Lukrecjowy ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lukrecjowy ogród

Post »

Wiecie, mnie to normalnie trzeba ręce obciąć, albo zabrać kartę! Podjechałam raniutko do Lidla, bo jakoś w całych zakupach na święta zapomniałam o mineralnej. No dobra, kto nie ma w głowie... wchodzę i patrzę:rośliny pnące, 7 zł... no jak było nie wziąć???

Obrazek

A tak sobie obiecywałam, że nie wezmę już żadnych "anonimów". Kupiłam dwa clematisy, o białych i jasnoróżowiutkich kwiatuszkach, czy to będą te, nie wiem. A co śmieszniejsze, kupiłam też dwa cuda o nazwie HEDERA.
No może nic śmiesznego by w tym nie było, gdyby nie to, że wszystkie opakowania są jednakowe - w sensie opisu, wszystkie dorastają 300-400 cm, wszystkie do słońca i wszystkie kwitną od 7-9. HEDERY też???

Obrazek

A może ktoś z Was ma te bluszcze? Ech, cała ja, najpierw pod wpływem impulsu kupię, a potem kombinuję jak to hodować :oops:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Kornelko, gdzie przepadłaś :?:
Chyba nie w ogrodzie, bo pogoda deszczowa, pewno z dnia na dzień bardziej zielano ;:108
Bluszczy nie mam u siebie, więc ci nie doradze :roll: ale mi się podobają :D
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

Kornelio piękny skalniak ;:138
Awatar użytkownika
mmarta1982
500p
500p
Od: 26 sie 2011, o 21:00
Kontakt:

Post »

Witaj. :wit Jestem oczarowana twoim skalniakiem ,po prostu cudo ;:215
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Różo i Marto - dziękuję za odwiedziny i miłe słowa:)
Reniusiu, w tygodniu mam mało czasu, ostatnio forum przeglądam "w biegu", wracam z pracy prawie o 17 no i lecę choćby na chwilkę do ogródka, jeszcze nigdy nie byłam z pracami tak "do tyłu"! Robię w obrębie iglaków, które już sobie rosną nowe rabatki,więc walczę z darnią i chwastami! Chyba mi ręce odpadną! Wczoraj wygonił mnie ulewny deszcz, ale to dopiero po 18tej. Tak naprawdę żeby coś konkretnego zrobić to zostaje mi weekend, a pogoda jakoś nie rozpieszcza!
Pamiętam o trawkach dla Ciebie i mam mały dylemat, na razie wylazła tylko wydmowa (ale tą chyba masz o ile dobrze pamiętam) - reszta posiada tylko suche badylki, więc wstrzymałam się z wykopaniem do czasu aż jakie bądź źdźbełko się pokaże, aby nie wysyłać Ci czegoś co nie wypuści. Proszę jeszcze o ciutkę cierpliwości:)
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok, ja poczekam, nie ma pośpiechu, u mnie też jeszcze trawy nie ruszyły.
U mnie też pada i pada, roślinki na maxa już podlane, mam nadzieje, że jutro nie będzie padać i będę mogła w ziemi pogrzebać.
Pokaż fotki posadzonych nabytków :wink:
Spokojnej nocki ;:196
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Ależ mi się zaczął niefajny tydzień! Ach, na razie nie ma co pokazywać, clematisy postawiłam na oknie, bo przyszły tuż przed świętami, wiadomo - Wielki Tydzień - kopać nie wolno. Potem bałam się, że za zimno... a teraz jeszcze gorzej. Nie chciałam aby się zmarnowały, ustawiłam na oknie, pod którym nie mam kaloryfera, temperatura w tym pokoju to jakieś 18 stopni. W zasadzie to trzymają się dzielnie...

Obrazek

ale martwi mnie ten jeden, jeszcze wczoraj był taki jak pozostałe, dziś wracam z pracy a on wygląda tak:

Obrazek

sprawdzałam, ziemia wilgotna, ale woda nie stoi w doniczce - osłonce. Co zrobiłam źle??? Może ktoś podpowie?

Dotarły też roślinki z allegro - kolejna poracha! Strona sprzedawcy z 30 letnim doświadczeniem, po akademii rolniczej, zrobiona świetnie, na fotkach roślinki piękne, dużo informacji na temat miejsca i ilości sadzonek potrzebnych na metr2. Fakt, że chyba dość drogie, ale myślę sobie - za ładne rośliny to warto zapłacić... I mam:

Obrazek

w tej skrzyneczce są roślinki za ponad 200 zł! Przyszły bardzo zmęczone podróżą, uciśnięte, na szczęście listeczki złocieni się wyprostowały, kocimiętka też się podniosła... ale mini nachyłki baby gold... dopiero co wypuszczają z ziemi listki, ale większość jest jakaś brązowa.
Czuję się rozżalona i chyba nic już nie kupię na allegro.
A za to cudo Perovskia (miała być piękna dwuletnia roślina) zapłaciłam 10 zł!
Obrazek
A może ja mam jakieś wygórowane oczekiwania?
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Lukrecjo w ten paskudny, deszczowo-wietrzny poniedziałek... wcale się nie dziwię, że dodatkowo popsuł Ci humor stan roślinek, które zamówiłaś... Ja także oczekuję czegoś innego, ale nauczyłam się, by nie kupować wczesną wiosną - wówczas ponad doniczkę niewiele wystaje i trudno nawet ocenić, czy coś z tych kłączy będzie... Na Twoim miejscu pogadałabym ze sprzedawcą telefonicznie i okazała swoje rozżalenie, ale przede wszystkim oczekiwałabym konkretnej deklaracji - przesyłając w załączeniu foto - czy możesz liczyć na wymianę roślin, jeśli z tych nic nie wyjdzie... Między nami, wydaje mi się, że przyjmą się i urosną, ale i tak wykonałabym telefon...
Ściskam ;:168
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kornelko, pzrykro mi z powodu clematisa ;:168 może utnij go u dołu a nóż odbije od korzenia.
Roślinki faktycznie malutkie i tyle kasy dałaś ;:oj ale daj im szanse na pewno się rozrosną. Tak jak radzi Aga telefon wykonaj ;:108
Pozdrawiam cieplutko w ten pochmurny dzionek ;:196
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Bardzo Wam dziewczyny dziękuję za wsparcie! Normalnie płakać mi się chce! Teraz już za późno na wykonanie telefonu, spróbuję jutro w pracy. Zresztą same oceńcie czy nie miałybyście innych oczekiwań, po tym co zobaczycie tutaj:

http://allegro.pl/show_item.php?item=2244462394
a tak wygląda w realu:

Obrazek
Agnieszko, chyba Cię posłucham i następnym razem poczekam na późniejszą wiosnę, albo kupię tylko to, co "widzę" i sama włożę do koszyczka!
Reniuś, szkoda mi go ciąć! ale jak nie będzie wyjścia... :(

-- Pn 16 kwi 2012 18:43 --

Agnieszko, jeszcze raz bardzo dziękuję za radę, wiem, że byliny o tej porze dopiero "ruszają", w niektórych przypadkach mało co widać, więc mam nadzieję, że to jednak wszystko wypuści. Ale to prawda, oczekiwałam czegoś innego, ach ja jeszcze taka naiwna jestem!
x-ag-a
---

Post »

Lukrecjo, koniecznie jutro zadzwoń... nie masz zapewne podstawy, żeby reklamować, ale roślina ewidentnie różni się od tej, proponowanej na zdjęciu - masz prawo oczekiwać deklaracji wymiany na inną, gdy ta, którą dostałaś się tfu tfu nie przyjmie...
Ech, dlatego też kupuję na żywo.
Trzymam kciuki za owocną rozmowę...
Awatar użytkownika
mmarta1982
500p
500p
Od: 26 sie 2011, o 21:00
Kontakt:

Post »

No to ci nie zazdroszczę,miejmy nadzieję że się ładnie przyjmą.Czasem z takich bidulek wyrastają piękne okazy.Ja czasami kupuję takie przecenione lub uszkodzone i póżniej wcale nie są gorsze od tych pełno wartościowych.Na pocieszenie na wymiankę mogę ci podesłać kocimiętkę dostałam w tamtym roku i już mam 2 dorodne kępy.
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Marta, bardzo dziękuję za pocieszenie :) już mi lepiej, trochę emocje opadły. Kocimiętka, choć chyba jedna z popularniejszych roślin w ogródkach, "chodzi za mną" od długiego czasu... mam nadzieję, że nie będzie wabić kotów z okolicy, bo moje pies uwielbia, gorzej z obcymi.
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Witam, ochłonęłam trochę z emocji, oczywiście do szkółki, w której kupiłam roślinki nie udało się dodzwonić, ale napisałam e-maila, dodatkowo wklejając fotki oferowanych sadzonek i tego co dostałam, na wypadek gdyby zapomnieli:)
Oto odpowiedź, cytuję:
"Zdjęcia prezentowych roślin były wykonane pod koniec lata z początkiem jesieni. Pragnę zaznaczyć również że jest wiosna a my sprzedajemy i hodujemy byliny które nie są w żadnym wypadku zimozielone czyli tracą liście na zimę i odradzają się na wiosnę ( byliny). Dodatkowo nie hodujemy ich w szklarniach...co ma plusy i minusy a mianowicie klienci są niezadowoleni ponieważ rośliny dopiero rozpoczynają wzrost zgodnie z naturą a z drugiej strony są zahartowane (przetrwały zimę) co daje gwarancję że przetrwają następne lata...
Piękne i dorodne rośliny można o tej porze roku znaleźć w supermarkecie lub sprowadzić je z Holandii ale trzeba się liczyć z tym że mogą nie przetrwać.
Proszę poczekać jeszcze miesiąc posadzić je a wtedy przekona się Pani że to żaden bubel i sprzedajemy rośliny które mają szanse przetrwać długie lata.
Ps Tak jak wspomniałam wcześniej proszę się wstrzymać z oceną posadzić rośliny jeżeli będzie coś nie tak zawsze znajdzie się sposób na porozumienie. Czy zgadza się Pani na takie rozwiązanie?"

No cóż, oby słowa tej Pani się sprawdziły...
x-ag-a
---

Post »

Bądź dobrej myśli, Kornelo i posadź rośliny... ważne, że nawiązałaś kontakt i przekazałaś zastrzeżenia... w razie gdyby nic z rośline nie wyrosło, masz podstawę do reklamacji...
Trzymam kciuki za zielone, podlej je nawozem :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”