U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie

Post »

Gosiu, przyszłam sie przywitać poświątecznie :wit

Bukiecik z ogrodowych kwiatów śliczny ;:63
Wracając do hodowli w donicach - z pomidorkami próbowałam w zeszłym roku. Miałam kilka różnych krzaczków, w tym i koktajlowe. Niestety lato było wyjątkowo deszczowe - pomidory mi gniły na potęgę! W tym sezonie nie mam ochoty na powtórkę... tu do pomidorów trzeba mieć szklarenkę i tyle.
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Co to by była za radość, gdybym i ja miała 9 pąków. A kilka dni temu na spacerze widziałam zaczynającą rozkwitać najpiękniejszą magnolię na osiedlu. Jutro obowiązkowo wyjdę na spacer ponownie, bo ona tych pąków ma tysiące. ;:oj Tego nie mogę przegapić.
Obfitość kwiecia w wazonie pewnie oznacza, że wiosna u Ciebie w pełni. Troszkę szkoda mi ciąć tulipany, ale jak się rozwiną, to też się skuszę.
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Gosiu tak mróz załatwił bardzo dużo,żadnego roku tak nie miałam ;:oj Zajrzyj koniecznie do mnie -ciekawostka :wit
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Gosiu, fakt, że na rabacie dłużej kwitną i żal patrzeć, jak szybko więdną w wazonie. Ale tyle masz latem kwiatów w ogrodzie, że spokojnie możesz ciachać, niech cieszą oczy i w domu.

Aga, ostatnie lato było wyjątkowo mokre, mam nadzieję, że w tym roku będzie lepiej, bo napaliłam się na pomidory, a szklarenki nie mam.

Edytko, na mojej ulicy dużo jest magnolii, niektóre to już spore drzewka i też podziwiam je za każdym razem kiedy przechodzę. Moja jest młodziutka, w zeszłym roku kwitła tylko jednym kwiatem, teraz naliczyłam już 12 pąków kwiatowych, niektóre zaczęła już rozwijać.

Elu, współczuję zniszczonych mrozem roślin.

magnolia Susan

Obrazek

Dzisiaj mrugnął oczkiem pierwszy zawilec, kwiatuszkami obsypała się pragnia syberyjska

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

malgocha1960 pisze:Gosiu,ja mam co roku masę jednorocznych i zawsze sobie mówię,że to do wazonu i nigdy nie scinam,bo mi żal.Na rabacie kwitną długo,a w wazonie szybko umieraja i mi ich tak żal.
ja może nie mam dużo, ale ból ten sam :)
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zamiast ścinać ogrodowe kwiaty do wazonu, można się w domu cieszyć kwitnącymi w doniczce :wink:
Awatar użytkownika
Bursztynowa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 kwie 2012, o 01:50

Post »

Oj to nie będziesz się nudzić, będzie co oglądać :wink: Doczytałam jeszcze raz o tej Twojej zmutowanej rzodkiewce i się uśmiałam do łez, mam nadzieję, że mojej to nie czeka, choć może lepiej sprawdzę czy się zanadto nie wyciąga :;230
Pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
Isskaa
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 15:32
Kontakt:

Post »

Gosiu,zawilec to anemonki? Bo wyglada tak samo,mam tez takie u siebie,bardzo mi sie podobaja,mam fioletowe i rozowe,juz kwitna i jestem zdziwiona bo dlugo utrzymuja sie kwiatuszki.
Zakwitly wraz z pierwszymi tulipanami,dwarf,pozniej mialam Hoffmana,dalej kwitly anemonki,pozniej mialam kolejne tulipany,juz po nich dawno sladu nie ma,a anemonki dalej sa... :shock: i jeszcze wiele bedzie,kwiat utrzymuje sie bardzo dlugo,co bardzo mnie cieszy :wink:

Magnolia piekna :wink:
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu,jaka jest wysoka twoja magnolia?Swoją mam trzeci rok,ale nie kwitnie jeszcze.
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Małgosiu, widzę że wiosna bardziej zaawansowana u ciebie niż u mnie. Widać cieplej tam u was :) Skrzynia fantastyczna :D Bardzo ladnie prezentuje się warzywnik - te poletka w kratę - mistrzostwo!
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, zawilce do nas tak samo mrugają ;:333 U mnie jeszcze szykuje sie biały :)
Magnolia piękna ;:63
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Gosiu masz już piękne kwitnienia u mnie cisza :wit
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, mi też się chce śmiać z tej mojej rzodkiewki, chyba nigdy jej nie zapomnę :;230

Isiu, tak, zawilce to anemonki (zawilce wieńcowe - Anemone coronaria). W zeszłym roku kwitły mi od wiosny aż do przymrozków. Mam mix kolorów i bardzo je lubię, szczególnie miły jest efekt niespodzianki, bo nigdy nie wiadomo jaki będzie następny kwiatek.

Gosiu, magnolia ci nie kwitnie bo nie zawiązuje pąków czy pąki ma ale nie rozwija? Posadziłaś ją w kwaśnej ziemi? Zasilasz?
Moja ma 125 cm wysokości. Po jednym kwiatku w zeszłym roku nie spodziewałam się tak obfitego kwitnienia, teraz ma już 12 pąków. Tak sobie myślę, że może to dzięki nawozowi dla rododendronów, którym ją podsypałam ( granulowany o wydłużonym działaniu z Lidla, jedna dawkę dostała w czerwcu, drugą w marcu).

Iza, u nas faktycznie łagodniejszy klimat niż w Polsce i rośliny trochę szybciej ruszyły.

Aga, zawilce mogłyby tak mrugać cały rok, zimą też.

Elu, za jakieś dwa tygodnie i w twoim ogrodzie będzie kolorowo. Już się cieszę na te widoki.

U nas dzisiaj była burza z piorunami i grad wielkości grochu. Jeszcze nie oglądałam, czy mam liście w ażurki.
Znowu pada deszcz, baniak na deszczówkę już pełny.

Borówka wysoka 'Duke' zaczyna kwitnąć

Obrazek

A to ukorzenione badylki czarnej porzeczk, gałązki mają długość około 25 cm.
Ile czasu potrwa, zanim urośnie i zacznie owocować?

Obrazek
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, na porzeczkach się nie znam, więc się nie wypowiem.
Ale mam pytanie co do zawilców - piszesz że u ciebie kwitły aż do jesieni ;:oj to strasznie długo ! Masz różne odmiany ? Czy mówimy o tych co właśńie zaczęły kwitnąć ? Moje mam posadzone w donicy, więc może dlatego nie kwitły aż tak długo :roll:
Awatar użytkownika
Isskaa
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 15:32
Kontakt:

Post »

AgaNet,ja w zeszlym roku tez mialam anemonki w donicy,kwitly dlugo,moze mialas jakas inna odmiane?
W zeszlym roku tak mi sie podobaly,ze w tym posadzilam do ogrodka i tez pieknie kwitna.
Moze sprobuj wsadzic je do gruntu?

No wlasnie jak to jest z porzeczkami?
W zeszlym roku kupilam krzaczki,wsadzilam w ziemie,wiedzialam,ze od razu porzeczek miec nie będę,ale czy w tym roku sie ich doczekam?W tym samym czasie posadzilam agrest,jak dlugo sie czeka na owoce?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”