Rośliny Karoliny :-)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
chika1979
200p
200p
Od: 7 gru 2011, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rośliny Karoliny :-)

Post »

karolinko czerwony i taki biały ale co któryś kwiatek jest blado różowy.No i mam trzy szczepki ale nie wiem jaki to kolor prawdopodobnie żółty lub pomarańczowy.Już nie pamiętam,ale najważniejsze że wreszcie postawiły się ukorzenić. :)
Moje skromne królestwo http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=49370" onclick="window.open(this.href);return false;
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Witaj Karolino :wit
Kwieciście u Ciebie,że aż miło popatrzeć i oczu oderwać od Twoich pupilów nie można.
Mnóstwa sukcesów w hodowli życzę i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
diament
1000p
1000p
Od: 5 gru 2009, o 22:12

Post »

Masz ogromną kolekcję kalanchoe :shock:
kliwia piękna ;:oj żółta...
kolor różówy kalacnchoe taki delikatny ;:138
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Karolinko, no wygląda na to że mam obie odmiany draceny identyczne jak Twoje, Draceny sanderiana :D
Bardzo podoba mi się Twoja kompozycja z fitonii, masz może jakieś aktualne foto??
No i sukulenty też urocze ;:108
Będę częstym gościem ;:136
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iwonko, owszem, ta niepewność dodaje "smaczku" ale jakże gorzkie będzie rozczarowanie jeśli okaże się, że wszystkie to np. C. Indica :;230

Oto i obiecane zdjęcia:
1. Pink Sunburst (tutaj były 2 sztuki w opakowaniu, przypuszczam, że kłącze przełamało się na pół):
Obrazek

2. Cleopatra
Obrazek

3. La Boheme Trochę kontrowersyjnie wygląda :;230
Obrazek

4. Alaska
Obrazek

Oksi, dziękuję ;:196

Izo to czekamy i mam nadzieję, że się doczekamy :;230 A czy Ty masz u siebie tygrysówkę?

Bożenko toż to już prawdziwa kalanchoeoza :;230 To są odmiany z pełnymi kwiatkami czy pojedynczymi?

Arkadius jak zwykle dziękuję za miłe słowa :) I zapraszam ponownie :)

Moniczko dziękuję ;:196 Zaraz zajrzę co tam u Ciebie słychać :wit

Martusiu wyobraź sobie, że te draceny sanderiana próbowałam odmłodzić bo od dołu zaczęły zrzucać liście... I niestety ta, która miała listki jasnozielone nie chciała się ukorzenić, jedynie ta z białymi paskami przeżyła. Ale nie mam już do nich cierpliwości :wink:
Dam foto fittoni, może jutro. Niestety niewiele z nich zostało, część wcześniej rozdałam bo przypuszczałam, że się szybko rozrosną :;230 A one rosną tak wooooolno... No i cały czas siedzą pod folią, co go zdejmę to zaczynają marnieć :( Ale poczekam jeszcze z tym ;:123 aż skończy się sezon grzewczy.

A co u moich podopiecznych?
Japhrolepsisowi chyba dobrze u mnie bo wykształcił kolejne pączki :tan
Obrazek Obrazek

A Caroline i Mona Lisa przestały je gubić :tan
Obrazek Obrazek

Przepraszam, że Wam aż do znudzenia pokazuję kliwię i eszynantusy ale nie mogę się powstrzymać :tan
Obiecuję, że to będą ostatnie zdjęcia, kliwia pewnie niedługo zacznie przekwitać a ja dopiero dziś odkryłam, że ona pachnie :shock: ;:223
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p
Od: 3 sie 2010, o 15:40

Post »

aleś TY Karolino dociekliwa - zaraz byś chciała wiedziec co mam, wszystko będe pokazywac u siebie, żeby tu nie "brudzic", ale w tajemnicy Ci powiem,że tygrysówki nie mam.
kliwię masz na prawdę boską - patrzę na nią i oczom nie wierzę, ja mam pomarańczową ale nie jest tak urodziwa jak Twoja.
a tak na marginesie ile już cann nachomikowałaś - przecież to już nie mała kolekcja się u Ciebie zrobiła, mam nadzieję że pochwalisz się ich kwitnieniami ;:65
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 19:37

Post »

Iza, Cann będzie 9 ale część z nich się powtarza :wink: Oczywiście, że pochwalę się kwitnieniami - jak będzie czym :;230 I spróbuję Ciebie zarazić ;:183
Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się powiększyć kolekcję kliwii o czerwone, białe ;:224 A Ty też chyba masz tą rzadko spotykaną odmianę nobilis? Też mam taką, powinna zakwitnąć w tym roku ale chyba ma za luźną doniczkę...
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

Fitonie uwielbiają miejsca o dużej wilgotności powietrza, trzeba ją często zraszać ;:108
Nie można dopuszczać do przesuszania gleby. Słyszałam że roślina ma ubogi system korzeniowy i powinna być w raczej płaskich doniczkach.
Woli stanowisko cieniste lub półcieniste.

Moja jest dość wątła dlatego że ma głęboką doniczkę, woda szybko przez nią przelatuje i podsychają jej przez to końcówki liści :(
No i to prawda, rośnie w po prostu śśślimmmmaczymmm tempie ;:108
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Wielkie dzięki, piękne zdrowe kłącza. Pinka ja bym bardziej obrała i zobaczyła kłącze a może nawet skróciła lekko korzenie, ale jest ok. żywe kiełkujące. Przyznam, że Ci się udało, bo nieraz przysyłają zgniłe kłącza.
Teraz tylko czekać na liście i kolejne fotki. Dzięki.
Kliwia urocza.
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p
Od: 3 sie 2010, o 15:40

Post »

jeśli chodzi o moją kliwię to jest bardzo śmieszna sprawa - bo ja ją wywlokłam ze śmietnika :;230 znajoma wyrzuciła, bo "była już stara i przestała kwitnąc" a ja polazłam jak SĘP i ją przytargałam, zmieniłam doniczkę, dałam ziemię, bo w sumie oprócz korzeni to nic innego w tej doniczce nie było i ....rośnie, kwitnie, rodzi...regularnie co dwa lata ją rozsadzam, przycinam korzenie i pilnuje, aby miała luz w doniczce - EFEKT w ciągu roku po dwa kwitnienia, wiosną i jesienią tyle, że jesienią już się tak ładnie nie wybarwia i szybciej zrzuca kwiaty. Zimą ją sprzedałam a sobie zostawiłam jej córeczkę - tamta zastawiała mi już pół stołu w kuchni - taki był ogrom, a że córcie przez własną głupotę poparzyłam ;:124 na słońcu to teraz muszę odpokutowac i ją wyleczyc, ale córcia też mi już kwitła :D więc chyba się zbytnio na mnie nie gniewa. muszę ją już rozsadzic i zabieram się do tego jak sójka za morze... ;:223

co do fitonii to rzeczywiście nie przepadają za pełnym słońcem - ja moje trzymam w głębi pokoju od wschodu, ale doniczki mają zwykłe, nie niskie, NIE zraszam ich z lenistwa :oops: i odpukac są niezłe ( sama się muszę pochwalic )
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Cześć Karolinko :wit
Wpadłam z rewizytą i po zdjęciu wilczomlecza białego ;:oj na pierwszej stronie już wiedziałam, że buszowałam w Twoim wąteczku ;:132 tylko niegrzeczna nie zostawiłam komentarza ;:130
Piękne masz kwiatuszki i takie różnorodne ;:108 Super ;:138
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Oj Karolinko, pięknie się zapowiada kwitniennie ML, gratuluje ;:138 No i oczywiście czekam na Twoje odmianowe Kanny. Trzymam kciuki aby się dobrze przyjęły. ;:196
Awatar użytkownika
nika28
500p
500p
Od: 11 lip 2011, o 19:11

Post »

Żółta Kliwia ;:oj ;:oj ;:oj Przecudownie przepiękna :!: :!: :!: ;:167
Moje "chciejstwa" domowe i działkowe.
Marzenia to niczym nie zmącona rozkosz, a oczekiwanie aż się spełnią to prawdziwe życie. Victor Hugo
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Karolinko,to Ty dla mnie ukorzeniaj te swoje eszynantusy i ten japto-cośtam :oops: :;230 !piękne są,a jak zakwitną :shock: ;:oj .A kliwia ;:63 ;:63 ,
Ja też dokupiłam dwie kanny w ogrodniczym,ale jedna jakaś przypleśniała się okazała i nie wiem,czy coś z niej będzie :(
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Boska cytrynowa cliwia, ale eszychnanthusy tez pochwalę;)
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”