Kosiarka spalinowa jaka?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kosiarka spalinowa na ok 600m2 w cenie ok 1000 PLN, jaka?

Post »

Może ten linkhttp://www.youtube.com/watch?v=-95XxexTCiA pomoże, a może namiesza w głowie.
ketchup
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 kwie 2012, o 00:01

Post »

Wszystko fajnie, tylko że Ty proponujesz Mercedesa (za 3500 PLN), a mnie by Toyota urządzała :)

PS Ktoś użytkuje Al-ko? Jak się sprawdza?
x - o -0
---

Post »

Wszystko fajnie, tylko że Ty proponujesz Mercedesa (za 3500 PLN), a mnie by Toyota urządzała :)
Wskazałem link czym dysponują współczesne kosiarki, nie namawiam do kupna włsnie tego modelu, znam go dlatego dla ciekawostki wskazałem. Ten model to zaledwie KIA RIO jeśli już porównujemy do samochodów. Taki powiedzmy VW Golf Kombi to np John Deere JX90C http://ogrodosfera.pl/Kosiarka-John-Deere-JX90C-. Ale nadal obracamy się w sprzęcie "domowym". Profesjonalne "zabawki" są znacznie ciekawsze, nie niszczą trawy przy koszeniu, jak wskazane wcześniej modele, a koszt ich przyprawia o zawrót głowy. Np Etesia PRO 53LK http://www.darmar.gda.pl/sklep-produkt/ ... O_53LK.php
To już, powiedzmy jesteśmy na poziomie Audi A4, By dojść do Mercedesa SLR trzeba by tą kwotę pomnożyć x5. Firma Al-Ko to mniej niż średniak Dacia Logan (gorszy model Renault) , zaznaczyć muszę, że nigdy nie posiadałem takiego sprzętu, swoją opinie o tej firmie mam wyrobiona na widoku stojących całych szeregów w serwisie, obok NAC'ów. Sądzę, że każda kosiarka w kwocie, którą chcesz przeznaczyć, jest zbliżonej jakości i trwałości, dlatego weź pod uwagę te cechy które wymieniłem w punktach, czyli zwróć uwagę na Napęd, Kosz, otwór wyrzutowy, moc silnika, szerokość noża.
ketchup
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki za opinie i przybliżenie cen w świecie kosiarek. Napisałem, że chcę Toyotę bo właśnie chciałbym sprzęt w miarę bezawaryjny lub choć mało awaryjny. Te kolejki sprzętu NAC i Al-ko w serwisach są moim zdaniem bezpośrednią konsekwencją popularności tego sprzętu.
Kosiarki tych firm można kupić w każdym markecie budowlanym, przeciętny Kowalski kupuje NACa lub jeśli chce coś lepszego inwestuje w Al-ko. Wśród takich zwykłych użytkowników sporo jest też takich co o sprzęt zupełnie nie dbają.
Sprzęt markowy, droższy, jest mniej popularny, stosowany głównie przez fachowców, którzy wiedzą jak o niego dbać i to robią.

To takie moje luźne przemyślenia, mogę się oczywiście mylić bo sam jestem zielony w temacie kosiarek :oops:
MarcinBrz
200p
200p
Od: 19 lis 2010, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje amatorskie zdanie na temat kosza jest takie: tylko materiałowy. Plastikowy w kosiarce elektrycznej bez uszczerbku nie wytrzymał długo, popękał od kamieni i gałęzi. Materiałowy w Makicie dalej jest jak nowy.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Awatar użytkownika
kefas g
200p
200p
Od: 23 maja 2011, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Odnośnie funkcji mulczowania pragnę zauważyć że przydatna jest w przypadku suchej trawy i przy krótkim strzyżeniu, nie cięciu, bo inaczej faktycznie zostaje tzw filc. Krótko-mulczowanie do częstego koszenia 2-4 cm i filcu nie ma.
Pozdrawiam.
ketchup
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Jeśli chodzi o kosz to ja będę kosił tylko wkoło domu, gdzie mam nawiezioną ziemię pod trawnik, brak kamieni, brak przeszkód, gałęzi, teren w mieście, bez drzew. Wydaje mi się, że nie mam gdzie uszkodzić kosza stąd pomysł na plastikowy. Materiałowy to większy problem z czyszczeniem, obawiam się smrodu, stęchlizny. A plastik myję z Karchera, nie trzeba długo suszyć itp.

Natrafiłem dziś na gazetkę Leroy Merlin, a w niej kosiarka z "promocyjną" ceną 1395 PLN Brute EBTP22650E (http://www.leroymerlin.pl/produkty/kosi ... 42113.html).
Kosz co prawda materiałowy, ale za to gigantyczny (80 l), do tego mocny silnik B&S 650E 190m3 (5,5 KM) z funkcją łatwego rozruchu ReadyStart, szerokość koszenia aż 54cm!
Napęd na przód, co też jest chyba zaletą, gdyż przy nawracaniu nie będę musiał zwalniać napędu. Znalazłem gdzieś w sieci opinię
Obawiam się tylko tej firmy... niby całość wyprodukowana przez B&S. Ten silnik nie wygląda jak standardowy B&S, zastanawiam się czy nie będzie problemu z jego serwisowaniem...
W sieci znalazłem jedynie jedną opinię zadowolonego klienta, który jako jedyni minus wymienił to, że napęd działa wolno - spacerowo.
x - o -0
---

Post »

Napęd na przód, co też jest chyba zaletą, gdyż przy nawracaniu nie będę musiał zwalniać napędu. Znalazłem gdzieś w sieci opinię
W sieci znalazłem jedynie jedną opinię zadowolonego klienta, który jako jedyni minus wymienił to, że napęd działa wolno - spacerowo.
Skręcanie kosiarką odbywa się przez podniesienie przedniej osi i wykonanie ruchu w prawo lub lewo. W ten sposób pozbędziesz się napędu przy manewrach. Wyjątek stanowią kosiarki elektryczne ze skrętna przednia osią firmy Gardena. Zobacz jeszcze firmę McCulloch są to
"kopie" Husqvarny, mam ich pełna ofertę ale bez cennika.

A ja znalazłem, że jeździ za szybko i komu tu w necie wierzyć?
Napędu używam tylko na dużej powierzchni, bo na prawdę szybko zasuwają te przednie kółka

Przy tak szerokim nożu szybko, załatwisz Swój trawnik.
Szukałem w necie opinii i
kupiłem w tym roku kosiarkę BRUTE'a i jest to na prawdę super machina
.

ciekawy jestem napędu na przednią oś. Moje kosiarki mają napęd na tył. Zbierany do kosza pokos
dociąża tylna oś i koło się nie ślizgają. Ciekawy jestem jak to w praktyce będzie z przednim napędem.
Czy podnosząca się przednia oś przy dociążaniu kosza, nie będzie się ślizgać na trawie?
Kolejna sprawa, którą ktoś poruszył to brak regulacji prędkości jazdy i dopisał,
...jedzie bardzo szybko...
Jeśli tak napisał to w zakamarkach i tam gdzie trzeba kręcić kosiarką,
napęd może przeszkadzać, będzie ciężko skręcać. Jeszcze jedno napęd na przód, nie ułatwia skręcania. Ja skręcam swoimi tylnonapędowcami używając wspomagania napędu. Unoszę przednie koła włączam napęd i sama skręca, do tego obciążony kosz jeszcze mi to ułatwia. Przy przednionapędowej tego triku nie zrobisz. Co do kosza 80L pojemności to około 30kg trawy (mokrej) w nim, jak długo materiałowy kosz wytrzyma takie obciążenia? Materiałowy kosz mam tylko w wertykulatorze MTD VG40BM (2 letnia maszyna) i już kupiłem nowy bo się porwał, do tego niemożna go domyć, wygląda zawsze na stary zdezelowany.

Z drugiej strony nie wiem czy moja opinia w sprawie kosiarek klasy low-end jest miarodajna, przywykłem do wszelkich ułatwień i nieco lepszej jakości, trwałości sprzętu markowego, więc bierz na moje wypowiedzi pewną poprawkę. Każdy przedział cenowy ma swoje warianty, w klasie której szukasz, nie wiem co można uznać za mniej ważne i przymknąć oko. Tak jak napisałem wcześniej w kwocie, którą masz do wydania jakość i parametry są zbliżone. Markowy sprzęt ma rozbudowaną sieć serwisową i zawsze możesz liczyć na pomoc, choć przyznam się, że moje "zabawki" nie wymuszają bym do serwisów zaglądał. Wymieniłem Tobie co przez 8 lat bardzo intensywnego używania w firmie zostało uszkodzone w Stidze.
ketchup
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Na jednym z forów znalazłem opinię, że ta kosiarka Brute generalnie jest ok, minus to brak łożysk w kółkach. Silnik B&S 650.
Na stronie producenta nie ma tej kosiarki w aktualnej ofercie, więc jest to jakiś stary model tej firmy. Na tej samej stronie mamy opisane gdzie przydaje się napęd na przód, a gdzie na tył: http://www.brutepower.com/push-mowers/push-mowers-101/. Podział jest taki:
1) Teren płaski - napęd na przód, prędkość zmienna lub stała
2) Teren pagórkowaty, nierówny - napęd na tył, duże koła tylne, zmienna prędkość
3) Teren z przeszkodami - duże koła tylne, zmienna prędkość
Wynika z tego, że ten Brute nadaje się na prosty, równy teren, bez wzniesień, przeszkód. Nie ma regulowanej prędkości, napęd na przód, nie ma dużych kół tylnych.
Spełnia to moje oczekiwania, bo u mnie jest jedynie niewielki spadek terenu, ale generalnie równy, prosty teren do koszenia.
Jednak obawiam się serwisowania tego sprzętu - braku części zamiennych np problemów z wymianą ostrza. Kusi to, że taką kosiarką szybko i sprawnie skosiłbym te moje 6 arów, jednak w tej cenie można znaleźć Al-Ko SILVER 51 BR COMFORT. 3cm mniejsza szerokość koszenia, przy tym samym silniku (B&S 650 190cm3), ale przynajmniej większa pewność że silnik będzie "dawał radę", może być pewnie dłużej eksploatowany. Do tego nie ma problemu z częściami i plastikowy kosz, który łatwiej utrzymać w czystości, łożyskowane koła i napęd na tył, który może mi się przydać w przyszłości - jeśli jakieś przeszkody na mojej działce się pojawią...

Czy ktoś kto ma Al-Ko może doświadczył tego? (znalezione na innym forum):
mam AL-KO z plastikowym koszem i wkurza mnie to,że mam pełno kępek trawy za sobą ponieważ kosz niezbyt dokładnie "zbiera". Podobno te nie plastikowe lepiej zbierają bo jest lepszy przepływ powietrza.
x - o -0
---

Post »

mam AL-KO z plastikowym koszem i wkurza mnie to,że mam pełno kępek trawy za sobą ponieważ kosz niezbyt dokładnie "zbiera". Podobno te nie plastikowe lepiej zbierają bo jest lepszy przepływ powietrza.
To jest to co pisałem wcześniej belka na wlocie do kosza, jeśli jest szeroka, to znaczna część trafia pod kosz lub zatyka wlot. Niestety to powszechna wada, 99% kosiarek z niższej półki ją ma. Przepływ powietrza jest lepszy w plastikowym koszu, w materiałowych natychmiast kurz zatyka małe dziurki, do tego nie ma jak je wyczyścić. Zwróć uwagę, że w maszynach tych droższych do których podałem linki wyraźnie napisane jest, że posiadają specjalne kanały prowadzące pokos, do kosza. Zaczynasz powoli rozumieć dlaczego kosiarka sensowna kosztuje ponad 2500zł i więcej. Każda kosiarka kosi trawę, nawet taka za 147zł z promocji, ale jakość koszenia, ilość dodatkowej pracy i sam komfort każe szukać czegoś lepszego, ale wybór zawsze należy do Ciebie. Są jeszcze inne drobne szczegóły jak regulacja wysokości, rodzaj sprzęgła dla noża ale tym nie chciałem Cię męczyć.konstrukcja noża tez ma wpływ na zasysanie, tez o tym pisałem, końce noża po winne być mocno zagięte. Praktycznie każdy firmowy sprzęt ma taki nóż.
ketchup
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ok, trochę przemyślałem i skłaniam się teraz w kierunku firmy Husqvarna ;:131
Mam na tapecie 3 modele:

R 145SV http://www.husqvarna.com/pl/products/la ... ifications
R 152SV http://www.husqvarna.com/pl/products/la ... ifications
LC 48V http://www.husqvarna.com/pl/products/la ... ifications

Który polecacie? Czy ten pierwszy model nie jest zbyt mały (producent na stronie podaje 18 cali=45,72cm, ale w sklepach informują że ma 44cm lub 17 cali)?
Dwa pierwsze mają materiałowy kosz... już wcześniej pisałem, że się obawiam jego czyszczenia. Jakieś doświadczenia?
Ten trzeci ma plastikowy kosz i rurę z boku. Czy ta rura się nie zapycha trawą?

Czekam na Wasze opinie :)
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14

Post »

jak dla mnie to one wyglądają trochę tak jakbyś miał się nimi chwalić a nie kosić. Nie pojmuje twojego planu działania najpierw do 1 tys a teraz wyskakujesz z zabawkami za ponad 2... Się zdecyduj czego chcesz; kosiarki czy zabawki.
ketchup
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Mam możliwość kupienia tej R 145SV po bardzo dobrej cenie, wyjdzie mi taniej niż Al-Ko.
Problem tylko w tym, że ta szerokość koszenia taka mała i ten kosz... może uda mi się za cenę podobną do Al-Ko dostać większą Husqvarnę (jedną z tych wymienionych). Dlatego się tutaj pytam o te kosiarki. Może nawet wydam mniej niż 1000 PLN, więc komentarz zupełnie nietrafiony.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14

Post »

popatrz na moc. Jak dowalisz jeszcze napęd to stanie nawet przy małej trawie.
ketchup
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Moc 2,5kW ta najmniejsza. Al-Ko 51BR ma 7cm większą szerokość koszenia i moc 2,4kW.
Nie rozumiem o co Ci chodzi...
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”