Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

Karmen2 pisze:Czy ktoś sprawdzał EM na kędzierzawość liści brzoskwini - czy można skutecznie ją zwalczyć ?Karmen2
Skutecznie to chyba żaden środek nie zwalczy, ale..... u mnie wystarczają dwa opryski wiosną i spokój do jesieni :)
Stosuję już trzeci rok.
Pozdrawiam Krystyna
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

karooldziękuję za poradę.Muszę wypróbować EM.Znalazłam adres towarzystwa w Wojkowicach,które zajmuje się propagowaniem tego systemu.Masz rację chyba zakup przez internet wiąże się z dużym ryzykiem zabicia mikroorganizmów w transporcie.Golce to u mnie plaga i na ich temat dyskutuje z koleżankami niedoli w wątku o ślimakach.Jeżeli mam coś doradzić to po wyzbieraniu wystarczy wrzucić je do wiadra z rozcieńczonym płynem do mycia naczyń ,przykryć,a rano truposze zakopać.Nie wolno się nad nimi litować.Cały południowy wschód ma z nimi problem.Nikt nie zdaje sobie sprawy o jego skali,jak nie odczuje na własnej skórze.
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
Uska73
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 paź 2011, o 07:42

Post »

myszka pisze:Zaciekawił mnie temat.Zakładam ogród na terenie gliniastym,kilka lat rosła tylko trawa.Następnym problemem są ślimaki nagie.Czy preparaty EM coś zdziałają.Mam jeszcze pytanie-Gdzie w Sosnowcu,Katowicach ,Chorzowie lub okolicy kupię preparaty?
Witaj,
Znalazłam takie przepisy na ślimaki w książce "Sekrety doświadczonego ogrodnika"
1 puszka piwa
1 łyżka cukru
1 łyżeczka drożdży piekarskich
Wymieszać wszystkie składniki w dużej misce i odstawić na kilka dni bez przykrycia. Następnie przelać miksturę do płytkich, jednorazowych foremek do ciasta. Wkopać tacki w ziemię w kilku miejscach ogrodu i powiedzieć ślimakom hasta la vista, baby. Oślizłe ślimaki zapiją się na śmierć tym nieziemskim koktajlem ;:138

Drugi przepis

1i 1/2 szklanki amoniaku
1 łyżka płynu do zmywania podłóg
1 i 1/2 szklanki wody
Wymieszać wszystkie składniki w zraszaczu, spryskać płynem miejsca uczęszczane przez ślimaki :tan

Mam nadzieję że będą skuteczne :D
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hej :) Witam prawie wiosennie
Podoba mi się przepis z piwem (pewnie dlatego, że nie piję piwa :lol: :lol: )
Mam 5 l gotowych EM-ów od zeszłego roku. Chyba nadają się tylko do polania kompostu, prawda? I to bez efektu he he he :wink:
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Widzę dyskusję to i dodam swoje trzy grosze ;)
O EM-ach z Japonii słyszałem dawno temu przy okazji rekultywacji hałd i tego typu jałowych siedlisk. W doświadczeniach okazało się że zastosowanie ich nie dało żadnych zauważalnych korzyści, w rodzaju lepszego wzrostu drzew czy innych roślin. Bowiem albo ekosystem glebowy należycie się rozwijał (niezależnie czy mikroorganizmy dodawano w formie szczepionek czy nie) albo też 'gleba' pozostawała martwa...
Nie żebym miał coś przeciwko takim preparatom, ale są to zwyczajne mikroorganizmy glebowe które występują z natury (a przynajmniej powinny... ;:108 ) w zdrowej glebie i nawet w powietrzu latają, więc do ogródka trafią. Tylko muszą znaleźć odpowiednie warunki do rozwoju potem w glebie!
Zatem jeśli ktoś systematycznie niszczy sobie glebę w ogrodzie, czy to lejąc chemia czy kopiąc bez umiaru, to niewiele mu pomoże dodawanie preparatów - mikroorganizmy i tak długo nie pożyją... jeśli zaś utrzymuje ziemię w należyty sposób - mikroorganizmy ma własne. Darmo!

Oczywiście zniszczoną ziemię warto życiem zaszczepić. Zdrowy kompost równie dobry jak cudaczne preparaty - i potem nie zabijać :roll:
:wit
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Eee tam Rossynant, nie masz racji.
Dwa lata z rzędu miałam wielkie jak 5 zł maliny. Były pyszne i zdrowiuteńkie. Pryskane i podlewane EM-ami.
Zbiór był z tych samych krzaków, które wcześniej rodziły zupełnie przeciętne maliny.
Awatar użytkownika
Uska73
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A my na przekór wszystkim, będziemy stosować EM-y w naszych małych ogrodowych światach ;:138
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Dlaczego na przekór? Jeśli o mnie chodzi zwracam tylko uwagę żeby dbać troskliwie o swoje cenne bakterie ;:108
A czy one ze sklepu czy własnego chowu, to już mniejsza. Ważne żeby były i dobrze się miały. :D
Awatar użytkownika
Uska73
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Rossynant pisze:Dlaczego na przekór? Jeśli o mnie chodzi zwracam tylko uwagę żeby dbać troskliwie o swoje cenne bakterie ;:108
A czy one ze sklepu czy własnego chowu, to już mniejsza. Ważne żeby były i dobrze się miały. :D
Masz 100 % rację, tylko że w dzisiejszych czasach, przy tak zanieczyszczonym środowisku, trzeba glebę zasilić tymi cennymi bakteriami :lol: a później to tylko przypominająca "szczepionka" ;:138
Awatar użytkownika
mikrobia
200p
200p
Od: 24 maja 2007, o 22:11
Kontakt:

Post »

Witajcie po kolejnej, długiej przerwie!
Ale się narobiło! 31 stron..nono ;:63 ;:63 ;:63

Wpadłam na moment...dzieci śpią, więc mogę w końcu poklikać. Cieszę się, że temat nie zaginął i są ludzie, którzy dzielą się swoimi doświadczeniami. Mam dobrą nowinkę do przekazania: preparat "ema5 z wrotyczem" ma dobre opinie wśród nielicznych, którym udało się go zdobyć w ubiegłym roku i zastosować...być może ktoś już pisał o tym preparacie, ale obecnie nie mam `czasowych`możliwości przeczytania poprzednich postów. Zastosowanie: do eliminacji szkodników glebowych, szczególnie pędraków. Pośrednio wypiera też nornice i krety, które z powodu braku pożywienia przechodzą sobie ...do sąsiada :wink:
Preparat należy stosować z rozwagą i tylko w przypadku ewidentnego nadmiaru szkodników glebowych, gdyż wiadomo, że każdy "szkodnik" ma określone zadanie w biosferze. Dawkowanie i szczegóły znajdziecie na mojej stronie w dziale produkty (w najbliższym czasie postaram się zamieścić na niej więcej informacji o dawkowaniu wszystkich produktów w konkretnych uprawach).

Przy okazji: ze względu na spore koszty wysyłki preparatów płynnych - szukamy lokalnych dystrybutorów naszych produktów. Mile widziane sklepiki ogrodnicze i pszczelarskie. Kontakt w tej sprawie: wanda.huk@apifarma.pl
Najlepszym ogrodnikiem jest natura. LD Probiotics apifarma.pl
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
Kilerek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 sty 2010, o 08:16

Post »

Witam

Czy ktoś zna jakiś sklep w Łodzi lub okolicach gdzie można kupić EM-y

Na razie kupiłem w internecie:

Api Farmę - dla pszczół
Pro - Biotyk (em15) - dla zielononóżek
EmFarmę - do sadu, kurnika, na grządki, kompost i do akwarium (walczę z glonami, wlałem 20 ml do 240 l akwarium tydzień temu reakcja ryb żadna glonów niestety też :))
BioKlean Soft - do domu (będę testował w nawilżaczu powietrza, zobaczymy)

Jeśli zobaczę jakieś efekty dam znać.

Pozdrawiam
Przemek
Pozdrawiam
Przemek
Awatar użytkownika
gorzka
100p
100p
Od: 7 sty 2011, o 14:24

Post »

witam chcemy kupić em do oczyszczania stawu, doradca zaproponował nam em probiotyk ale na stronie em napisane jest że jest to preparat przeznaczony dla zwierząt i teraz jestem w kropce, chodzi nam o pozbycie się dużej ilości mułu z dna stawu, czy ktoś może mi doradzić co kupić? no i czy jest szansa kupic duży baniak preparatu w warszawie?
pozdrawiam Gocha
Charlie
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 lut 2012, o 20:03

Post »

Wszystkie produkty EM to w rzeczywistości jedno i to samo, różnią się jedynie certyfikatami dopuszczającymi je do sprzedaży.

Do stawu nadaje się Ema Plus w ilości 1 litr/10m3 wody, zabieg należy powtarzać co 30 dni.
Dobre efekty daje równoczesne zastosowanie ProBio ceramiki, jeden woreczek 0,5 kilogramowy na 10m3 zbiornika. Ceramikę możemy rozrzucić po stawie, zawiesić bądź jeśli mamy urządzenie filtrujące umieścić ją w filtrze.
Awatar użytkownika
Uska73
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Obrazek

Obrazek

-- 16 kwi 2012, o 18:28 --

Obrazek
Kris48
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 kwie 2012, o 12:33

Post »

Witam wszystkich.
Chciałbym się podzielić swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi stosowania em w kompostowaniu.
W ubiegłym roku wokół mojego nowego domu wyrósł ocean chwastów. Po mozolnym ich usunięciu w lipcu utworzyłem z nich kompostownik ok. 3 m3 stosując się do instrukcji na temat kompostowania przy użyciu em.
Zajrzałem do niego dopiero dzisiaj zuwagi na potrzebę wykorzystania kompostu. Górna warstwa roślin (ok. 15 cm ) została przerobiona w 50 %, natomiast wszystko głębiej zamieniło się w kompost prawie całkowicie.
W tym samym czasie wykonałem drugą pryzmę kompostową składającą się jedynie z darni traw i kłączy perzu. Muszę przyznać że kłącza perzu nie poddały się kompostowaniu. Wyglądają w dalszym ciągu na żywotne. Ogólnie z zastosowania em w kompostowaniu jestem zadowolony i spróbuję wykorzystać je szrzej.
Kris48
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”