Czym okryć ziemię pod ogródek warzywny by nic nie rosło?
Czym okryć ziemię pod ogródek warzywny by nic nie rosło?
Witam serdecznie. Chciałem się poradzić czym okryć przekopaną ziemię o wymiarach 3x18 metrów? W chwili obecnej będę zajmował się tylko częścią ogródka a resztę chciałbym odizolować, by nic na niej nie rosło. Myślę że najtańszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie folii budowlanej nawet podwójnej warstwy koszt około 75 złotych. Agrotkanina jest dwa razy droższa a i pod tym pewnie będzie co nieco rosło, gdyż przepuszcza wodę. Z góry dziękuję za porady.
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czym okryć ziemię pod ogródek warzywny by nic nie rosło?
Jedynym w miarę tanim w Twoim przypadku jest użycie agrowłókniny , jest o ponad połowę tańsza niż agrotkanina i nic nie będzie pod nią rosło a będzie przepuszczać wodę.
Mam agrowłókninę pod iglakami, przykryłem ją grubą warstwą kory a i tak przerasta gdzieniegdzie perz. Podejrzewam, że przy pokryciu ziemi samą agrowłókniną z czasem chwasty czy perz by przerosły. Poza tym ponoć agrowłókninę wystawioną na bezpośrednie działanie promieni słonecznych szlag trafia z czasem.
- PiotrekP
Pigula pisze:Mam agrowłókninę pod iglakami, przykryłem ją grubą warstwą kory a i tak przerasta gdzieniegdzie perz. Podejrzewam, że przy pokryciu ziemi samą agrowłókniną z czasem chwasty czy perz by przerosły.
Chwasty nie mają prawa przerosnąć przez agrowłókninę , chyba że na łączeniach jak nie ma zakładek minimum 10cm. Jeżeli bym miał wybierać między folią a agrowłókniną nawet chwilę bym się nie zastanawiał. Gleba też potrzebuje aby była wymiana gazowa a folia Ci tego nie zapewni

-
- 10p - Początkujący
- Od: 14 mar 2012, o 17:38
Agrowłóknina w 100% załatwi sprawę . Najlepiej czarna.
Dziękuję za porady. Agrowłóknina ściółkująca P-50 czy P-80?
- PiotrekP
Bez różnicy jeżeli to ma być tymczasowo
Bierz P-80, w późniejszym czasie się przyda ...

Tymczasowo oznacza nawet do roku, dwóch. Nie chcę się wdawać w koszty.
- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja co prawda na tak długo nie okrywałam ,ale dwa miesiące wytrzymały kartony, zwykłe rozłożone ,kamieniami przyciśnięte,na wiosnę po przekopaniu przykrywam cześć która będzie zagospodarowana w maju.I nie muszę wyrywać chwastów.