Super. Wklej koniecznie zdjecia i podaj koszt namiotu (jezeli to nie tajemnica oczywiscie)
Pozdrawiam
P.s.
Ja rowniez jestem w trakcie budowy tunele wiec tez wkrotce cos wkleje.
Bartuś, jak poszło wyprowadzanie tunelu z warsztatu? Mój M pojechał dziś z rana by kupić płaskowniki na przód i tył. I zamknięte. We worek podjedzie i z moim bratem będą spawać wejście i wyjście. Coś pójdzie do przodu!
ps. Dla tych co nie wiedzą - mam stelaż namiotu wojskowego (kosztował 400zł).
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Asia póki co konstrukcja w warsztacie.
Została obniżona i powinna wyjść na styk. 2,60 mają drzwi, a tunel 2,57m.
Jutro chłopaki powinni wyeksmitować ją na zewnątrz i przymocować do 6 krawężników, które leżą już w gruncie.
Zaraz postaram się zrobić i dodać zdjęcia.
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
ANalfabeta grunt pod ten tunel przygotowywałeś jesienią czy teraz na wiosnę? Jeśli teraz to napisz któciutko jak to robiłeś...co dodałeś do ziemii ... please
Konstrukcja trochę podobna do mojej,tyle, ze u mnie w połowie ściany przebiega jeszcze poziome wzmocnienie, jutro wstawię fotki.z jakiego profilu jest twoja? Ja użyłem profilu zamkniętego 15 mm
Dobra rada: najpierw dobra minia, najlepiej szara, na to dwie warstwy białej emalii, ale nie kupuj taniej, bo nie zaoszczędzisz.ja się skusiłem na tanią i wyszło dużo drożej plus więcej czasu.
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
Hej grosik
Grunt pod ten tunel przygotowywany 2 tygodnie temu. Zerwana warstwa trawy i perzu na powierzchni ok. 60m2
Później zerwana ziemia nma głębokość ok. 10cm i odłożona na bok. W wyrobisko wrzucona ziemia, która pochodzi z miejsca wyprowadzania krów do dojenia. Mieszanka ziemi i obornika. Ilośc spora, bo ok 3,5t
Całość zasypana wybraną ziemią i wymieszana oraz posprężynowana.
sebapila podstawa oraz ścany boczne zrobione są z profila 20x20 ścianka 2mm, a góra ze ścanki 1,5mm
Całość oczyszczona i pomalowana widocznym chlorokauczukiem dwa razy.
Obecnie konstrukcja jest zadowalająco sztywna, a po przymocowaniu do obsadzonych już w gruncie 6 krawężników nie powinno się z nią absolutnie nic dziać.
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
ANalfabeta - nieźle sie prezentuje ta konstrukcja tylko czy na pewno będzie wytrzymała na mocne wiatry..? życzę by była jak najtrwalsza oczywiście.
pozdrawiam.
Z jak widać na pierwszym zdjęciu z jednej strony będą osłonięte szpalerem jabłoni, a z drugiej tylko wąski przesmyk z podwórka obok. Do tego te 6 krawężników w sumie ponad 200kg. Jak będzie go podnosić da się jeszcze 4 krawężniki w środek.
No i u mnie w końcu coś rusza. Podjęliśmy decyzje o zespawaniu po dwie pary przęseł na stałe. Środkowe łączenie będzie rozbieralne. Drzwi będą dwuskrzydłowe, duże, zdejmowalne. Płaskowniki pionowe przy drzwiach sa dłuższe i wbiją się w grunt.
Tu trochę stoi krzywo - ustawione byle jak do malowania.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia