Bernadko - ja też ścięłam liście BAMBUSA i ... czekam .Bądźmy dobrej myśli. A wyjazdu do Krzywaczki Ci nie zazdroszczę - dziś byłam z mężem w centrum ogrodniczym i ... nakupiłam kwiatuszków na rabatkę(AKSAMITKI, NIEZAPOMINAJKI) . Prócz tego ŻYLISTEK i dwa niziutkie JAŁOWCE i MIĘTA JABŁKOWA do garnkowego HERBARIUM
Izuś Pracy przy trawniku jest rzeczywiście sporo .

, Zwłaszcza przy trawniku takim jak mój( a więc sporym i założonym w zasadzie wbrew "regułom sztuki" , bo na kwaśnych piaskach , w cienistym na większości obszaru terenie, pod koronami sosen, które go podżerają od spodu ( nawóz i woda) i jeszcze z wszędobylską sunią , która co rusz go drapie , kula się po nim lub obsikuje radośnie...Co roku wiosną trzeba więc ten trawnik ( ok. 400m.) porządnie zregenerować , żeby potem cieszyć się nim , jak zielonym dywanem , po którym można biegać i opalać się na nim, i chodzić boso, i grilować ... Ale ja go i tak lubię , więc walczę ...
asiu- Ja po prostu kompostem "poprószyłam" trawnik , żeby go dodatkowo odżywić . Jednak co roku po wertykulacji na trawniku jest rozsypywana i rozgrabiona warstwa dobrej ziemi z biohumusem ( ok. 1-2 cm). To na pewno nie zaszkodzi. Trawy nie zadusisz, ona przez tę ziemię poprzerasta i dobrze jej to zrobi

Jeśli jednak masz w trawniku nierówności , to może po wertykulacji warto by go porządnie zwałować , żeby docisnąć ziemię ? Prawdopodobnie teren przed wysianiem trawy nie "uleżał" się należycie , a stało się to dopiero później.
-------------------------------------------------------------------------
Na dobranoc mam kilka nowych zdjęć ogrodowych zakątków:
Na szczęście oprócz czarnego trawnika

są w ogrodzie widoczki bardziej optymistyczne:
Zakwitły pierwsze PRYMULKI
Na tle coraz bardziej zielonych krzaczków złoci się FORSYCJA ,a na rabatce już zakwitła niziutka KOKORYCZ PEŁNA.
Pies ma chwilowo "zakaz wjazdu" do trawnikowej części ogrodu , więc rezyduje na podjeździe.
WIERZBA "iwa" po wiosennych postrzyżynach wygląda jak chłop pańszczyźniany, a na TRZMIELINIE pojawiły się czerwonawe pąki liściowe.Ten krzew wygląda najpiękniej właśnie teraz , wiosną, gdy wypuszcza młode listki .
W pniu sosny widocznej wyżej zamieszkał ŚWIĄTEK... zatroskany rozmyśla nad losami ogrodu ?