Tajemniczy ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tajemniczy ogród

Post »

Aga, jakie piękne zbiory ;:138 Wow, marzy mi się owocowy zagajnik koło domu...i na takie 1000 metrów w zapasie też bym się nie obraziła.. ;:224
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aga, wspaniałe drzewa owocowe i jakie obfite zbiory! Przypominam sobie dom rodzinny z ogrodem, oglądając Twoje zdjęcia...
Ciesz się tym, co masz :)
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Będzie kiedyś piękna posesja i ogród ,takie drzewa to na dzisiejsze czasy majątek możesz odkryć rąbek tajemnicy co was tam zaniosło?
Awatar użytkownika
Alidka
50p
50p
Od: 21 mar 2012, o 10:59

Post »

Robaczku sad to cudowna sprawa, owoc prosto z drzewa smakuje niebiańsko!

Aguniada dziękuję za odwiedziny! Mnie wiele do szczęścia nie potrzeba, rodzina, dom i kawałek ogrodu :D Codziennie dziękuję za to co mamy :)

Lojka świetnie, że wpadłaś do mojego wątku :)) Co nas tutaj zaniosło? Chęć posiadania domu i choćby najmniejszego kawałka warzywnika. Dusiliśmy się w bloku, na olbrzymim osiedlu, gdzie zamiast trawników był beton i popsute place zabaw. W Polce budowa czy zakup domu bez kredytu była dla nas nieosiągalna. Sprzedaliśmy mieszkanie, kopiliśmy dom i żyjemy wolni od długów, bez stresu. Dzieci są szczęśliwe, mają swobodę, uczą się języka. Mieszkamy w małej wiosce, ludzie są mili choć na dystans i to nam pasuje ;:215 Cisza, spokój, śpiew ptaków i kawa na schodach przed domem :) Brak wiecznego pośpiechu, więcej uwagi dla dzieci, warzywa i owoce z własnego ogrodu. Same plusy :heja

Dzisiaj pan rolnik uczynił mnie jeszcze szczęśliwszą :tan w sumie to było trzech panów ;:215 mam nieziemsko równą ziemię pod warzywnik!! ale i tak czeka mnie oczyszczenie gleby z korzeni chwastów i trawy ;:138 Teraz całą noc spędzę na planowaniu co gdzie i jak.
Pozdrawiam
Aga
Mój tajemniczy ogród
Awatar użytkownika
renik_g
50p
50p
Od: 9 mar 2011, o 13:00

Post »

Bardzo duży teren, a do tego widać, że ziemia dobra:-) Na pewno będziesz miała wiele radości przy tworzeniu ogrodu i jeszcze więcej przy jego podziwianiu. Będę zaglądała, powodzenia:-)
Awatar użytkownika
Alidka
50p
50p

Post »

Renik dziękuję za odwiedziny i za miłe słowa!
Pozdrawiam
Aga
Mój tajemniczy ogród
Awatar użytkownika
Alidka
50p
50p

Post »

Zrobione, teraz moja kolej ..będe ostro walczyć z chwastami ;:134
Obrazek
PICT0339

mam nadzieję, że pogoda dopisze i uda mi się wysiać to co mam zaplanowane. Z części mam rozsady, a sporej części to nawet na zdjęciu nie ma :;230 to jest gorsze niż moja druga pasja.

Obrazek
IMGP4307
Pozdrawiam
Aga
Mój tajemniczy ogród
Awatar użytkownika
renik_g
50p
50p

Post »

Agnieszko ;:196 jak ja się cieszę, że nie tylko mnie dopadło nasionkowe szaleństwo:-D Też już mam sporo wysiane, ale niestety mogę wykorzystać tylko parapety, a na tych miejsca już brak;-)
Awatar użytkownika
Alidka
50p
50p

Post »

Renik, myślałam że już nic nie będę kupować ;:oj ale rodzinka zażyczyła sobie jeszcze melony, zapomnieli tylko że mnie nie wolno puszczać samej do sklepu ogrodniczego, wyszłam z sadzonkami truskawek Senga Sengana, kwiatami jednorocznymi, groszkiem cukrowym, sałatą i melisą :;230 u mnie ten rok będzie pełen eksperymentów ;:224

Przez ostatnie dni, pogoda była po prostu fantastyczna, udało mi się wszystko posiać i akurat deszczyk spadł :heja Maliny i jeżyny też już w ziemi, winogrono również. Wczoraj dostałam od sąsiadów dwa kosze dalii, "babcia sąsiadka" kazała od razu posadzić, to tak zrobiłam , będą rosły w sąsiedztwie warzyw. Posadziłam też kapustkę ozdobną i kalarepę. Z pozostałych planowanych kapust muszę kupić rozsady, niestety moje mi się nie udały.
Mój M okazał się bohaterem w naszym ogrodzie ;:167 karczowanie mogę uznać za zakończone ;:138 a skoro karczowanie zakończone to udało nam się uwolnić wcześniej wspominaną różę. Nie mam pojęcia czy powinnam ten długi pęd przyciąć? Róża była wrośnięta w siatę i niestety dwa pędy i tak musiałam skrócić ;:218 doradzicie?

Obrazek
IMGP4503

Obrazek
IMGP4504

I kilka migawek z ogrodu, zrobionych w zeszłym tygodniu:

łubin już jest na wierzchu
Obrazek
IMGP4512

ukochane piwonie:
Obrazek
IMGP4498

Pigwowiec:
Obrazek
IMGP4496

jabłoń, wczoraj już zauważyłam że pąki pękają ;:138
Obrazek
IMGP4510

rabarbar..rośnie pod drzewami w głębokim cieniu, muszę mu inne miejsce znaleźć

Obrazek
IMGP4509

warzywnik przed podziałem i siewem ;)
Obrazek
IMGP4501

Dzisiaj u mnie jest pochmurno, w nocy padało...ale deszcz akurat jest bardzo potrzebny w tym momencie, no i nie muszę biegać z konewką ;:108
Pozdrawiam
Aga
Mój tajemniczy ogród
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Warzywnik super ;:63 ale bedzie się działo z sianiem a jaka radocha jak wszystko zacznie wschodzić :tan
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aga, witaj :wit
Zanosi się na udane pony w tym roku ;:215 A róża przy płocie olbrzymia ;:oj Wytnij tylko pęd, który jest brązowy i te które są zbyt wybujałe. To dorosły krzak, jak widać, więc cięcie uzależniłabym od tego jaki ma mieć pokrój - jeśli ma się rozkrzewić to przytnij więcej pędów. Ale zanim zaczniesz działać, nich wykopie wie się jeszcze ktoś, kto zna się na różach ;:131 Ja tylko intuicyjnie bym tak ciachała. Pozdrowionka :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
renik_g
50p
50p

Post »

Ten pęd róży mnie powalił :D Ale czy go przyciąć nie mam pojęcia, bo ja dopiero teraz zasadziłam pierwsze swoje róże. Warzywnik robi wrażenie. Mój jest duży, ale Twój to już uprawa na wielką skalę. Pamiętam jak w tamtym roku powstrzymywała mnie rodzina, bo tez szalałam, ale mieli trochę racji. Sianie, sadzenie i zbieranie plonów to radość ogromna, ale już plewienie... koszmar. Nie mogę pozbyć się perzu, który rośnie jak wariat.

Zobaczyłam u Ciebie piwonie. Moje trochę mniejsze, ale w najbliższym czasie też postaram się je pokazać:-)
Awatar użytkownika
kropka010
500p
500p
Od: 28 lip 2011, o 22:45

Post »

i ja postanowiłam zwiedzić twoj gródek :D
ależ masz miejsca, normalnie jest gdzie szaleć ;:224 tylko ciężko dla kieszeni :D
wszystko powoli sobie porobisz, ja sobie zawsze śpiewam pod nosem ,,tu na razie jest ściernisko......,,
też kupiłam coś podobnego do twojego i miałam remont nie tylko na ogrodzie, ale kapitalny w domu, więc swoje przeszłam, ale warto było :D
widzę, że też masz dużo tulipanów papuzich, ja też je uwielbiam i też trochę ich mam
piszesz, że u was dużo kosztuje wywiezienie śmieci, u nas też
mi za podstawienie kontenera pod dom zaśpiewali 500 zł + dojazd ;:224 zdzierusy
więc dogadałam się z miomi panami co przyjeżdżają po śmieci , dałam im stówę i zabrali wszystko :D teraz od czasu do czasu dam im 50 zł, i zbieram im puszki po piwie, kocim żarciu i nie mam problemu cokolwiek bym nie wystawiła wszystko zawsze mi zabiorą :D
... najwspanialsze piękno świata, podarował nam Bóg w kwiatach ...
Moje oczko w głowie Legnica i okolice
Pozdrawiam wszystkie ogrodoholiczki - Ania
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alidka
50p
50p

Post »

Bina, już posiane teraz słucham czy rośnie ;:oj

Robaczku, no tak własnie intuicyjnie to czuje podobnie jak Ty, najchętniej to bym ją przesadziła...ale nie wiem czy to nie za duże ryzyko, chciałabym zobaczyć jak kwitnie, może w przyszłym sezonie?

Renik, ja to chyba sobie wstawię namiot obok warzywnika, albo będę pomieszkiwać w tunelu foliowym z pomidorami...zobacz na pierwszej stronie wątku co było w tym miejscu w zeszłym roku :;230 chodzę i jak ten świstak wyciągam korzonki, teraz deszcz kolejne wypłukał.. ;:14 robota głupiego, ale nie wyobrażałam sobie kolejnego lata bez swojej marchewki...nastawiłam się bojowo ;:134 Niemcy radzili mi randap ...wytłumaczyłam że nie chcę, patrzyli na mnie jak na ufoludka...no cóż..wystarczy że nasz warzywnik sąsiaduje z polami pszenicy i aż mi ciary przechodzą jak widzę kiedy robią opryski. ;:202

Kropka witaj w moim wątku! Zaraz popędzę do Ciebie poogladać :tan Kocham tulipany, piwonie i róże...na końcu inne kwiaty, krzewy i drzewa ;:167
U mnie kontener na gruz i inne poremontowe też kosztuje 500, ale euro :roll:, wiadomo jacy Niemcy są jeśli chodzi o ekologię, śmieci segregujemy, inaczej się nie da, bo nie mieściłyby się do kontenera. Na szczęście za wywóz tych segregowanych nie musimy płacić, wszelkie plastiki, opakowania aluminiowe i styropianowe są wywożone w specjalnych workach ile wystawisz tyle zabiorą. Na papier mamy osobny kontener, na zielone mamy kompostownik. Ale wywóz gruzu, azbestu (mamy niestety na dachu zabudowań gospodarczych) i innych śmieci z remontu niestety są już bardzo kosztowne.

Nie wytrzymałam i poszłam na obchód ogrodu ;:224 na szczęście deszcz mnie przegonił :;230

Obrazek
IMGP4556

Musze odszukać etykiety z tulipanów, nie mam pojęcia co to za odmiany, wybaczcie że nie opisuję
Obrazek
IMGP4536

Obrazek
IMGP4535

Obrazek
IMGP4531

Obrazek
IMGP4533

Obrazek
IMGP4532

nowe odkrycie, ogród ciągle mnie zaskakuje i to jest najwspanialsze w tym wszystkim. Z dnia na dzień zachodzą ogromne zmiany w wyglądzie roślin ..

Obrazek
IMGP4521

Piwonie po kilku dniach wyglądają tak:
Obrazek
IMGP4520

Pigwowiec lada dzień rozkwitnie
Obrazek
IMGP4518
Pozdrawiam
Aga
Mój tajemniczy ogród
Awatar użytkownika
Alidka
50p
50p

Post »

A teraz warzywka i owoce ;:oj

Groszek pachnący siałam w tubkach po papierze toaletowym :heja , nie warzywo i nie owoc ale rośnie na warzywniku :;230

Obrazek
IMGP4555

Truskawy:

Obrazek
IMGP4553

Kalarepka, z własnej rosady:
Obrazek
IMGP4552

Szpinak z rozsady

Obrazek
IMGP4550

Kapusta ozdobna, tez z mojej rozsady:
Obrazek
IMGP4549

Biała porzeczka

Obrazek
IMGP4541

Jabłoń, rośnie przy ścianie...nie mam pojęcia jak ona sobie radzi w tych warunkach, ale w zeszłym roku gałęzie łamały się od ilości owoców, miała ogromne jabłka:
Obrazek
IMGP4537

Obrazek
IMGP4538

Winogrono Vitis, sadzone już z pierwszymi listkami, czy się przyjmie? :roll:

Obrazek
IMGP4544

Jedna z dwóch jeżyn bezkolcowych:

Obrazek
IMGP4547

I efekty wycięcia drzew czarnego bzu:

przed: