliny kwitnące latem, no i jeszcze będą jednoroczne.
Monisiu, jestem pewna ze już pod koniec lata albo i wcześniej będziesz miała ładnie rozrośnięte bylinki.
A na drugi rok to dopiero będzie na co patrzeć.
Haniu, szachownice wykopuję jak jest ich sporo w jednym miejscu i słabiej kwitną.
Wykopuję jak liście są prawie suche i trzymam w skrzyni zasypane trocinami.
Powtórnie sadzę pod koniec sierpnia, wtedy mają zazwyczaj już korzonki i trzeba uważać, a do dołka wsypuję gruboziarnisty piach. Odżywiam je kompostem.
Wisienko, to wcale nie taki malusieńki wkład !
Otworzyłaś mi oczy a to bardzo dużo !

-
jol_ka
- 1000p

- Od: 27 lip 2007, o 12:01
Gabrysiu - pięknie u Ciebie, normalnie brak słów żeby opisać to co się czuje oglądając te wiosenne zdjecia.. a sezon ogródkowy przecież dopiero sie zaczyna!! ja to sobie muszę sprawić jakiś 'szczękopodtrzymywacz' bo serio co nowe zdjęcia to szczęka niżej i niżej.... ;)
bardzo mi się podoba u Ciebie, może coś odgapie przy projektowaniu swoich rabatek - na razie robię to głównie na papierze, toczę walkę z perzem i innymi chwaściorami zarastającymi miejsce pod mój wymarzony ogród 8)
korony masz dorodne, czy jakoś specjalnie o nie dbasz?
bardzo mi się podoba u Ciebie, może coś odgapie przy projektowaniu swoich rabatek - na razie robię to głównie na papierze, toczę walkę z perzem i innymi chwaściorami zarastającymi miejsce pod mój wymarzony ogród 8)
korony masz dorodne, czy jakoś specjalnie o nie dbasz?
Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- gagawi

- Od: 20 gru 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No nie, nie byłam tu tylko kilka dni, a tu znowu takie rewelacje!!!, od Twoich zdjęć nie można oczu oderwać, a kwiaty... super-to za mało powiedziane.
Powiedz mi Gabi, czy cebule koron cesarskich też się pomnażają? - czy z jednej w przyszłym roku "zrobią" się dwie? lub trzy?
I czym się odżywia cebulka, skoro korzonki są umieszczone w piasku gruboziarnistym?-tam chyba wiecznie sucho i mało składników mineralnych. Mało wiem o cebulowych i one dlatego mnie nie lubią
Powiedz mi Gabi, czy cebule koron cesarskich też się pomnażają? - czy z jednej w przyszłym roku "zrobią" się dwie? lub trzy?
I czym się odżywia cebulka, skoro korzonki są umieszczone w piasku gruboziarnistym?-tam chyba wiecznie sucho i mało składników mineralnych. Mało wiem o cebulowych i one dlatego mnie nie lubią
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A mnie tylko ślinka cieknie od widoku sałatki i rzodkiewek.
Chyba pójdę coś przekąsić.
Chyba pójdę coś przekąsić.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Gabriela

gagawi pisze: Powiedz mi Gabi, czy cebule koron cesarskich też się pomnażają? - czy z jednej w przyszłym roku "zrobią" się dwie? lub trzy?
Witaj Grażynko W !
Cesarskie korony się rozmnażają. U mnie obok każdej, no prawie każdej cebuli która kwitnie jest jedna mała.
Zdarza sie że jest więcej i już teraz widać gdzie są.
Korzonki u korony cesarskiej są długie i rosną w bok, więc spokojnie sięgają po amciu, amciu z gleby. A piach służy jako delikatny drenaż, bo nadmiar wody szkodzi cebulom.
Grażynko - Kogra, zawsze tak jest - jak się coś widzi to się tego chce
Witam Iwonko !
Dzięki za miłe słowa. Trochę trzeba poczekać aż urosną swoje nowalijki, ale potem smakują wybornie !