Winobluszcz (Parthenocissus) dyskusje różne
-
justyna1111
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 15 mar 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Winobluszcz
Witam
mam do Was takie pytanie - ile kosztuja w szkółkach sadzonki winobluszczu? pytam bo nie wiem czy zamawiac na allegro (czy sie opłaca bo dochodzi koszt przesyłki) czy poszukac gdzies np. na targowiskach? mnie potrzebne jest ok 10 sadzonek
i jeszcze jedno pytanko mam do Was - co wybrac na siatke ogrodzeniową bluszcz czy winobluszcz? jak wyglada winobluszcz zimą? z góry bardzo dziekuje za porady 
- Agulas74
- 50p

- Od: 9 maja 2009, o 11:28
Winobluszcz rośnie nieporównanie szybciej i lepiej czepia się siatki (pięcioklapowy). Natomiast na zimę w przeciwieństwie do bluszczu gubi liście - zostają suche badyle. Osobiście sadziłabym winobluszcz, ale jeśli zależy ci na zieleni zimą, to się nie sprawdzi...
czy winobluszcz pięciolistkowy posadzony w jałowej glebie należy jakoś zasilać . ponoć znosi suchą glebę ale jak jest żyżniejsza a jak jest taka trochę za słaba to może czymś z azotem?
duduś
- Agulas74
- 50p

Można zasilić, ale nie mocno, ja mam winobluszcze na balkonie i daję nawóz uniwersalny ale w małych ilościach (max połowę tego, co dla innych roślin).
boooooże cóś pięknego , napisz proszę czy to prawda że po tych pędach mogą wspinać się myszki
duduś
- edyta16
- 10p - Początkujący

- Od: 21 lut 2012, o 15:14
winobluszcz trójklapowy na balkonie - jakiego przyrostu rocznie mogę się spodziewać?
Edyta
Edyta
Pozdrawiam
Edyta
Edyta
...
po tym winobluszczu można by już wejść bo ma takie grube pędy ( około 8-10 cm średnicy przy ziemi ) ale myszki raczej nie wchodzą bo mam kotkę w domu ...
za to są inne zwierzątka i owady .. W okresie kwitnięcia całe ściany falują i słychać nieprzerwane brzęczenie pszczół ...
. W sezonie jesienno- zimowym owoce to przysmak ptaków i wiewiórek, które latają po tych konarach jak oszalałe.

- Magdallena
- 1000p

- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Edyta, nie wiem, jakie przyrosty ma trojklapowy. Ale ja mam na balkonie pięcioklapowego, z małej sadzonki obecnie mam ze 4 pędy wysokie na jakieś 3 metry i jeszcze pnące się z jakiś metr po suficie. O ile oczywiście udało mi się go przezimować, bo na razie mam suche badylki 
- Agulas74
- 50p

Noo, kilka metrów może przyrosnąć, choć niekoniecznie w pierwszym roku. U mnie pierwszy egzemplarz w ciągu chyba 3 lat wyhodował pędy na 4-5 metrów. Teraz mam dwuletniego i ma pędy na jakieś 3m.edyta16 pisze:winobluszcz trójklapowy na balkonie - jakiego przyrostu rocznie mogę się spodziewać?
Z moich obserwacji wynika, że te pnącza szybciej rosną posadzone w dużych donicach.
Pięcioklapowy tworzy dłuższe pędy, ale nie przyrasta tak gęsto na boki.
-
marysia550
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 12 mar 2012, o 19:53
Po jakim czasie widać, że wsadzone sztobry winobluszczu się przyjęły? Moje niektóre są łyse, a na niektórych są pączki takie jak były w dniu wsadzania.
- Magdallena
- 1000p

- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Re: Winobluszcz Parthenocissus
hej
czy Wasze winobluszcze już mają listki? Mój pięcioklapowy zimował w donicy otulonej sytropianem. Widzę, że z ziemi wypuszcza malutki listek, znaczy odbija od korzenia. Same badyle nadal łyse. Czy one się jeszcze zazielenią, czy już po zawodach?
Re: Winobluszcz Parthenocissus
Zdrap korę paznokciem i będziesz widziała czy są zielone czy suche w środku.