Mieczyki w donicach,skrzynce i innych pojemnikach
Re: Mieczyki w donicach
cyt. "
cebulki można sadzić w połowie marca, ale do czasu wschodów powinien donice przechować w temperaturze około 15 - 20 stopni C. Wschody potrwają około 2 - 3 tygodni."
ojejku to w tym roku zabaniaczyłąm , wczoraj dałam do donic i zostawiłam na noc na dworze ale nie podlewałam , co teraz zrobić ? podlać i wstawić do mieszkania? co oznacza termin : "do czasu wschodów' ?
cebulki można sadzić w połowie marca, ale do czasu wschodów powinien donice przechować w temperaturze około 15 - 20 stopni C. Wschody potrwają około 2 - 3 tygodni."
ojejku to w tym roku zabaniaczyłąm , wczoraj dałam do donic i zostawiłam na noc na dworze ale nie podlewałam , co teraz zrobić ? podlać i wstawić do mieszkania? co oznacza termin : "do czasu wschodów' ?
duduś
- meandrzejew
- 500p
- Od: 28 sie 2011, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Duduś, 'do czasu wschodów' oznacza wzejście zielonych ponad poziom ziemi.
Ale ja też dałam ciała. Wysadzone mieczyki w donicach zostawiłam na dworzu. Mam nadzieję, że im nic nie będzie.
Ale ja też dałam ciała. Wysadzone mieczyki w donicach zostawiłam na dworzu. Mam nadzieję, że im nic nie będzie.
- zielonajagoda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dobrze że tu zajrzałam, właśnie wsadziłam mieczyki do donic i stoją w słoneczku na zewnątrz i pewnie bym zostawiła je tam na noc ale teraz zrobię tak jak należy
Czy Tygrysówki potraktować tak jak mieczyki???

jestem amatorem w tych sprawach, w ogole nie znam sie na hodowli roslin dlatego prosze o pomoc i odpowiedz na moje pytania:)
jaką ziemie trzeba kupić?
jak i kiedy nawozić?
jaką ziemie trzeba kupić?
jak i kiedy nawozić?
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
Kup normalną ogrodniczą ziemię ,uniwersalną,nawóz do roślin kwitnących,ale to dopiero podlewaj jak już będą większe .
ja po prostu wsadziłam w zwykłą , dobrą ogrodową ziemię , nawet latem nie dawałam odżywki
duduś
- a23anna
- 10p - Początkujący
- Od: 30 wrz 2011, o 08:38
Duduś twoje mieczyki mnie zachwyciły
też tak zrobie
Ja zawsze mieczyki wsadzam do gruntu na poczatku kwietnia.Zaraz po swietach zabieram sie do wkopywania

Ja zawsze mieczyki wsadzam do gruntu na poczatku kwietnia.Zaraz po swietach zabieram sie do wkopywania

- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Część moich mieczyków jest w donicach. Te od Anitki wsadziłam wcześniej i już mają liście ponad ziemią. Te od Krysi dopiero posadziłam.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 30 mar 2012, o 18:58
Witam
Bardzo mi się spodobał pomysł mieczyków w donicach więc już zakupiłąm cebulki ale jest ich tylko 8
No i teraz mam takie pytanie wyrośnie z tego coś w stylu tych pięknych doniczek? A może powinnam kupić więcej cebulek? Dodam że jestem początkująca jeśli chodzi o kwiaty 

Pozdrawiam Basiia
z każdej cebulki wyrośnie jeden , długi , duży kwiat - więc zależy na ile doniczek zaplanujesz te 8 cebulek
duduś
-
- 10p - Początkujący
Skoro tak sie stanie to włoże wszystkie 8 cebulek do jednej dużej doniczki
jak wyrośnie mi takie cudeńko to od razu pokaże zdjęcie na forum
. Tak czy siak dokupie jeszcze pare cebulek żeby włożyć bezpośrednio do gruntu. Z tego co czytałam mieczyki nie są zbyt wymagającymi kwiatami więc jako początkująca powinnam sobie poradzić z ich uprawą.

Pozdrawiam Basiia
Donice już zostawiacie na dworze czy jeszcze chowacie w cieplejsze miejsce? Bo ja planuje parę mieczyków wsadzić w donice z tym, że moich donic za nic nie ruszę i chyba muszę czekać na cieplejsze noce ?
Dorota
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Dorotam, w święta mają być przymrozki. Może poczekaj jeszcze.
-
- 10p - Początkujący
Moje mieczyki zostały podzielone
Maiłam tylko 8 cebulek ale moja teściowa dała mi więcej i mam prawie 30
. % włozyłam do doniczki i zobaczymy co z tego będzie, jak sie uda to za rok zrobie więcej doniczek a póki co reszta pójdzie do gruntu 

Pozdrawiam Basiia
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."