Róże, róże, róże... - Asia - 2011
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Róże, róże, róże... - Asia - 2011
Majeczko róże, które mam na parapecie dostałam bardzo wcześnie, kiedy jeszcze ziemia w ogrodzie była zmarznięta. Musiałam je posadzić w donice. A trzymam je w Warszawie dlatego, że w domu nikt nie miałby czasu się nimi zajmować, już nie mówię o podlewaniu ale okrywanie na noce z przymrozkami, potem odkrywanie. A teraz nie bardzo mi się chce je wywozić pojedyńczo kolejno: autobusem, metrem i pociągiem. W czerwcu będę miała transport samochodowy to wtedy je zabiorę i wsadzę do gruntu.
Gosiu o Schulteisie też pomyślałam, jak przeczytałam, że chciałabyś coś u niego zamówić latem. Chętnie bym wtedy dołączyła - może nawet zobaczyłabym kwiat w tym roku? A jak nie, to zostają jesienne zakupy: Schulteis, Schmid, Austin i Obchodu s růžemi, może w którejś będzie robione zamówienie. Nie wiem, które źródło byłoby najlepsze.I chyba muszę zainwestować w jakąś ogromną, ładną donicę i posadzę MN tam na stałe, a zimować będzie w chłodnym pomieszczeniu.
Gosiu o Schulteisie też pomyślałam, jak przeczytałam, że chciałabyś coś u niego zamówić latem. Chętnie bym wtedy dołączyła - może nawet zobaczyłabym kwiat w tym roku? A jak nie, to zostają jesienne zakupy: Schulteis, Schmid, Austin i Obchodu s růžemi, może w którejś będzie robione zamówienie. Nie wiem, które źródło byłoby najlepsze.I chyba muszę zainwestować w jakąś ogromną, ładną donicę i posadzę MN tam na stałe, a zimować będzie w chłodnym pomieszczeniu.
Asiu zajrzałam do Ciebie i jeszcze nie zdążyłam zwiedzić Twojego ogrodu całego, a już wydaje mi się, że zakochałam się w Twoich różach
. Wydaje mi się, że odkryłam nazwę jednej ze swoich bezimiennych na pierwszym Twoim zdjęciu (Parole). Na pewno do Ciebie jeszcze zajrzę nie raz 

Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
- camellia
Miło, że zajrzałaś Kasiu
Parole ma ogromne kwiaty, silnie pachnące. Jeśli opis odpowiada Twojej róży, to może być ona 

Asiu wkleiłam zdjęcie u siebie. Co do zapachu to nie pamiętam czy pachniała niestety 

Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
- camellia
Kasiu obejrzałam Twoje zdjęcia, obawiam się, że to może nie być Parole. Wkleję jeszcze kilka swoich. Mój aparat robił trochę za jasne zdjęcia. Mam wrażenie, że Parole ma trochę bardziej jaskrawy, "żywy" odcień różu niż Twoja i przekwitając może delikatnie wpadać w fiolet. Zobacz i porównaj.

Zobacz jeszcze tu http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.34000.2&tab=36

Zobacz jeszcze tu http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.34000.2&tab=36
Asiu chyba masz rację, przyglądając się, to moja była na pewno jaśniejsza. Na prawdę męczy mnie to teraz
No cóż... muszę uzbroić się w cierpliwość i czekać na ponowne kwitnienie 

- camellia
Jeszcze jakieś 1,5 miesiąca... szybko zleci 

- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
och marzyłoby się, żeby te w ogrodach były już tak olistkowane jak te Twoje w donicy.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- camellia
Ech, miałam już nic nie zamawiać tej wiosny ale nie wytrzymałam
Poszło kolejne
Tym razem już w pojemnikach więc parapetowa różanka się powiększy na chwilę a ja nie będę musiała spieszyć się z ich sadzeniem. Jutro ma być w miarę słoneczna pogoda więc może zrobię małe rozeznanie w terenie 

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Asiu chyba wszyscy to znamy....obiecanki cacanki,gdzie się nie obrócisz nawet w Biedronce piekne Rh,azalie i jak tu nie kupić?
To z ciekawości zapytam....co zamówiłaś ???
To z ciekawości zapytam....co zamówiłaś ???

- camellia
Aniu obiecywałam sobie, że na wiosnę to koniec ale... nie wyszło mi
Takie małe zamówionko do R., dziś napisałam maila, jeszcze nie wiem czy wszystkie będą dostępne. Wybrałam Ashamed Fairy, Mikołaj Kopernik, Prof. Kownas, R. damascena ?Koszuty, R. helenae ?Semiplena?. Ta ostatnia pachnie wspaniale, silnie, miodowo i jest przepiękna
a mam wrażenie, że poza R. trudna do zdobycia i nie ma jej w znanych nam zagranicznych szkółkach. A reszta - od jakiegoś czasu naszło mnie na polskie odmiany. Mam ich na razie 10, jak się uda to z tymi będzie 14. A jest tyle ciekawych... teraz to już będę kombinować, jak zdobyć te, które są nie do zdobycia
Poodwiedzam też ogrody i dokładnie je obejrzę, obfocę. Chociaż z moich zapisków wynika, że w ogrodach nie znajdę więcej niż 20 odmian a przecież jest ich ponad 40! Niektóre, przynajmniej ze zdjęć wydają się naprawdę interesujące 
Grażynko nie mogło być inaczej

Grażynko nie mogło być inaczej

- camellia
Teraz przyjemne widoki na terminatorki - byłam dziś na starym kampusie, rośnie tam kilkanaście krzewów róż, wszystkie zielone aż po czubki
W ubiegłym roku widziałam tylko kilka podczas kwitnienia, Fruhlingsduft i nie wiem czy nie Nevada, jakaś canina była ale co jeszcze nie wiem. Teraz będę ich pilnować
Róża na pierwszym zdjęciu ma około 3m wysokości, najwyższa około 4m.

To jeszcze nie są wszystkie róże
A to poniżej nie róża, ale też fajna - magnolia

Róża na pierwszym zdjęciu ma około 3m wysokości, najwyższa około 4m.

To jeszcze nie są wszystkie róże

A to poniżej nie róża, ale też fajna - magnolia

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Asiu, ładnie wyglądają te krzaki, a jakie mają już liście
To chyba bardzo zaciszne miejsca.
Ja nie wierzę, żeby na mojej działce one tak przezimowały.
Magnolia jest piękna.

Ja nie wierzę, żeby na mojej działce one tak przezimowały.
Magnolia jest piękna.