Rośliny Karoliny :-)
Re: Rośliny Karoliny :-)
karolinko czerwony i taki biały ale co któryś kwiatek jest blado różowy.No i mam trzy szczepki ale nie wiem jaki to kolor prawdopodobnie żółty lub pomarańczowy.Już nie pamiętam,ale najważniejsze że wreszcie postawiły się ukorzenić. 

Moje skromne królestwo http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=49370" onclick="window.open(this.href);return false;
- Arkadius121
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Karolino
Kwieciście u Ciebie,że aż miło popatrzeć i oczu oderwać od Twoich pupilów nie można.
Mnóstwa sukcesów w hodowli życzę i pozdrawiam.

Kwieciście u Ciebie,że aż miło popatrzeć i oczu oderwać od Twoich pupilów nie można.
Mnóstwa sukcesów w hodowli życzę i pozdrawiam.
Masz ogromną kolekcję kalanchoe
kliwia piękna
żółta...
kolor różówy kalacnchoe taki delikatny

kliwia piękna

kolor różówy kalacnchoe taki delikatny

- marta_lara
- 500p
- Od: 12 mar 2012, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Karolinko, no wygląda na to że mam obie odmiany draceny identyczne jak Twoje, Draceny sanderiana
Bardzo podoba mi się Twoja kompozycja z fitonii, masz może jakieś aktualne foto??
No i sukulenty też urocze
Będę częstym gościem

Bardzo podoba mi się Twoja kompozycja z fitonii, masz może jakieś aktualne foto??
No i sukulenty też urocze

Będę częstym gościem

- Karolina__
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iwonko, owszem, ta niepewność dodaje "smaczku" ale jakże gorzkie będzie rozczarowanie jeśli okaże się, że wszystkie to np. C. Indica
Oto i obiecane zdjęcia:
1. Pink Sunburst (tutaj były 2 sztuki w opakowaniu, przypuszczam, że kłącze przełamało się na pół):
2. Cleopatra

3. La Boheme Trochę kontrowersyjnie wygląda

4. Alaska

Oksi, dziękuję
Izo to czekamy i mam nadzieję, że się doczekamy
A czy Ty masz u siebie tygrysówkę?
Bożenko toż to już prawdziwa kalanchoeoza
To są odmiany z pełnymi kwiatkami czy pojedynczymi?
Arkadius jak zwykle dziękuję za miłe słowa
I zapraszam ponownie 
Moniczko dziękuję
Zaraz zajrzę co tam u Ciebie słychać
Martusiu wyobraź sobie, że te draceny sanderiana próbowałam odmłodzić bo od dołu zaczęły zrzucać liście... I niestety ta, która miała listki jasnozielone nie chciała się ukorzenić, jedynie ta z białymi paskami przeżyła. Ale nie mam już do nich cierpliwości
Dam foto fittoni, może jutro. Niestety niewiele z nich zostało, część wcześniej rozdałam bo przypuszczałam, że się szybko rozrosną
A one rosną tak wooooolno... No i cały czas siedzą pod folią, co go zdejmę to zaczynają marnieć
Ale poczekam jeszcze z tym
aż skończy się sezon grzewczy.
A co u moich podopiecznych?
Japhrolepsisowi chyba dobrze u mnie bo wykształcił kolejne pączki
A Caroline i Mona Lisa przestały je gubić

Przepraszam, że Wam aż do znudzenia pokazuję kliwię i eszynantusy ale nie mogę się powstrzymać
Obiecuję, że to będą ostatnie zdjęcia, kliwia pewnie niedługo zacznie przekwitać a ja dopiero dziś odkryłam, że ona pachnie

Oto i obiecane zdjęcia:
1. Pink Sunburst (tutaj były 2 sztuki w opakowaniu, przypuszczam, że kłącze przełamało się na pół):

2. Cleopatra

3. La Boheme Trochę kontrowersyjnie wygląda

4. Alaska

Oksi, dziękuję

Izo to czekamy i mam nadzieję, że się doczekamy

Bożenko toż to już prawdziwa kalanchoeoza

Arkadius jak zwykle dziękuję za miłe słowa

Moniczko dziękuję

Martusiu wyobraź sobie, że te draceny sanderiana próbowałam odmłodzić bo od dołu zaczęły zrzucać liście... I niestety ta, która miała listki jasnozielone nie chciała się ukorzenić, jedynie ta z białymi paskami przeżyła. Ale nie mam już do nich cierpliwości

Dam foto fittoni, może jutro. Niestety niewiele z nich zostało, część wcześniej rozdałam bo przypuszczałam, że się szybko rozrosną

A co u moich podopiecznych?
Japhrolepsisowi chyba dobrze u mnie bo wykształcił kolejne pączki

A Caroline i Mona Lisa przestały je gubić

Przepraszam, że Wam aż do znudzenia pokazuję kliwię i eszynantusy ale nie mogę się powstrzymać

Obiecuję, że to będą ostatnie zdjęcia, kliwia pewnie niedługo zacznie przekwitać a ja dopiero dziś odkryłam, że ona pachnie

- izabela skula
- 1000p
- Od: 3 sie 2010, o 15:40
aleś TY Karolino dociekliwa - zaraz byś chciała wiedziec co mam, wszystko będe pokazywac u siebie, żeby tu nie "brudzic", ale w tajemnicy Ci powiem,że tygrysówki nie mam.
kliwię masz na prawdę boską - patrzę na nią i oczom nie wierzę, ja mam pomarańczową ale nie jest tak urodziwa jak Twoja.
a tak na marginesie ile już cann nachomikowałaś - przecież to już nie mała kolekcja się u Ciebie zrobiła, mam nadzieję że pochwalisz się ich kwitnieniami
kliwię masz na prawdę boską - patrzę na nią i oczom nie wierzę, ja mam pomarańczową ale nie jest tak urodziwa jak Twoja.
a tak na marginesie ile już cann nachomikowałaś - przecież to już nie mała kolekcja się u Ciebie zrobiła, mam nadzieję że pochwalisz się ich kwitnieniami

- Karolina__
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
Iza, Cann będzie 9 ale część z nich się powtarza
Oczywiście, że pochwalę się kwitnieniami - jak będzie czym
I spróbuję Ciebie zarazić
Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się powiększyć kolekcję kliwii o czerwone, białe
A Ty też chyba masz tą rzadko spotykaną odmianę nobilis? Też mam taką, powinna zakwitnąć w tym roku ale chyba ma za luźną doniczkę...

Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się powiększyć kolekcję kliwii o czerwone, białe

- marta_lara
- 500p
- Od: 12 mar 2012, o 22:28
Fitonie uwielbiają miejsca o dużej wilgotności powietrza, trzeba ją często zraszać
Nie można dopuszczać do przesuszania gleby. Słyszałam że roślina ma ubogi system korzeniowy i powinna być w raczej płaskich doniczkach.
Woli stanowisko cieniste lub półcieniste.
Moja jest dość wątła dlatego że ma głęboką doniczkę, woda szybko przez nią przelatuje i podsychają jej przez to końcówki liści
No i to prawda, rośnie w po prostu śśślimmmmaczymmm tempie

Nie można dopuszczać do przesuszania gleby. Słyszałam że roślina ma ubogi system korzeniowy i powinna być w raczej płaskich doniczkach.
Woli stanowisko cieniste lub półcieniste.
Moja jest dość wątła dlatego że ma głęboką doniczkę, woda szybko przez nią przelatuje i podsychają jej przez to końcówki liści

No i to prawda, rośnie w po prostu śśślimmmmaczymmm tempie

- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Wielkie dzięki, piękne zdrowe kłącza. Pinka ja bym bardziej obrała i zobaczyła kłącze a może nawet skróciła lekko korzenie, ale jest ok. żywe kiełkujące. Przyznam, że Ci się udało, bo nieraz przysyłają zgniłe kłącza.
Teraz tylko czekać na liście i kolejne fotki. Dzięki.
Kliwia urocza.
Teraz tylko czekać na liście i kolejne fotki. Dzięki.
Kliwia urocza.
- izabela skula
- 1000p
- Od: 3 sie 2010, o 15:40
jeśli chodzi o moją kliwię to jest bardzo śmieszna sprawa - bo ja ją wywlokłam ze śmietnika
znajoma wyrzuciła, bo "była już stara i przestała kwitnąc" a ja polazłam jak SĘP i ją przytargałam, zmieniłam doniczkę, dałam ziemię, bo w sumie oprócz korzeni to nic innego w tej doniczce nie było i ....rośnie, kwitnie, rodzi...regularnie co dwa lata ją rozsadzam, przycinam korzenie i pilnuje, aby miała luz w doniczce - EFEKT w ciągu roku po dwa kwitnienia, wiosną i jesienią tyle, że jesienią już się tak ładnie nie wybarwia i szybciej zrzuca kwiaty. Zimą ją sprzedałam a sobie zostawiłam jej córeczkę - tamta zastawiała mi już pół stołu w kuchni - taki był ogrom, a że córcie przez własną głupotę poparzyłam
na słońcu to teraz muszę odpokutowac i ją wyleczyc, ale córcia też mi już kwitła
więc chyba się zbytnio na mnie nie gniewa. muszę ją już rozsadzic i zabieram się do tego jak sójka za morze... 
co do fitonii to rzeczywiście nie przepadają za pełnym słońcem - ja moje trzymam w głębi pokoju od wschodu, ale doniczki mają zwykłe, nie niskie, NIE zraszam ich z lenistwa
i odpukac są niezłe ( sama się muszę pochwalic )

co do fitonii to rzeczywiście nie przepadają za pełnym słońcem - ja moje trzymam w głębi pokoju od wschodu, ale doniczki mają zwykłe, nie niskie, NIE zraszam ich z lenistwa

- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Cześć Karolinko
Wpadłam z rewizytą i po zdjęciu wilczomlecza białego
na pierwszej stronie już wiedziałam, że buszowałam w Twoim wąteczku
tylko niegrzeczna nie zostawiłam komentarza
Piękne masz kwiatuszki i takie różnorodne
Super 

Wpadłam z rewizytą i po zdjęciu wilczomlecza białego

Piękne masz kwiatuszki i takie różnorodne

- mmaryla
- Od: 23 lut 2011, o 13:24
Oj Karolinko, pięknie się zapowiada kwitniennie ML, gratuluje
No i oczywiście czekam na Twoje odmianowe Kanny. Trzymam kciuki aby się dobrze przyjęły. 

- nika28
- 500p
- Od: 11 lip 2011, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Żółta Kliwia
Przecudownie przepiękna

Moje "chciejstwa" domowe i działkowe.
Marzenia to niczym nie zmącona rozkosz, a oczekiwanie aż się spełnią to prawdziwe życie. Victor Hugo
Marzenia to niczym nie zmącona rozkosz, a oczekiwanie aż się spełnią to prawdziwe życie. Victor Hugo
- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Karolinko,to Ty dla mnie ukorzeniaj te swoje eszynantusy i ten japto-cośtam
!piękne są,a jak zakwitną
.A kliwia
,
Ja też dokupiłam dwie kanny w ogrodniczym,ale jedna jakaś przypleśniała się okazała i nie wiem,czy coś z niej będzie

Ja też dokupiłam dwie kanny w ogrodniczym,ale jedna jakaś przypleśniała się okazała i nie wiem,czy coś z niej będzie

Boska cytrynowa cliwia, ale eszychnanthusy tez pochwalę;)