Identyfikacja róż - część 2

Zablokowany
Awatar użytkownika
amelia35
500p
500p
Od: 16 wrz 2007, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Identyfikacja róż - część 2

Post »

elzbieta 2010
50p
50p
Od: 31 sie 2010, o 15:41

Post »

Serdeczne dzięki , Amelio ;:138 ;:108 , jesteś wspaniała! Wszyscy mówili ,że to Rumba , ale mi nie pasowało. Na pokazanych przez Ciebie zdjęciach jest dokładnie taka. Jestem z niej bardzo zadowolona , Ty tez będziesz. Juz jestem ciekawa Twoich zdjęć i pokazu Twojej królowej :lol:
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja mam tez coś podobnego- jako nn. Kupione w karoniku w Castoramie zeszłego roku...

Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
elzbieta 2010
50p
50p

Post »

Amelio , szukałam w necie o Gartenspass , na zdjęciach taka jak moja , tylko jedno mi się nie podoba - piszą , że rabatowa i kwiaty o średnicy ok 7 cm , moja wygląda na wielkokwiatową , a kwiaty ma większe , ok 10 cm . Jak Twoja zakwitnie , koniecznie pokaż zdjęcie i napisz , jakie duże ma kwiaty i czy w miarę przekwitania stają się czerwone.
Znalazłam przy okazji podobną wielkokwiatową Speelwark , jednak kolory mojej róży bardziej przypominają Gartenspass.
Nelu , faktycznie Twoja róża przypomina moją . Pewnie też kupiłaś jako NN ? A może przynajmniej była informacja , czy to wielkokwiatowa , czy rabatowa? Ciekawa jestem Twojej opinii , jak zakwitnie.
Awatar użytkownika
amelia35
500p
500p

Post »

Napisz coś więcej, np. czy pachnie i jak, czy choruje, jak wyglądają młode przyrosty pędów (kolor) , czy liście są matowe czy błyszczące, to będzie łatwiej odszukać odmianę ;:204
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

bozunia pisze:Ja również mam prośbę o identyfikację róży - miniaturki, którą niedawno dostałam:)

Przy okazji pytanie... Jak długo mogę ją jeszcze trzymać w domu i czy warto przesadzić ją później do ziemi czy lepiej postawić w donicy na dworze? Potrzebowałaby wtedy większej donicy, a na razie kwitnie...

Obrazek Obrazek
Ponawiam, bo może moja różyczka została niezauważona:((
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Możesz posadzić do gruntu ,ale jeszcze nie teraz, albo do dużo większej i głębszej donicy , jest piękna
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A może wiesz jaka to jest róża? Tzw.miniaturka? Chciałabym wiedzieć jak duża rośnie...
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Moja jest wielkokwiatowa ... . Dopiero tego będzie można coś rozeznać na pewność.
inna fotka tej róży

Obrazek
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p
Od: 4 paź 2011, o 23:49

Post »

Czy nikt nie wiem jak nazywają się moje :?: :(
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
Awatar użytkownika
amelia35
500p
500p

Post »

Kasik_38 pisze:Czy nikt nie wiem jak nazywają się moje :?: :(
Nie denerwuj się, ale rozpoznanie jednej spośród ok. 30 tys. istniejących odmian na świecie nie zawsze jest łatwe, tym bardziej, że pojawia się sporo róż nie opatentowanych; najtrudniej jest z tymi marketowymi miniaturkami - tylko wprawni znawcy, najlepiej sprzedawcy róż mogą się bardziej orientować w ich nazwach, a i to - nie zawsze :wit

-- Cz 12 kwi 2012 19:51 --
Nela pisze:Moja jest wielkokwiatowa ... . Dopiero tego będzie można coś rozeznać na pewność.
inna fotka tej róży

Obrazek
Nelu, daj mi czas, to poszperam i poszukam. Róża jest charakterystyczna, więc może uda się ją nazwać. A jak z tym zapachem?
elzbieta 2010
50p
50p

Post »

Amelio , czy myślisz , że obie z Nelą mamy tą samą różę? Mnie sie tak wydaje. Jeśli chodzi o zapach , to nie pamiętam , ale sprawdzę , czy gdzieś nie zapisałam.Mogę jeszcze dodać , że młode pędy mają bordowe listki. Jeśli chodzi o plamistość , to łapała w niewielkim stopniu. I ponownie ją pokażę - dla porównania z różą Neli. Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p
Od: 4 paź 2011, o 23:49

Post »

amelia35 ja się broń Boże nie denerwuję, tylko nieśmiało przypominam :). Zdaję sobie sprawę z tego, że identyfikacja nie jest prosta ;:185. Swoją drogą mało osób tutaj zagląda z doświadczonych różyczko-ekspertek jak widzę :( , jakby wątek zamierał :?:
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:oops: Nie wiem czy pachnie...Ja jestem migrenowcem- nie mam zwyczaju od lat wąchać kwiatów... Tego roku sprawdze i pozapisuje te moje róże- bo potem nie wiem co napisać. :wink:

Kupiłam tę różę w kartoniku /druga z lewej/. Wszystkie okazały się pięknymi różami... :wink: :heja

Obrazek
elzbieta 2010
50p
50p

Post »

Nelu , ta ostatnia wygląda na Nostalgię - rok ją mam , pięknie kwitła
Zablokowany

Wróć do „Róże”