U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie
- AgaNet
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie
Isskaa - hmmm... wydaje mi się ze odmiana ta sama... 

- Ewa_tuli
- Od: 16 sty 2012, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ładna ta magnolia Susan.
Chyba kupiłam taka samą (jeszcze nie posadzona w ogródku
),
ale na mojej nie będzie kwiatów w tym roku.
Chyba kupiłam taka samą (jeszcze nie posadzona w ogródku

ale na mojej nie będzie kwiatów w tym roku.
- Isskaa
- 500p
- Od: 21 kwie 2011, o 15:32
- Kontakt:
Agatko,to juz nie wiem
Musze Agatko wpasc do Ciebie do ogrodka,bo przyznaje sie bez bicia,ze juz dawno nie bylam

Musze Agatko wpasc do Ciebie do ogrodka,bo przyznaje sie bez bicia,ze juz dawno nie bylam

- megi1402
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
Aga, w zeszłym roku posadziłam 12 bulwek zawilców w jednej kępie, o różnych kolorach (mix). Sprawdziłam fotki w wątku - pierwsze kwiatki były 5 czerwca, ostatnie 30 października. Nie kwitły wszystkie jednocześnie, ale cały czas coś tam się działo, kwitł jeden albo dwa, a czasem trzy jednocześnie. Możliwe że niektóre powtarzały kwitnienie. Nie znam nazw odmian, ale między innymi miałam też takiego niebieskiego jak twój. Może miałaś mniejszą kępę, że ci krócej kwitły?
Isia, w zeszłym roku kupiłam w Lidlu i posadziłam owocujący agrest na pniu z jednym owocem, podejrzewam że było więcej, tylko ktoś go w sklepie objadł
W tym roku też będzie owocował. Nie wiem, ile rośnie taki owocowy krzaczek przed sprzedaniem, dwa, trzy lata?
Ewa, z Susan będziesz zadowolona. Kwiaty lekko pachną.
Isia, w zeszłym roku kupiłam w Lidlu i posadziłam owocujący agrest na pniu z jednym owocem, podejrzewam że było więcej, tylko ktoś go w sklepie objadł

Ewa, z Susan będziesz zadowolona. Kwiaty lekko pachną.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Gosiu, zgubiłam Twój wątek
Czy to musi sie tak często powtarzać?
Wszystko uporządkowane u Ciebie, ja mam jeszcze bardzo dużo pracy.
Wiosna już dalej niż u mnie.
Ja wrócę do traw, bo nie wiem, czy ktoś Ci opowiedział o nich.
Są różne gatunki traw. Jedne sie rozłażą rozłogami, inne bardziej idą w kępki. Staram się kupować właśnie te drugie. Rozłogowce raczej umieszczam w donicy, żeby je okiełznać

Czy to musi sie tak często powtarzać?
Wszystko uporządkowane u Ciebie, ja mam jeszcze bardzo dużo pracy.
Wiosna już dalej niż u mnie.
Ja wrócę do traw, bo nie wiem, czy ktoś Ci opowiedział o nich.
Są różne gatunki traw. Jedne sie rozłażą rozłogami, inne bardziej idą w kępki. Staram się kupować właśnie te drugie. Rozłogowce raczej umieszczam w donicy, żeby je okiełznać
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
Gosiu ja też kupiłam te anemony -zawlce bo w zeszłym roku nie wiem czemu ale mi nie wzeszły ,może dlatego ,że nie moczyłam bulwek.Nie mam zupełnie doświadczenia z nimi,zobaczymy czy będą i jakie 

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- magda2003
- 200p
- Od: 20 lis 2009, o 18:05
Gosiu u nas też niestety było gradobicie, w kilka sekunt wszystko zrobiło się białe. Co do magnolii Susan to rzeczywiście ładna ale u mnie strasznie krótko były kwiaty, może dlatego że kwitła jak było bardzo gorąco 

- megi1402
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
Gosiu, do trawek się zraziłam, miałam do tej pory dwie. Ta z pierwszej fotki bardzo mi się podobała, ona rozłazi się właśnie rozłogami. Ładna była tylko na początku, później się rozrosła na pół rabaty i zaczęła pokładać. Próbowałam ją wytrzebić jesienią i kilka dni temu i czuję że to jeszcze nie koniec zabawy. Trawka na drugiej fotce zarosła mi całkiem kępę floksa szydlastego. Da się to jakoś rozdzielić? Zależy mi tylko na floksie, trawki już nie chcę, żadnej
Niektóre trawki są naprawdę piękne, ale będę je sobie podziwiała tylko w innych ogrodach. U siebie poprzestanę na trawniku 

Elu, posadziłaś już zawilce? Bulwki możesz po namoczeniu w mleku wsadzić do doniczki, trzymać w domu aż wypuszczą listki i dopiero przesadzić do ogrodu.
Magda, u mnie dosyć chłodno, zobaczymy ile czasu utrzymają się kwiaty na magnolii.
pomidorowe parapety

Elu, posadziłaś już zawilce? Bulwki możesz po namoczeniu w mleku wsadzić do doniczki, trzymać w domu aż wypuszczą listki i dopiero przesadzić do ogrodu.
Magda, u mnie dosyć chłodno, zobaczymy ile czasu utrzymają się kwiaty na magnolii.
pomidorowe parapety

- Isskaa
- 500p
- Od: 21 kwie 2011, o 15:32
- Kontakt:
Gosiu,Ty to jak ja,ja tez strasznie do trawek sie zrazilam,nie posadze zadnej.
Jak tutaj sie wprowadzilismy byly pod oknem dwie kepy trawy jakies ozdobnej,nie szlo tego wykopac,nie zlo sie tego pozbyc,rozlazlo sie wszedzie,a korzenie mialy przeogromne,maz kilofem wykopywal,tak mocno siedzialy.
Powiedzialam,nie chce zadnych traw,bo na poczatku ladnie wygladaja,a pozniej nie idzie sie tego pozbyc.
Pomidorkow zazdraszczam..Piekne masz sadzoneczki
W zeszlym roku mialam milion sadzonek,w tym mi wszystko popadalo...
Pogoda do bani,w zeszlym roku nie mielismy w polowie kwietnia przymrozkow,a pomidory potrzebuja ciepelka.Na drugi rok koniecznie dam sadzoneczki do domu,juz nie będę trzymac w szklarni,nieogrzewanej..Jeden rok ladny,pierwszy mojej przygody z ogrodnictwem to i wszystko sie udawalo,a w tym roku kleska za kleska
Najpierw pomidory,teraz hortensja i fuksja
Jak tutaj sie wprowadzilismy byly pod oknem dwie kepy trawy jakies ozdobnej,nie szlo tego wykopac,nie zlo sie tego pozbyc,rozlazlo sie wszedzie,a korzenie mialy przeogromne,maz kilofem wykopywal,tak mocno siedzialy.
Powiedzialam,nie chce zadnych traw,bo na poczatku ladnie wygladaja,a pozniej nie idzie sie tego pozbyc.
Pomidorkow zazdraszczam..Piekne masz sadzoneczki

W zeszlym roku mialam milion sadzonek,w tym mi wszystko popadalo...

Pogoda do bani,w zeszlym roku nie mielismy w polowie kwietnia przymrozkow,a pomidory potrzebuja ciepelka.Na drugi rok koniecznie dam sadzoneczki do domu,juz nie będę trzymac w szklarni,nieogrzewanej..Jeden rok ladny,pierwszy mojej przygody z ogrodnictwem to i wszystko sie udawalo,a w tym roku kleska za kleska

Najpierw pomidory,teraz hortensja i fuksja

- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
Gosiu,zawilców jeszcze nie posadziłam
Wczoraj cały dzień byłam na chrzcinach w rodzinie a dzisiaj mam lenia i siąpi deszcz.Wiem że trzeba je moczyć ale powiedz mi dlaczego w mleku
Jam ciekawa
do ogrodu od razu nie można chyba mrozów się nie boją ,jak zimują
Pomidorki na medal 

Pozdrawiam, Ela
- Helen
- Od: 30 sie 2010, o 19:47
Gosiu , Magnolia ładnie startuje, takie zdrowe duże pączki.
U mnie w tym roku miała małe pączki,a teraz już widzę że opadają
Zimowe mrozy, zimna wiosna zrobiły swoje

U mnie w tym roku miała małe pączki,a teraz już widzę że opadają

Zimowe mrozy, zimna wiosna zrobiły swoje

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Oj, nie bądźcie takie zawzięte na trawki.
Macie złe doświadczenia, bo trafiły Wam się zołze.
Ale ja jestem bardzo zadowolona i zakochana z trawek. Unikam tych rozłogowych. Kupuję tylko kępiaste.
Wszelkie turzyce godne są polecenie taka Carex flagellifera, comans albo trawka Corynophorus canescens 'Spiky Blue', albo śmiałek darniowy. Ja kocham ostnice. Szkoda, że nie zawsze przeżywają nasze zimy, ale co roku będę je kupowała
Macie złe doświadczenia, bo trafiły Wam się zołze.
Ale ja jestem bardzo zadowolona i zakochana z trawek. Unikam tych rozłogowych. Kupuję tylko kępiaste.
Wszelkie turzyce godne są polecenie taka Carex flagellifera, comans albo trawka Corynophorus canescens 'Spiky Blue', albo śmiałek darniowy. Ja kocham ostnice. Szkoda, że nie zawsze przeżywają nasze zimy, ale co roku będę je kupowała
- Jagodka
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gosiu...są trawy nie ekspansywne , które nie 'łażą ' swymi rozłogami po całej rabacie ni wciskają się w inne rośliny . Do takich należą np. turzyce , np.Buchanana , kostrzewy , Imperata cylindrica ' Red Baron ' , rozplenice ( dla tych trzeba więcej miejsca ) , ew. niesamowite są w donicach - len nowozelandzki - do wynoszenia na taras . Pamiętać tylko należy ,że te pochodzące z Nowej Zelandii , jak i z Japonii i inne , z cieplejszego klimatu należy przed zimą okrywać .
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00

Gosiu, a ja się poddałam urokowi traw

Mam u siebie niewielkie kępiaste carexy, teraz zaszalałam z lnem nowozelandzikm czyli phormium - to największy okaz trawy.
Fajnym rozwiązaniem są też trawopodobne byliny - mi np bardzo się spodobało liorope

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Gosiu,rycynusy będziesz sadziła do ziemi czy do doniczek,ciekawe czy one maja duże korzenie??