Co w zamian ?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
marrcin
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co w zamian ?

Post »

Mam taki oto "okrąglak" :)

Obrazek

w tym roku chciałbym posadzić coś nowego zamiast tych aksamitek , co byście polecili ?

Ewentualnie biorę też pod uwagę likwidacja tego "okrąglaka" i zrobienie jakiejś rabatki na której widzę na pewno brzozę pendula i coś pod nią.

Widok na całość :

Obrazek

Podsumowując : szukam nowych inspiracji bo obecna rabatka mi się znudziła :D
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Co w zamian ?

Post »

Trudno coś wymyślić jednoznacznie, bo mi funkia do tych kostrzew nie pasuje.Do tego typu okrągłej rabatki i funkii pośrodku dobrze by wyglądała begonia stale kwitnąca, może być towarzyszką również kostrzewy.Do kostrzew bardziej jednoroczna smagliczka nadmorska, ale z kolei niezbyt komponuje się moim zdaniem z funkią. Pasuje wiele bylin sucholubnych, ale raczej musi być coś niskiego, płożącego, by nie zasłoniło funkii, która stanowi mocny akcent.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pomyślałam natychmiast o pelargoniach,krwistych najlepiej lub innych w mocnych ,zdecydowanych kolorach.
Muszą się wyróżniać na tle zielonego trawnika,zielonej funkii i kostrzewy sinej więc muszą to być kwiaty o silnych barwach.
Jednak może tam być miejsca dla nich zbyt mało?
Więc może werbeny czerwono kwitnące ,które skierują swoje pędy w stronę trawnika i poplączą się z kostrzewą ?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Też myślałam o pelargoniach, dobrze by wyglądały, ale niewiadomo jaka jest gleba.W ciężkawej nie będą rosły w gruncie ani pelargonie, ani werbeny.Gleba musi być przepuszczalna. Koszt spory zważywszy, że jedna sadzonka pelargonii kosztuje ok.5 zł.Często też pelargonie po przesadzeniu do gruntu karłowacieją, ponieważ kupowane sadzonki hodowane są w zupełnie innych warunkach.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja pelargonie na rabacie dołuje z doniczką.Sprawdza się to jak dotąd.Korzenie z czasem wychodzą poza doniczke i jest ok.
Tym nie mniej pelargonie są drogie to fakt.
Wiec może doradzimy Marcinowi zdecydowanie tańsze i mniej wymagające sadzonki szałwii blyszczącej...
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Mi na pierwszą myśl przyszły czerwone szałwie ;:224
marrcin
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 09:31

Post »

Mam szałwie w innym miejscu, też myślalem o tym żeby ją tu posadzić , ale nie wiem jak sobie poradzić z Mączlikiem szklarniowym, zawsze to się kończy tragicznie :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”