AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.5; I znowu WIOSNA !!!

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.5; I znowu WIOSNA !!!

Post »

:wit

Megi - Gosiu - do piwonii mam ogromny sentyment :D Pamiętam je z dzieciństwa, zawsze szalenie podobał mi się ich zapach. Rodzice mieli piwonie w ogrodzie przez długi czas ;:108 Potem jakoś piwonie zniknęły, więc jak się doczekałam swojego zielonego zakątka, to wiedziałam że piwonia być musi :D Ta ma byc różowa - zobaczymy już niedługo, czy nie było pomyłki.
Cieszę się bardzo że i twoja piwonia zakwitnie - zwłaszcza ta uratowana z budowy !!! Będzie przepiękna niespodzianka ! Też jestem ciekawa w jakim kolorku ;:108

Iza - dziękuję. Wiosna w tym roku faktycznie szybko dotarła na wyspy. Zwłaszcza marzec był niespotykanie ciepły ! Teraz co prawda temperatury nas nie rozpieszczają, ale i przymrozków nie ma, więc rośliny rosną i kwitną ;:108

Piotr - fajnie że zajrzałeś :) Też ostatnio podglądałam wiosnę u ciebie, ale tak cichaczem i wpisu nie zostawiłam ;:173
Zimy w tym roku nie było, to i wiosna wcześniej przyszła :)
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguniada - tak, fotki jak najbardziej aktualne ;:108 W tym roku wszystko kwitnie praktycznie 3 a nawet 4 tygodnie szybciej w porównaniu do ubiegłych sezonów.
Słońca niestety ostatnio jak na lekarstwo - chwilę błyśnie i zaraz się chowa. Dobrze, że czasem uda mi się na te słoneczne chwile zapolować z aparatem ;:177
Za tym nawozem muszę się dopiero rozejrzeć.

Aancyk - Aniu, to Clematis macropetala 'Wesselton' ;:108 Zajrzyj na stronę 18 - tam opisałam tobie wymiary tego powojnika i masz ujęcie całości :)

Geniu - u mnie zimy nie było, nic nie wymarzło. Na początku roku miałam jedynie obawy że coś może zgnić, bo sporo padało. Ale strat nie ma. Jedynie ta hortensja ogrodowa którą mam na rabacie - wydaje mi sie, że przygniły jej końcówki pędów i kwiatów nie będzie...
Dużo forumków pisze o stratach po tej zimie. Szkoda... bo człowiek chodzi, chucha i dmucha, echhh.... no cóż- będzie miejsce na nowe zachciewajki ;:173
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Musze się wam jeszcze przyznać do braku rozsądku :oops: no bo sami zobaczcie: zajrzałam wczoraj tylko na chwilkę do marketu w którym jest i dział z kwiatami.... no .... no i poległam..... kupiłam hortensję. Sliczna, i niedrogo, wiem że podpędzona....... ale te kwiaty ;:oj

A kompletnie nie mam miejsca na rabatach ;:14 ;:14 ;:14
Obrazek
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale czadowa ;:oj piękna .
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie pękaj, najwyżej będzie na rok ;:224 U mnie ogrodowe przemarzają i też kupuję na rok. :lol:
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agataka, Iga - człowiek po zimie jest podatny na wszystkie kwitnące okazy ;:224
Iga - masz rację - najwyżej będzie na sezon :uszy
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Aga, jak nie masz miejsca na rabatach, to sobie ja w donice walnij ;:108 Hortensje nie maja glebokiego systemu korzeniowego, to wytrzyma pare sezonow.
A jeszcze co do Rh i nawozenia, ja nie uzywam specjalnych srodkow tz innych dla kazdego chabazia. Cienista czesc rabaty ktora mam zrobiona na kwasno i rosnal tam Rh, Azalie i Hortensje, zasypuje na wiosne siarczanem amonu i mieszam z podlozem. drugi raz siarczan daje w czasie kwitnienia ale juz tylko porcje pod krzaczki - pod koniec lata stosuje jesiennie siarczan potasu.
Ale do Rh mozesz stosowac każdy nawoz do wrzosowatych i borowek.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Tak Aguś masz rację człowiek po zimie podatny jest na wszystkie kolorowe roślinki :D Nie martw się najwyżej będzie na rok ;:333
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aguś wcale się ie dziwię, ze nie oparłaś się hortensji....jest naprawdę piękna :D A może posadź ją do donicy i na zimę zabierz do zimnego garażu lub piwnicy....
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Agusiu hortensja cudo ,nie łam się u Ciebie nie ma tkich mrozów to da radę.Nie wiem czy moje odbiją po tej paskudnej zimie ;:oj Zajrzyj do mnie -ciekawostka :wit
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga - i tak zrobię, bo na rabaty to jej nie wcisnę, nie ma szans. Na razie zostaje w donicy ;:224

Elu - z mrozami to nie mam problemu - jedynie z brakiem miejsca :;230

-- 12 kwi 2012, o 19:12 --
Jule pisze:Aga, jak nie masz miejsca na rabatach, to sobie ja w donice walnij ;:108 Hortensje nie maja glebokiego systemu korzeniowego, to wytrzyma pare sezonow.
A jeszcze co do Rh i nawozenia, ja nie uzywam specjalnych srodkow tz innych dla kazdego chabazia. Cienista czesc rabaty ktora mam zrobiona na kwasno i rosnal tam Rh, Azalie i Hortensje, zasypuje na wiosne siarczanem amonu i mieszam z podlozem. drugi raz siarczan daje w czasie kwitnienia ale już tylko porcje pod krzaczki - pod koniec lata stosuje jesiennie siarczan potasu.
Ale do Rh mozesz stosowac każdy nawoz do wrzosowatych i borowek.
Jule - dziękuje pięknie za instruktaż ;:180 ;:180 ;:180
Musze tylko angielskich odpowiedników poszukać i coś kupić ;:108
Z osobnych nawozów to mam specjał do róż, i inny do powojników.
No i jeszcze zanim do sklepu pojade to musze sobie kupowanie chabazi wyperswadować ;:124 ;:124 ;:124

-- 12 kwi 2012, o 19:13 --
aage pisze:Tak Aguś masz rację człowiek po zimie podatny jest na wszystkie kolorowe roślinki :D Nie martw się najwyżej będzie na rok ;:333
Niby racja.... ale musze ograniczyć kupowanie ;:124 ;:124 ;:124
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Kwiecień plecień.... rano błysnęło słonko, i już sobie zrobiłam nadzieje na lepszą pogodę, a zamiast ciepełka teraz sypie grad...... ;:145
Na weekend znowu zimnica !

Miałam pokazać zmiany na rabacie na wprost tarasu, a więc teraz słówko o tym: dobrze że zdążyłam przerobić część rabaty jak było ciepło w marcu, i posadzić czereśnie 'Sunburst' ;:oj Tak, tak - myślałam, zastanawiałam się, ale w końcu kupiłam. Ma być kompaktowych rozmiarów, zobaczymy ;:224

Nie ma co klikac, fotki będa najlepsze.

Dla porównania wykopałam jakąś fotkę z przed roku ( nie mogłam znaleść nic lepszego)

kwiecień 2011
rabata na wprost:
Obrazek

i teraz, kwiecień 2012
Obrazek

Częsc roślin się rozrosła, trochę też przybyło jak widać ;:108 no i rabatę trzeba było powiększyć ;:333 Tak więc skubneliśmy odrobinę trawnika ;:224
Obrazek

Na rabacie wylądowały rhodoendrony i pieris, dosadziłam tez niewielkie trawy i skusiłam się na 'phormium yellow wave'
Obrazek
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rabata nie jest jeszcze dokończona, nie zdążyłam przed świętami... żurawki muszę jeszcze kolorkami bardziej dograć :)

Obrazek

Obrazek

tak więc na posadzenie czekają żurawki w doniczkach ;:224 a ja czekam na lepsza pogodę, bo w takich warunkach pracować sie nie da:

Obrazek
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

No zmiany są rewelacyjne ;:138 Trawniczka ubywa ale kwiatki są ładniejsze jak trawka. Jestem cikawa jak będzie Ci rosła czereśnia :wit
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

Ale pieknie u Ciebie ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”