Kalla kwitnąca latem - Zantedeschia elliottiana cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
ijka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2008, o 18:20

Post »

fox pisze: I pamietajcie sadzimy łysym do dołu, ona korzonki puszcza od góry, chociaż kłącza Z. Aetiopica są inne :) Nawet nasionka zaczęły już kiełkować /biała Albomaculata/ :)
:oops: :oops: to idę je odkopać z doniczek i posadzić w prawidłowy sposób :oops: :oops:
Awatar użytkownika
szymka
500p
500p
Od: 21 lip 2007, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak się miewają Wasze calle :D ? Jedna u mnie ma już dwa dłuuuugie liście, druga niedawno posadzona, jeszcze jej się nie spieszy, a już wypuszczała maleńki pęd...
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

:D Pójdę zobaczyć...Fotki/o ile co wyszło/ potem...
Jednak już wsadziłam, bo tyle tego mam i boje się, że w zamęcie sadzeniowym co zapomnę...A tak wsadzone i sobie rośnie...Jeszcze w piwnicy/ żeby nie za szybko :wink: /
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

długo trzeba było czekać zanim pokazały się listki? ja swoją wsadziłam już jakiś czas temu, czekam czekam i nic :? :roll:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
szymka
500p
500p

Post »

Ja swoją dostałam już z wyrośniętymi listkami, więc nie wiej, jak długo rosły. Ale moja druga kalla , posadzona już dość dawno, może miesiąc, dopiero wybija coś malutkiego. Myślicie, że można ją już wystawić na dwór?
Awatar użytkownika
szymka
500p
500p

Post »

Hmmm to chyba ja tę swoja wyrośniętą też powinnam już do gruntu, bo liście są juz taaaakie długie, że nie trzymają pionu.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Szymko- chyba za wcześnie na wysadzenie-wystawienie calli na pole. Ona ma takie mięsiste, wodne liście i duży chłód może ją uszkodzić. Lepiej , żeby stała w domu niz żeby padła...Ja, żeby opóźnic wzrost swoim , zsadziłam wszystkie z doniczek do jednej dużej donichy- zanim wznowią wzrost trochę czasu upłynie...Wiem, że razem będzie im ciasno...ale muszą sobie dać radę, bo nie chcę juz tak sporo donic. Człowiek się chytrzy jak zobaczy co rusz fajną roślinkę w zasięgu ręki- gorzej potem jak się tego uzbiera kilkadziesiat.... :roll:
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Właśnie zasadziłam 4 bulwki, otrzymane w prezencie od przemiłej sąsiadki.
To jej własne " dzieciaczki" , które sadzone z gruncie, zawsze wywoływały sensację u przechodniów.
Rosną u Niej pod... świerkiem, tuż przy chodniku :lol:, na suchej, kamienistej ziemi.
I corocznie, obok kropkowanych liści, wydają piękne białe kwiaty.
Jak widać, niekorzystne warunki bardzo stymulują kwitnienie i rozmnażanie ( vide moje bulwiska).

Te kolorowe zakntedeskie, kupione miesiąc temu na allegro, już ruszyły, tzn. z 4 dużych bulw, wykiełkowały liście dwóch.
Jakie kolorki?
Nie mam pojęcia - dwie białe, jedną ciemnopurpurową i jedną czerwono-białą posadziłam w jednej, wielkiej donicy. Jedna bulwa ma 5 liści, druga tylko jeden, reszta...w zaśnieniu spoczywa :-).
Awatar użytkownika
szymka
500p
500p

Post »

Coś będę musiała z moimi zrobić, bo stracić ich to nie mam ochoty... Hanka dzięki za pocieszającą informację, że nie muszą mieć super ziemi, bo u mnie wszędzie wokół albo glina, albo piasek, porażka normalnie :roll:
mia63
100p
100p
Od: 3 gru 2006, o 22:56

Post »

Dostałam od forumowiczki jedna bulwke , dobrze ze jest ten watek, bo nie wiedziałabym co zrobic z ta bulwką:)Póki co wsadziłam ja do doniczki, by w maju przesadzić do gruntu.
pozdrawiam serdecznie
Ula R
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Stałam się posiadaczką pięknych Zantedeschii aethiopica "Elliota" :) :) :) Nie miałam pojęcia o ich uprawie , więc przewertowałam dostępne wiadomości. Dzięki Wam już troszkę wiem :)

Obrazek Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
dagusienka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 kwie 2008, o 22:31

Prosze o porade

Post »

Witam , jestem pierwszy raz na tym forum ale widze ze chyba dobrze trafilam bo calle nie sa Wam obce:) niestety nie mam tyle radosci co wy w oczekiwaniu na wzrost calli ( bawilam sie tak z frezjami:p na razie urosly i czekam na kwiatki ale to nie temat o frezji:P ) w kazdym razie dostalam calle...pieeeekna w doniczce.. nie mam mozliwosci wysadzenia jej do gruntu wiec siedzi w doniczce...i chcialabym zeby jakos w niej ptetrwala aaaaaale... tutaj jest problem bo chyba calli jest duzo odmian nie wiem jaka ja mam na foli w ktorej byla calla bylo napisane bohemian calla gdzies tam nawet stronka wlasnie bohemiancalla.eu ale takowa nie istnieje;/ pani ktora ja sprzedawala( na targach ogrodniczych) powiedziala ze mozna ja tez w doniczce trzymac ale nie podlewac zby duzo nawet lepiej podsuszac i slonca jakos tak w strasznym nadmiarze nie podtrzebuje, ale tu czytam i nie wiem gdzies bylo ze to bagienna roslina czyli ze duzo wody potrzebuje??!1 jak ja podlewac gdzie ja trzymac na razie pieknie kwitnie jest dosc wysoka ma mocne lodygi i nie szalonego buszu lisci w zasadzie ma 3 takie wieksze liscie dwa jakies maluchu u dolu i trzy kwiaty piekne. prosze o pomoc jak postepowac z nia dalej czy moze stac na polce ( wtedy ja slicznie widac)niedaleko okna czy lepiej na parapecie ( wtedy firanka zaslania mi kwiaty :( ) prosze o porady i z gory dziekuje
Awatar użytkownika
Siedmiokropka
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 13:16

Post »

A tak wyglądają moje calle:

- 3 różne posadzone razem w marcu,
kiełkuje:
Obrazek

i wyrosło :D :
Obrazek

Mam jeszcze 2 czarne posadzone niedawno. Wszystkie wylądują w maju na tarasie.

Pozdrawiam, Marta
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
joa-na
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lip 2007, o 12:27

Post »

Witam
Ponieważ jestem początkującym ogrodnikiem, prześledziłam cały wątek o callach i niestety znalazłam bardzo mało informacji o nawożeniu. I mam pytanie do osób, które już wcześniej hodowały tą roślinę, czy nawożenie jest konieczne? I czym powinnam ją nawozić? Bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:D Ja mam wiele roślin w donicach, wiec nie mogę każdej niańczyć tak jak "książka pisze". Traktuję wszystkie jednakowo- czyli jak podlewam z nawozem to "lecę równo" po kolei. I roślinom to wystarcza. Im więcej się z nimi cacka tym gorzej rosną...
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”