Rośliny Karoliny :-)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
magda41
500p
500p
Od: 24 lip 2011, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rośliny Karoliny :-)

Post »

;:oj ;:oj piękna biała kliwia ;:138 cudeńka :tan
Moje roślineczki :) :)

Zapraszam! Magda :)
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p
Od: 3 sie 2010, o 15:40

Post »

Karolina gdzie się nam schowałaś?
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marto, oto obiecane aktualne zdjęcie fittonii :) Za każdym razem jak ściągam z nich folię to jestem niemile zaskoczona. Za to tempo wzrostu powędrowały do drugiego, nieużywanego pokoju - nie będę się przecież ciągle przyglądać reklamówce :;230 A zdjąć strach, bo raz, że nie ma na co popatrzeć a dwa, nie chcę ryzykować ich zwiędnięciem ;)

Obrazek

Myślę czy nie przesadzić ich do mniejszej doniczki ale to może jeszcze bardziej spowolnić ich wzrost :roll:

Iwonko, myślę że za jakiś tydzień zrobię zdjęcia wszystkich doniczek z Cannami - na razie tylko 6 z nich wystawiło kiełki a 3 pozostają w uśpieniu.

Izo, czemu jak sęp? Przecież Ty ją uratowałaś od śmierci a ona odwdzięczyła się pięknym kwitnieniem. Czy ta znajoma widziała swoją kliwię w rozkwicie? ;:183
Koniecznie muszę zobaczyć Twoje fittonie :)

Moniko - Niunia1981 no nie ładnie tak :wink: Byłaś u mnie i nawet się nie przywitałaś :pogon Ale za to bardzo cieszę się że wpadłaś ponownie ;:196

Marylko, dziękuję. Dla Ciebie rozwinięty kwiatuszek ML:

Obrazek

Monika - nika28 Dziękuję :) Kliwia nadal kwitnie ale coraz słabiej pachnie...

Jolu, no to się umawiamy na "machniom" :tan A jakie Canny kupiłaś i która była podgnita? :(
Żeby Cię pocieszyć pokażę Ci jak kwitnie 'Caroline' ;:168

Obrazek

Patrycjo, dziękuję za odwiedziny ;:196

Magdo, dziękuję ;:196 Widziałam, że będziesz miała sporo nowości, będzie na co popatrzeć w Twoim i tak bogatym już wątku ;:108

Chciałabym jeszcze pokazać na szybko wiosnę w moim ogrodzie :)

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p

Post »

Karolino jak SĘP - bo rzuciłam się na nią w śmietniku jak na padlinę :;230 , ona jej później nie widziała, bo ja się wyprowadziłam i kontakt się ograniczył, ale podobno jak mój ojciec jej mówił o tym kwiatku to się robiła jak burak - co do fitonii to mam tylko to co pokazałam w moim wątku plus to co mi przysłałaś - więc znasz wszystkie a cannami na pewno mnie nie zarazisz :;230 też mam 9 szt - ale tylko 4 gatunki, których nazw odmianowych i tak nie znam - jak rozkwitną będe tu żebrac o pomoc w nazewnictwie, jeśli będziesz chciała to się będziemy mogły w razie czego pozamieniac.... :D
a co to za niebieska pięknośc w twoim ogrodzie - u mnie na razie tylko puszkinia kwitnie, muszę jej chyba jutro pstryknąc fotkę
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izabelo, ta niebieska piękność to Cebulica ;)
Będę czekała z niecierpliwością na Twoje Canny ;:108
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p

Post »

piękna ta cebulica - jak ci się rozrośnie to proszę o mnie pamiętac
canna na pewno jest żółta i to jest na pewno indica yara, potem mam z bordowyni liścmi ale nie wiem jak kwitnie, niską czerwoną o wielkich kwiatach i nie wiem jaką :( bo dostałam wór kłączy, jeszcze jeden mi został. jak mnie pamięc nie myli to chyba ci ją wkładałam, a jak jestem w błędzie to mów wrzuce teraz :wit
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Będę pamietać w sprawie cebulicy :)
Tak Izuniu, dawałaś mi kłącze Canny :) Zobaczymy, co z niej wyrośnie :D
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p

Post »

to było z tej canny nieznajomej od znajomej :;230
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Karolinko, dzięki za otwarty kwiat ML,jest bardzo ciekawy. Niechaj Ci kwitnie non-stop ;:196
Fitonie i wiosenne w ogródku równie piękne. ;:oj
chika1979
200p
200p
Od: 7 gru 2011, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:oj cebulica ma piękny kolor ,ale wam zazdroszczę że macie choć kawałek ziemi wokół domciu.Ja to tylko podziwiać mogę u was ,nawet balkonu brak :cry: .Karolinko moje kalanchoe jest o pustych kwiatach ,takie małe z paroma płatkami .Ale bardzo podobają mi się te o pełnych kwiatach.Wyglądają jak miniaturowe różyczki ;:167
Moje skromne królestwo http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=49370" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p

Post »

chika1979 - wyprowadź się z tego betonowego miasta :;230 ti kawałek ziemi zobaczysz
ja tak zrobiłam i jestem bardzo zadowolona - większośc życia spędziłam w Dąbrowie Górniczej :wit
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

Karolinko jak dla mnie Twoje fitonie są bardzo ładne ;:108

Na jej temat znalazłam jeszcze takie info:
"widne stanowisko może przyspieszyć jej wzrost i wpływa dodatnio na wybarwienie liści. Podłoże powinno być żyzne, lecz jednocześnie miękkie i przepuszczalne (na przykład ziemia kompostowa z gruboziarnistym piaskiem i torfem), naczynie wyposażyć trzeba w dobry drenaż. Fittonia wymaga regularnego zasilania roztworem nawozów mineralnych lub gnojownicą ( :shock: :;230 ) o małym stężeniu. Fittonie najlepiej wyglądają i czują się w szklanych naczyniach, typu akwarium, lub wysadzone w środku dużej butli, gdzie mają wysoką wilgotność powietrza"...
"Niestety innym wymaganiom fitonii niełatwo sprostać: trzeba jej zapewnić wilgotne i ciepłe powietrze. Tylko wtedy będzie się czuć jak w tropikalnych peruwiańskich lasach, skąd pochodzi. Przesuszona szybko więdnie, a potem usycha. Czasami wystarczy ją posadzić w bliskim sąsiedztwie innych roślin - parująca z ich liści woda będzie nawilżać powietrze. Jednak najlepiej uprawiać fitonię w szklanym ogródku lub w oknie kwiatowym, gdzie woda krąży w obiegu zamkniętym: paruje z liści, skrapla się na szklanych ściankach i wsiąka w podłoże. Temperatura nigdy nie powinna spaść poniżej 18 st. C. Szczególnie wrażliwe na niską temperaturę są odmiany o białym unerwieniu. Pamiętajmy o tym w czasie zimowego wietrzenia mieszkań. Roślinę przesadzamy na wiosnę do nieco większej doniczki. Niezbędna jest warstwa drenażu. Pojemnik może być płytki - fitonia nie ukorzenia się głęboko."

Mam nadzieję że coś z tego będzie pomocne :D
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylko a ja Ci życzę, żeby Twój eszynantus pięknie odbił ;:196

Bożenko, Izo , ja też uciekłam z dużego, betonowego miasta na wieś... ale miałam do kogo - mieszkam u rodziców. Niestety zdaję sobie sprawę z tego, że tak wiecznie nie może być i za jakiś czas znów trzeba będzie zamieszkać w bloku :roll:

Marta
Dziękuję za wklejenie tekstu ;:196
O tak, już ja jej zapewnię klimat jak w peruwiańskim lesie :;230
- "(...) Niestety innym wymaganiom fitonii niełatwo sprostać: trzeba jej zapewnić wilgotne i ciepłe powietrze. " - to akurat da się zrobić. Najwyżej będzie z tym workiem na głowie ;)
- "(...) Fittonia wymaga regularnego zasilania roztworem nawozów mineralnych lub gnojownicą (...)" - ciekawi mnie, kto ją w tym peruwiańskim lesie zasila nawozem albo gnojownicą :;230
Spróbuję się dostosować. Jeżeli nadal nie będę usatysfakcjonowana to oddam ją komuś w posiadanie :)
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

Ja! Ja! Ja ją biorę! :;230
Mam jednak nadzieję że zacznie rosnąć tak aby Cię zadowoliła!
Powodzenia!!
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Karolinko,śliczna to Twoja ''karolinka''. ;:196 .Też miałam kiedyś fitonie,ale mnie nie polubiły.U mnie też słabo rosły i oddałam komuś.
Pytasz jakie kanny kupiłam-a żebym to ja wiedziała :;230 .jeśli mi urosną,to dam zdjęcia. :wit
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”