Więcej niż hobby

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Więcej niż hobby

Post »

Jednak co Dolny Śląsk to Dolny Śląsk, nas na zimnej Północy w Wielkanoc można było na sankach jeździć, a forsycje to przewracają się na drugi bok w zimowym śnie :P
Chociaż może az tak źle nie jest, powoli wszystko się budzi :)
A u Ciebie na ogrodzie coraz piękniej, też mi się klemki marzą, ale ie wiem czy dam radę w tym roku.
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewo, a kiedy u Ciebie jest pora na forsycje? :) I nie wiem, jak Ty, ale ja wypoczęłam, bo pogoda mnie do tego zmusiła. :roll: Dzisiaj już lepiej, ale zawiewa nieprzyjemnie.

Remi, jeśli chodzi o miniony weekend, to zbyt dużych rozbierzności klimatycznych u nas nie było, bo mi za oknem pruszył śnieg. :wink: A powojniki niestety mnie oczarowały i dzisiaj złożyłam zamówienie na kolejnych kilka sztuk. ;:131 Dotarło do mnie, że można je sadzić w donicach, puściłam wodze fantazji i okazało się, że trochę ich potrzebuję. ;:223

Nowinki z dzisiaj:

Prymule rozwinęły kolejne pączki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwszy narcyz

Obrazek

Prawie go przeoczyłam, ponieważ leżał złamamny pod liściem sąsiedniego tulipana. :roll: To chyba te silne wiatry...

Ten hiacynt imponujacy w tym roku z pewnością nie będzie

Obrazek

Tulipany "Rembrant", o ile dobrze pamiętam

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Kontakt:

Post »

U mnie z powojnikiem, jest inaczej :) Bardzo mi się podobają i chciałbym mieć, ale na razie nie mam pomysłu gdzie...
Jak daleko powojnik musi być od ściany np. altanki?

A prymuki masz śliczne!
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Zalecana odległość to 30 cm. I miałam problem podobny do Twojego, czyli nie wiedziałam, co by tu z nimi po zakupie zrobić, bo na nowe rabaty dopiero przyjdzie czas w tym roku, a co do niektórych miejsc jeszcze nie mam gotowej koncepcji. :roll: Donice rozwiązują wszystkie te "problemy". :wink: Najgorsze tylko w tym wszystkim jest to, że cena donicy kilkukrotnie przewyższa cenę powojnika...
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dawniej jak jeżdzilem często do Wrocka wydawało Mi się, ze tam wszystko kwitnie co najmniej 3 tygodnie wcześniej niż w Moich górkach.Oglądajjąc Twoje ogrodowe widzę zmiany.U Mnie roślinki wyglądają tak samo, a niektóre nawet lepiej.

Zapraszam do Mojego wątku.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Jurku, ale moim ogródkiem się za bardzo nie sugeruj. :wink: Wrocław ma swoje mikroklimaty, np. u mojej sąsiadki tulipany już w pełni rozkwitu, a moje są jakie są, bo mam dużo mniej słońca w ogrodzie. Podobnie z krokusami: gdy trawniki w całym mieście cieszyły oczy żółto-fioletowymi kępkami, ja zachwycona dopiero obserwowałam, jak moje krokusy pokazują listki. Za zaproszenie dziękuję i skorzystam od razu. :D
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Cześć, Dyshia, pierwszy raz odwiedzam Twój ogród. Bardzo mi się spodobały Twoje sprytne tulipany, które pochowały się przed Tobą, żeby uniknąć wykopania. :) Dzięki temu zakwitną Ci teraz w wielu miejscach. :) Będę wpadać, żeby zobaczyć zdjęcia z czasu kwitnienia. :)
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Moje forsycje kwitną bardzo różnie, czasem wcale, bo niekiedy marzną :evil: W tym roku nie będzie kwiatów, bo cięliśmy nisko i wszystkie pędy są za młode na kwiaty. Pozostaje mi tylko niezłomnie wierzyć, że następna zima będzie bardzo łagodna 8-)
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Witaj, Linetko. :) Tych cebulek bawiących się ze mną w ciuciubabkę jest naprawdę ogrom i one wszystkie kwitną jak do tej pory i będą kwitły jako pierwsze, przed sadzonymi. Żałuję w takim razie, że w zeszłym roku pod korę położyłam w kilku miejscach włókninę, bo to prawdopodobnie oznacza, że ominął mnie widok jeszcze wielu kwitnących cebulek. :roll: Niektóre zdołały się wybić na powierzchnię przez okoliczne nacięcia, ale są nieco, hm, powykręcane.

Ewo, ja też mam nadzieję, że zima będzie łagodna, ale po cichutku badylki z przyciętych i ściętych krzaczków magazynuję, żeby ostrą zimą było czym ogień rozpalić. :wink:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Rano znowu był przymrozek :( Czekam na byliny i aż boję się sadzić, jednak kilkunastu host nie zmieszczę już w domu.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Przypuszczam, że żeby całkowicie pozbyć się tulipanów z jakiegoś miejsca, trzeba wykopywać cebule przez kilka lat z rzędu. Niemało pracy przed Tobą. :)
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Ewo, hosty chyba sobie akurat przy przymrozkach spokojnie poradzą, przynajmniej taką mam nadzieję, gdy myślę o moich. :lol: Ja już zwróciłam się grzecznie z prośbą do kilku szkółkarzy, u których pozamawiałam roślinki, żeby z wysyłką moich paczek się nie śpieszyli. W ciągu miesiąca mają przyjechać hosty, żurawki, brunnery i inne cienioluby, a tu jeszcze nic nie gotowe. ;:223 Jedyne co mnie pociesza to fakt, że gdy już będą na miejscu, to zmobilizują mnie i kochaną siłę roboczą do wzięcia się akurat za ten kawalatek ogrodu. :wink:

Linetko, mnie się wydawało, że wystarczy na to jeden sezon, bo wystarczy przecież wykopać wszystkie i po kłopocie. :;230

Korzystając wczoraj z okazji, że był ładny dzień, a teraz przez dwa tygodnie ma lać, posiedziałam troszkę m.in. nad chwastami. Znalazłam ich dwa wiaderka. ;:138 Dłubałam tam sobie pomalutku, uważając na wszystkie mikro-roślinki, które najwidoczniej mimo mojego niedbalstwa przeżyły.
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

A tu sprytne rośliny spłatały figla. :)
Mnie też co roku coś zaskakuje. Dałabym sobie głowę uciąć, że wcale tego tam nie sadziłam, a to sobie tkwi, rośnie i kwitnie, i wzbudza we mnie frustrację: czyżby już objawy miażdżycy? :;230
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Prędzej alzheimer. :wink: