Brzozowe Górki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
renik_g
50p
50p
Od: 9 mar 2011, o 13:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Brzozowe Górki

Post »

Dziękuję Stokrotko:-) Dzisiaj właśnie zajęłam się truskawkami. Zostawiłam je na zimę i teraz mam zagony zeschniętych liści, a już zaczynają puszczać młode listki. Chciałam im dać troszkę słoneczka i zaczęłam czyścić je z tych zeschniętych. Niestety.... już mniej cieszyłam się z tej ilości. Chyba pozwolę im powalczyć o słońce;-) bo w końcu to takie zeszłoroczne fajnym nawozem mogą się stać:-D

Dzisiaj zajęliśmy się też tworzeniem miejsca na kwiatki. Wspólnymi siłami może to nawet ciekawie wyglądać. Jak skończymy to wkleję kilka fotek. Niestety od jutra praca i pewnie dopiero w sobotę będziemy kończyć.

Hmmm chciałam dodać fotkę z moimi nasionkami, ale coś nie mogę...
Awatar użytkownika
grazynahalina
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 mar 2012, o 21:05

Post »

Piękny ogród zadbany i uporządkowany widać ogrom pracy. Jest na co popatrzeć, proszę o więcej zdjęć Renatko ;:138
Awatar użytkownika
renik_g
50p
50p

Post »

Grażynko dzisiaj kolejne zdjęcia:-)

Po pracy pojechaliśmy na działkę. Było super, słoneczko świeciło, a i wiaterek nie przeszkadzał specjalnie. Wczoraj i dzisiaj przygotowaliśmy miejsce na ogródeczek kwiatowy. Może to nie wygląda rewelacyjnie, ale myślę, że jak zaczną kwitnąć kwiatki będzie OK. Nasz ogródek otrzymał nową pergolę, przy której posadziliśmy naszą pierwszą różę, oczywiście powinna być pnąca:-)

Obrazek Obrazek Obrazek

Zakupiłam również dwa pnącza:

Obrazek Obrazek Obrazek

Ta Hedera wygląda jak Clematis, listki absolutnie nie są podobne do tych na zdjęciu, ale zobaczymy co z niej wyrośnie;-)

-- 11 kwi 2012, o 21:02 --

I jeszcze wczorajsze zdjęcia: nasiona i roślinka o nazwie Alchemilla:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
stokrotka_polna
500p
500p
Od: 20 mar 2012, o 16:47

Post »

I to wszystko Twoje? ;:oj . O joj, ale tego masz. Siania, sadzenia... dużo pracy Cię czeka. Ale na pewno warto. Miejsca wytyczone, teraz tylko, żeby pogoda dopisała.
A to pnącze o bordowych liściach, szczególnie mi sie podoba. :D
"Nie deptać stokrotek pod płotem, bo chociaż stokrotka maleńka, to w każdej jest nuta piosenki i w każdej poezji kropelka."
Pozdrawiam Stokrotka
U stokrotki polnej cz. 1 cz.2
Awatar użytkownika
renik_g
50p
50p

Post »

Tak i to tylko część.... no co ja poradzę, że w sklepie ogrodniczym brak mi umiaru ;:oj
Dzisiaj posiałam arbuzy, kiwano, melony, ketmię jadalną /cokolwiek to znaczy :D/, orliki /nie wiem czy mi starczy cierpliwości do ich pielęgnowania i czekania aż zakwitną - w nast. sezonie :( /

W związku z tym, że w tamtym roku udało nam się wyhodować arbuzy /ku wielkiemu zdziwieniu/ postanowiłam trochę poeksperymentować z różnymi dziwnymi roślinkami /przynajmniej dla mnie/.

I tak np. ketmia to roślina o której nie miałam pojęcia :oops: Kiwano też dziwnie brzmi :lol:

No i jeszcze jakieś nowości mam do wysiania bezpośrednio do gruntu, jak nie zapomnę to napiszę...

-- 12 kwi 2012, o 20:30 --

A i jeszcze małe wyjasnienie... w doniczce jest to pnącze co ma czerwone liście, to, które wygląda jak clematis nie zostało umieszczone /nie wiem, gdzie mi je wcięło ;:131 /
Awatar użytkownika
stokrotka_polna
500p
500p

Post »

Czyli, to w donicze jest małe i dlatego jest zielone, jak będzie duże, to będzie czerwone. Tak? Czyli tak normalnie, jak w przyrodzie powinno być :;230

Z tymi arbuzami, to mnie zadziwiłaś ;:oj . Tak pod gołym niebem? Chyba nie. Pewnie pod folią. Choć z drugiej strony były takie upały, że wszystko jest możliwe. A w smaku, jaki był ten Twój arbuzik? Słodki?
"Nie deptać stokrotek pod płotem, bo chociaż stokrotka maleńka, to w każdej jest nuta piosenki i w każdej poezji kropelka."
Pozdrawiam Stokrotka
Awatar użytkownika
renik_g
50p
50p

Post »

No właśnie te arbuzy rosły sobie najnormalniej /tzn bez żadnej folii i innych szczególnych zabiegów/. Powiem szczerze... myślałam, że ewentualnie jak się rozrosną to będzie ładnie /czyt.: zielono :lol: / Powiem jeszcze, że u nas nieźle wieje, a poza tym w tamtym roku to lato nie było specjalne. Jednak arbuziki urosły i były bardzo soczyste i słodkie, szczególnie te ostatnie. Metodą prób i błędów nauczyliśmy się oceniać stopień ich dojrzałości ;:108 No i dbaliśmy o to, aby je podlewać... to niewątpliwie przyczyniło się do sukcesu :)
A przy tym miny sąsiadów na widok arbuzów... bezcenne :lol:
Awatar użytkownika
renik_g
50p
50p

Post »

Dzisiaj kupiłam 3 sadzonki jodły kaukaskiej, 2. świerku serbskiego /chyba :wink: / oraz 2 sadzonki niezapominajki. Mimo kiepskiej pogody /a miało być tak ładnie :roll: / jadę niedługo na działeczkę. Jak wrócę pokażę zdjęcia.
Awatar użytkownika
stokrotka_polna
500p
500p

Post »

Ty już po zakupach, a ja nadal robię listę potrzeb :D. I niezapominajka jest na poczesnym miejscu.
Pozdrawiam Stokrotka
Awatar użytkownika
renik_g
50p
50p

Post »

Zazdroszczę takiego zorganizowania ;:138 Ja idę na "spontan";-) kupuję często bez przemyślenia, na razie jeszcze mam gdzie sadzić, gorzej z ziemią /na którą wydaję fortunę, aby podsypać roślinkom/
Niestety dzisiaj nici z działeczki... Czas spędziliśmy w przychodni lekarskiej, ale jutro.... :heja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Renatko, skoro kupiłam moje zdanie "kupisz - wyrzuty, nie kupisz wyrzuty. To już lepiej kupić przynajmniej kwiatek jest." to musiałam zajrzeć co u Ciebie. Z jednej strony masz dużo do zagospodarowania, ale fajnie tak tworzyć od zera, niezła frajda. Dużo pracy już włożyliście, ale patrząc na Twoje zakupy jeszcze więcej przed Tobą. Te arbuzy to sukces być może Twoje gleba jest dla nich dobra. U mnie niestety nie dwa razy podchodziłam ale zrezygnowałam. Z melonami różnie jest rok że jem swoje melony a jest rok że nic nie wychodzi. Ciekawa jestem tej okry u Ciebie . Będę śledzić Powodzenia
Awatar użytkownika
renik_g
50p
50p

Post »

Witaj Marysiu, bardzo się cieszę, że do mnie zajrzałaś :D i zapraszam do odwiedzin, postaram się na bieżąco informować o postępach... arbuzowych również. W tym roku wysiałam nasionka te zebrane u siebie i kupione tydzień temu /w sumie to nie wiem po co, bo swoich mam jeszcze słoiczek;-)/ W każdym razie moje wysiane wcześniej mają już po 4 cm
Awatar użytkownika
Kroma
100p
100p
Od: 16 mar 2012, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Coś mi się wydaje, że to zielone co ma listki czerwone, będzie czerwone, ale na jesieni :)

Ja też tak często kupuję - o to mi się podoba i to też, ale teraz staram się podchodzić do sprawy racjonalnie i trzeba przyznać, że nawet czasem się udaje, szczególnie wtedy kiedy na koncie zaczyna być widoczne dno ;:198
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Według mnie tj winobluszcz pięciolistkowy i rzeczywiście w jesieni będzie taki czerwony
Awatar użytkownika
stokrotka_polna
500p
500p

Post »

Kiedyś, widziałam domek obrośnięty takim czerwonym bluszczem. Cały. Tylko na okna i drzwi były wycięcia. Wyglądało to zjawiskowo :D
Pozdrawiam Stokrotka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”