Cis - CHOROBY i SZKODNIKI

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cis - CHOROBY i SZKODNIKI

Post »

Witam!
Właśnie zabierałam się za strzyżenie kuli cisowej i zbladłam :( Zauważyłam biały nalot na spodzie igieł, najpierw myśłałam, że to sprawka jakiegoś ptaka..., ale tak od spodu? Poszperałam trochę i zrobiłam fotki, na nich widać sprawcę... Właściwie potrzebuję tylko potwierdzenia - wyroku:( Czy to miseczniki i ich larwy? I jeśli tak, to czy oprysk teraz zniszczy to... mam na końcu języka?

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Bursztynowa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 kwie 2012, o 01:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Cisy - choroby,szkodniki

Post »

Witam, proszę o pomoc w zdiagnozowaniu co dolega cisom. Cisy były posadzone cztery lata temu, nie były przesadzane, ani nawożone, miały nowe przyrosty, rośliny nie są "podlewane" przez psy, rosną na przepuszczalnej glebie. W tym roku zauważyłam brązowienie gałązek, igieł i czarny nalot na pędach i igłach. Czy to misecznik czy choroba grzybowa, czy może jedno i drugie, albo coś zupełnie innego? Jak temu zaradzić?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam, Ania
bolekso
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 08:19

Re: Cisy - prośba o diagnozę - brązowienie igieł, czarny nalot

Post »

Może jedno i drugie, stawiam na misecznika.Mam identyczny kłopot już 5 lat. Jak się przyłożę z opryskami jest dobrze ale wystarczy że trochę odpuszczę i w następnym roku jest to samo.Moje 30 cisów ma już 30 lat, połowa była wielokrotnie przesadzana. Przesadzane są w niezłej kondycji zapewne dlatego że mają lepszą ziemię.
Pozdrawiam ! Bolek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Gdyby to był misecznik to łatwo znaleźć przyklejone do pędów tarczki( szczególnie w dolnej, bardziej ukrytej części krzewu) i czarne, klejące od rosy są nie tylko pędy, ale i igły.Jeden mój cis kilka lat temu miał tę przypadłość, oprysk pomógł.
Cisy lubią cięższą i dość wilgotną glebę, nie wszędzie będą dobrze rosły.Jak masz lekką i przepuszczalną to być może zeszłoroczna susza im dokuczyła.Doszło do zamierania pędów i pojawienia się na martwych gałązkach grzyba.Nie jestem pewna, ale nie wygląda mi to na chorobę. Może jeszcze inni się wypowiedzą.Obetnij chore gałązki i podlewaj częściej krzewy.
Awatar użytkownika
Bursztynowa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 kwie 2012, o 01:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za odpowiedzi. Szukam i szukam tego misecznika, ale nic nie widzę, może to jednak przesuszenie i grzyb. Obcięłam przesuszone gałązki i podlewam. Czy z tym grzybem cisy powinny sobie same poradzić?
Pozdrawiam, Ania
bolekso
200p
200p

Post »

Same sobie nie poradzą, konieczny oprysk. Grzyb ich nie zniszczy ale znacznie zepsuje wygląd. Przy okazji sprawdziłem moje, misecznik w pełni aktywności. Natychmiast zrobiłem oprysk mospilanem z odrobiną ludwika.
Pozdrawiam ! Bolek
Awatar użytkownika
Hubert_K
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 maja 2012, o 22:27
Kontakt:

Post »

Mam ok 30 cisów, posadzone 3 lata temu, rosną super, tej wiosny też już puściły ładne przyrosty aż tu nagle patrzę na jednego i :shock: Zauważyłem coś jak na zdjęciu, prysnąłem bez zastanowienia topsinem i jakby część opadła lub odpadała przy dotknięciu, mniej żywicy na pędach więc pomyślałem, że OK. Ale za kilka dni na niektórych pozostałych cisach podobne cuda się pojawiły. Z uwagi na długi weekend znowu tylko topsin miałem to prysnąłem.
Pytanie czy to jest tarcznik - misecznik? Jeśli tak to czy topsin coś w ogóle dał? Nie wiem czy już pryskać czymś innym czy dopiero drugi oprysk (za 2 tyg.) zrobić lepszym opryskiem - wyczytałem o: Actellic 500 EC, Confidor 200 SL, Insektum-A, Mospilan 20 SP lub Bi 58.
Obrazek
bozunia
1000p
1000p

Post »

Wygląda jak misecznik cisowiec :( patrz post mój post wyżej (prawie rok temu). Ja robiłam oprysk Promenalem na miseczniki (cis, modrzew), trochę pomogło, ale oprysków musi być więcej niż jeden, w różnych stadiach rozwoju misecznika... Teraz najskuteczniej opryskać jak będą larwy...
Awatar użytkownika
Hubert_K
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

oj co ja z tym topsinem... oprysk robiłem decisem.
Robić teraz promenal (lub inny) czy jednak decis coś dał i czekać 1-2 tygodnie? Oprysk robiłem wczoraj w ciągu dnia a w nocy padało ale z 10 godzin minęło minimum do deszczu.
bozunia
1000p
1000p

Post »

ja zrobiłabym oprysk za jakiś czas... bliżej okresu "larwowego"
tutaj poczytaj

ja też tak będę opryskiwać
Awatar użytkownika
Hubert_K
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Dzięki, dobry opis. Dziwi mnie, że skoro teraz samice składają jaja "Pod koniec kwietnia pojawiają się pierwsze samice, które od końca maja do połowy czerwca składają jaja pod tarczkę" to nie ma nic czym by można je potraktować i zdusić w zarodku...

Zastanawiam się czy mechanicznie się za nie nie zabrać i trochę poobdłubywać - na pewno wszystkich nie zbiorę ale może chociaż trochę roślinom pomogę. Nie wiem tylko czy zbierać je i wyrzucić/spalić czy można po prostu obdłubywać na ściółkę?

Bardzo szkoda mi roślin i czekanie do czerwca-lipca będzie mnie denerwować :)
bozunia
1000p
1000p

Post »

Jak masz cierpliwość - możesz trochę wyzbierać :wink: Ale lepiej nie na ściółkę... Ja tam bym ich przez kilka par rękawiczek nie tknęła, bo się brzydzę. :;230 Brrrr!!! Chyba, że myjką ciśnieniową :;230
bolekso
200p
200p

Post »

Z okazji świąt uciąłem kilka gałązek na stroik i zauważyłem że pomimo oprysków na niektórych z nich są jaja zimowe. Wiosną konieczny oprysk (Confidor, Mospilan )
maciejwolak
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 gru 2012, o 00:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To raczej Misecznik cisowiec, a ten ciemny nalot to grzyby sadzakowe, które pojawiają się na wydalanej przez czerwce rosie miodowej. Samych grzybów się nie zwalcza ale przyznam że niszczą walory dekoracyjne. Należy jednak zwalczać szkodnika podanymi już wczesniej preparatami Mospilan 20 SP lub Confidor 200 SL z dodatkiem Talstar 100 EC. Powodzenia :)
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Witam,u mnie na cisach również pojawił się problem ,który mam nadzieję z Waszą pomocą rozwiązać.
Cisy posadzone były ubiegłej wiosny, cały sezon dobrze rosły,miały dość duże przyrosty.Późną jesienią zauważyłam na trzech spośród dwudziestu posadzonych krzaczkach brązowe igły,obejrzałam je ale nie zauważyłam żadnych miseczek (a może jednak nie rozpoznałam?)Dziś cisy te tak wyglądają:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy to objawy jakiejś choroby grzybowej,żerowania paskudztwa,czy może przemrożenie?Macie jakieś sugestie jak postąpić z tymi krzaczkami wiosną?
Serdecznie pozdrawiam Danuta
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”