Moja mała "dżungla" - part III

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moja mała "dżungla" - part III

Post »

Ależ tu się ciekawa dyskusja wywiązała ;:162
zastanawiam się gdzie mam zapisać właściwą nazwę swego "epi" aby choćby jutro na nowo nie szukać :;230
Dziękuję za wskazanie nazwy Henryku ;:196 i Tobie Teśka ;:196 te drugie "coś" od Ciebie obecnie w postaci 2 patyków stoi, jeden kaput, a dwa są... dziwne :roll:
hen_s pisze:To nie są kaktusy a epifity. Dlatego zimą nie należy ich trzymać zupełnie sucho i zimno.

podlewałam zimą i w zimę urosło im się ;:108 stały na chłodnym parapecie północnym i w sumie nadal tam stoją...
Stokrotkania pisze:Trzymam kciuki za senecio
Tyle przetrwał to musi być dobrze, na słoneczku powinien dojść do siebie.

oj oby ;:144 bo coś po podróży wyglądało lepiej niż pod moimi skrzydłami ;:223

Moje sansewierie

Obrazek

i tu jeszcze jedna oddzielnie - bo dziś przyjechała od Moniczki ;:196 i trafiła na stolik nocny dla M

Obrazek

Mam też "aż" 3 anturia :;230 od lewej: NN (coś kiepsko [nie]rośnie), czerwone (właśnie woli puszczać liście) i fioletowe (oby było chętniejsze do wzrostu niż te NN)

Obrazek

Jedyna (i starczy :wink: ) trzykrotka, która zimą nabrała dopiero chęci do życia bo straciłam wszelką nadzieję no i teraz tak ładnie sobie zwisa a w doniczce.. fuj

Obrazek

Od Monik27 dostałam dziś paczuszkę ;:42 , ale moja piękność trochę...pogięta :;230 więc jak się już napręży to pokażę ;:108
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mniodkowa, sansewierie wymiatają po prostu, a ta wielka w białej donicy wygląda po prostu nieziemsko. Kupiłaś taką dużą, czy tak u ciebie urosła?
Trzykrotka, czy raczej zebrina u mnie na wiosnę tez wreszcie ruszyła.
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jagoda sansewieria największa kupiona w jakimś sklepie chyba Nomi czy coś koło tego - za bodajże 2zł - conajmniej 6 lat temu - była tycia - ok 10cm wzrostu ;:108 jak mi zaczęła szaleć to nie nadążałam jej rozsadzać, wydałam już dużo jej dzieci, te po bokach dwie to właśnie córeczki ;:108 W końcu stwierdziłam, że niech sobie rośnie jak rośnie bo taki gąszcz zaczął mi się bardziej podobać niż jedna w doniczce i teraz wygląda jak wygląda ;:167 podoba się i mi i dla M bardzo ;:167 zastanawiam się czy nie powinna dostać nowego domku, bo ten ma już koło 4 lat i ona już chyba się tam nie mieści bo dziwnie te liście rosną :roll:

(w tym Nomi to nabyłam najwięcej kwiatków po 1-2zł i gratis, bo dodawali przy kasie do czegokolwiek - swoją drogą te właśnie maluszki to u mnie najstarsze i największe okazy obecnie i bez fochów się chowały, aż żałuję, że teraz w okolicy nie mam żadnego Nomi ;:145 )
Awatar użytkownika
Anankee
100p
100p
Od: 31 sty 2012, o 08:36

Post »

Sansewierie są niesamowite. I jak na 6 lat to rzeczywiście ta w białej doniczce jest ogromna!! I jakie ładne dzieci na świat wydała. Poza nią podoba mi się jeszcze ta w doniczce po prawej z przodu, która wygląda jak szparagi powpychane w ziemię :D Superanckie.
No to widzę, że mieli fajną politykę w Nomi pozbywania się biednych kwiatuszków. I dobrze. Ci co nie lubią się zajmować kwiatami niech sobie kupują dojrzałe i piękne okazy a te biedulki to sie po dwakroć dobrym ogrodniczką odwdzięczyć potrafią. A jak nie to przynajmniej doniczka za grosze jest ;:224
No i widzę, że M doczekał się kwiatka na szafkę nocną :D Hahaha - należy mu się - tylko zaznacz mu, że ma mocno kochać żeby ładnie rosło.
A co do zamiego - przenieś swojego do łazienki - co Ci szkodzi - jakby się źle czuł to zawsze zdążysz zauważyć a poza tym te kwiatki są chyba niezniszczalne :;230
I nie pisz, że trzykrotka fuj bo obrażę się w jej imieniu - jest prześliczna ;:172
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Agus tylko ty masz takie szczęście że ci w kasie kwiatki dają gratis ;:oj
sansewiery śliczne ;:108
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
diament
1000p
1000p
Od: 5 gru 2009, o 22:12

Post »

Aż mi oko zbielało na te Twoje piękności ;:oj ;:oj
małe kuleczki śmiesznie wyglądają i mają ładny domek.
Awatar użytkownika
Marudzia
200p
200p
Od: 11 sty 2012, o 22:27

Post »

Sanseviere rewelacyjne -szczegolnie ta wielka -też zostawiłabym taki gąszcz niech sobie rosnie -super
jedyne co to zmieniłabym doniczke na troszke wiekszą zeby miały miejsce na maleństwa :)
Awatar użytkownika
nika28
500p
500p
Od: 11 lip 2011, o 19:11

Post »

No, no, no ileż tu pięknych roślin ;:oj ;:oj ;:oj A Twoje Sansewierie są cudowne ;:167 czekam na dalszą część przeglądu ;:65 :D
Moje "chciejstwa" domowe i działkowe.
Marzenia to niczym nie zmącona rozkosz, a oczekiwanie aż się spełnią to prawdziwe życie. Victor Hugo
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

widzę, że sansewierki podobają się nie tylko mnie :heja
Marudzia pisze:jedyne co to zmieniłabym doniczke na troszke wiekszą zeby miały miejsce na maleństwa

no właśnie tak się czaję na zmianę i rzeczywiście to będzie dobry pomysł, bo nie ma już jak dziubka od konewki wepchnąć aby podlać :;230 no to mam powód ;:65 do ogrodniczego :;230 M mnie chyba ukatrupi...
Niunia1981 pisze:Agus tylko ty masz takie szczęście że ci w kasie kwiatki dają gratis

no ja sama byłam w szoku jak mi dawali przy kasie :shock: nie wiem czy Nomi nadal ma taką praktykę, zresztą oni kiedyś miewali duuużo naprawdę malutkich kwiatuszków i można było się za "prawie darmo" obkupić, tyle, ze potem trzeba było czekać aż urosną :;230
Anankee pisze:podoba mi się jeszcze ta w doniczce po prawej z przodu, która wygląda jak szparagi powpychane w ziemię

haha ubawiłam się tym określeniem, to tzw. cylindryczna, nachodziłam się za nią trochę ;:223 strasznie droga wszędzie była a tą kupiłam za całą dychę :tan
Anankee pisze:A co do zamiego - przenieś swojego do łazienki - co Ci szkodzi - jakby się źle czuł to zawsze zdążysz zauważyć a poza tym te kwiatki są chyba niezniszczalne

o nie nie, niezniszczalne to ;:222 bo już mi na krawędzi życia stał kiedyś... zaczeły listki żółknąć ale odratowałam... a jakbyś zobaczyła moją tycią łazieneczkę, w której ledwo można tyłkiem się okręcić aby do wanny wejść to szybko zwątpiłabyś z jakiegokolwiek kwiatka tam :;230 łazienka ładna ale ledwo w niej szampony mieszczę :;230
Anankee pisze:I nie pisz, że trzykrotka fuj bo obrażę się w jej imieniu

coś TY! trzykrotka wyjątkowo mi się podoba, chodziło mi o to, że tak ładnie wisi a w samej doniczce przy ziemi taka breja.. łyso i byle jak ;:222 muszę ją gdzieś wyżej ulokować chyba...
nika28 pisze:czekam na dalszą część przeglądu

za kilka dni, muszę znów jechać... może jak zniknę to słońce sobie przypomni o tych odległych Suwałkach....? ;:144

pozdrawiam gości ;:cm
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie jest dziwne, że Twoje sansewierie budzą tak zdrowe emocje. Przecież są śliczne!
To rośliny sukulentyczne które mi również się bardzo podobają. Tyle, że miejsca na nie nie mam.
Piękne i proste w uprawie - wymagające tylko przepuszczalnego substratu i oszczędnego podlewania - a tak piękne... :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Aga ja jeszcze w sprawie "fuj" :lol: Wystarczy trochę przyciąć trzykrotkę, a pędy wykorzystać do pozyskania nowych sadzonek.
W wodzie ukorzeniają się w "pięć minut" :wink: i dosadzić do doniczki.
Dzięki temu zabiegowi roślina będzie zdrowa i gęsta. Inaczej i tak za jakiś czas będziesz musiała ją przyciąć, bo zacznie brzydnąć.
Teraz przejdę do sansewierii...jak ja je lubię, a tej "ołówkowej" to Ci normalnie zazdroszczę ;:224
Mam nadzieję, że kiedyś też trafię na taką za dychę :wink:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
mika181
500p
500p
Od: 7 wrz 2011, o 19:49

Post »

No masz, troche mnie nie ma a tu 3 wątek otwarty i tak zapełniony ;:108 To czerwone bycze kalanchoe jest naprawde niesamowite a sansewerie miooodzio ;:138 ;:167
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Ja mam tylko dwa rodzaje sansewier hahnii i golden hahnii w sumie mam ich pięć i mają swoją półeczkę na ścianie, lecz moje w porównaniu z Twoimi to nic.
Są piękne, w razie co wiem do kogo się zwrócić, bo na tą długą od jakiegoś czasu mam chrapkę.
A jeśli chodzi o anturia, ja miałam jedno, ale padło, więc Twoje nic tylko podziwiać.
Nie narzekaj na trzykrotkę, bo moja mniejsza.
kohleria
200p
200p
Od: 7 paź 2011, o 10:17

Post »

Miodek ale Ci ołówkowa sansewiera podrosła. :D W kwiaciarni też w podobnym tempie rośnie. Widuję je ;:173 . Już teraz z tą osłonową doniczką kosztuje 15 zł. Natomiast w kwiaciarni "Zielony zakątek" są ze 2 razy większe od Twojej. ;:204 .
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

mniodkowa, kurczę blaszka, teraz mi zaimponowałaś, bo jak mi jakaś roślina przetrwa 6 lat :shock: , to chyba szampana kupię i wypiję, choć nie przepadam. :wink:
Musi być tej sansewierii u ciebie jak w raju, że ci tak pięknie rośnie. ;:63
Co do trzykrotki- zebriny, to masz rację, ze doniczka powinna być wyżej, tak żeby nie widzieć ziemi chociaż, tylko same zwisające pędy. U mnie stoi oryginalna zebrina z casto w kwietniku wiszącym na ścianie u dzieci w pokoju i żeby skontrolować, co się dzieje w doniczce muszę wejść na stołek :wink:
W naszym pokoju jest na kwietniku nieduża misa z taką zbieraniną: reo od ciebie, trzykrotki od Anjji i ukorzenione przeze mnie pędy zebriny, które się połamały. Najlepsze jest to, że wszystko dosłownie na baczność stoi w doniczce, zamiast się zwieszać, bo widać mają za ciemno, ale co mam poradzić ;:223
A przy okazji chyba reo wypuszcza na dole drugi pęd, no bo chyba nie liść, ponieważ nowe liście pojawiają się na górze raczej. :)
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”