Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
Minęła 23.00 i zaczyna się robić ciekawie... 

Pozdrawiam
Jerry
Jerry
Tomek231 pisze:... Błąd popełniłem tylko jeden- zasadziłem je ok 8 czerwca.
...
W tym roku przygotowałem się bardziej (m.in. kupiłem działkę). W lutym zacząłem siać ... ostatnią odmianę posadziłem tydzień temu.
Rozumiem, że na tej działce masz szklarnię?
- rico62
- 500p
- Od: 19 lip 2010, o 20:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Dziekuje za porade Kozula
Dziekuje ekopom

Dziekuje ekopom

- krykiet66
- 50p
- Od: 18 lip 2011, o 20:58
A czy można ten czysty torf zasilić gnojówką z obornika gołębiego?
Tak, ale po przegotowaniu w autoklawie i naświetleniu UV.
krykiet66 pisze:A czy można ten czysty torf zasilić gnojówką z obornika gołębiego?
Do uprawy w ogródku- tak, ale do rozsady produkowanej w domu to nie bardzo sobie wyobrażam chyba, że wcześniej torf zostanie przekompostowany z gnojówka przez 12 miesiecy.
Pozdrawiam
-
- 10p - Początkujący
- Od: 21 mar 2012, o 21:31
Moje pierwsze pomidory, dziś zapewnie im większe pojemniki i moje pytanie czy mam mogę je wsadzić głębiej niż pod pierwsze liścienie? I ma znaczenie że niektóre pożółkły? Wdzięczna będe za porade

https://picasaweb.google.com/1071330040 ... 5626892082

-
- 100p
- Od: 13 lut 2012, o 17:07
Mam pytanie: moje pomidorki są wykiełkowały trzy tygodnie temu, mają tylko po dwa liście i są bardzo wysokie - niektóre się przewracają. Czy to normalne?
Bardzo proszę o odpowiedź

Pozdrawiam
Maja
Maja
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 kwie 2012, o 18:32
Nie - pójdą do gruntu. Na razie okupują parapety (patrząc na moją żonę - kobiety są jednak tolerancyjne)11krzych pisze:Tomek231 pisze:... Błąd popełniłem tylko jeden- zasadziłem je ok 8 czerwca.
...
W tym roku przygotowałem się bardziej (m.in. kupiłem działkę). W lutym zacząłem siać ... ostatnią odmianę posadziłem tydzień temu.
Rozumiem, że na tej działce masz szklarnię?

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 kwie 2012, o 18:32
Przewracają się czy pochylają. Może stoją w kiepskim miejscu i ciągną do światła. Wrzuć jakieś foty.majka100 pisze:Mam pytanie: moje pomidorki są wykiełkowały trzy tygodnie temu, mają tylko po dwa liście i są bardzo wysokie - niektóre się przewracają. Czy to normalne?
Pozdrawiam
moniasweden
Cóż począć?.
Uprawa pomidorów wymaga wiedzy i doświadczenia . Widocznie przez grzeczność nikt Ci nic nie radzi. Otóż pomidory Twoje osiągnęły takie rozmiary, że trudno będzie o odpowiedni pojemnik do przesadzenia. Gdyby to był czas wysadzenia do gruntu byłaby szansa jeszcze wsadzić je ukośnie. Jeżeli masz szklarnie można zaryzykować wysadzenie. Jeżeli nie to za miesiąc będą jeszcze bardziej wybiegniete.
Pozdrawiam
Cóż począć?.
Uprawa pomidorów wymaga wiedzy i doświadczenia . Widocznie przez grzeczność nikt Ci nic nie radzi. Otóż pomidory Twoje osiągnęły takie rozmiary, że trudno będzie o odpowiedni pojemnik do przesadzenia. Gdyby to był czas wysadzenia do gruntu byłaby szansa jeszcze wsadzić je ukośnie. Jeżeli masz szklarnie można zaryzykować wysadzenie. Jeżeli nie to za miesiąc będą jeszcze bardziej wybiegniete.
Pozdrawiam
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
A na pewno ogranicz im ciepełko, jeśli masz możliwość zacznij je lekko hartować tak do ok 15 stopni - im cieplej tym będą wyższe. Ja się tak załatwiłam w zeszłym roku i rozstaw je maksymalnie, aby miały lepsze światło, choć kolorek ładniutki.
pozdrawiam
-- 11 kwi 2012, o 18:24 --
Te same sadzonki trzymane u mnie w salonie i u teścia na słonecznym, ale nieogrzewanym ganku różniły się diametralnie.
pozdrawiam
-- 11 kwi 2012, o 18:24 --
Te same sadzonki trzymane u mnie w salonie i u teścia na słonecznym, ale nieogrzewanym ganku różniły się diametralnie.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

Monia, możesz przesadzić je w wyższe pojemniki. Jest to w tym przypadku wręcz konieczne. Najlepsze byłyby butelki typu Pet po napojach, ewentualnie kartony po mleku, sokach itp. Zetnij górę butelek, lub kartonów. Od dołu, KONIECZNIE, zrób dziurki, które umożliwią odpływ nadmiaru wody. Możesz to zrobić rozżarzonym gwoździem. Jest to trochę uciążliwe, ale dasz radę. Przełóż sadzonki do tych pojemników. Te wyższe możesz ułożyć trochę skośnie. Dosyp ziemi, ile się da. Jeśli miałaby przykryć nawet kilka liści, nie przejmuj się, nic się roślinom nie stanie. Odetnij liście, które miałyby znaleźć się pod powierzchnią ziemi. Będziesz miała bardzo ładne sadzonki z potężnym systemem korzeniowym.moniasweden pisze:Moje pierwsze pomidory, dziś zapewnie im większe pojemniki i moje pytanie czy mam mogę je wsadzić głębiej niż pod pierwsze liścienie? I ma znaczenie że niektóre pożółkły? Wdzięczna będe za porade![]()
I na jakiś czas przestaną rosnąć w górę.
- stachs
- 100p
- Od: 26 lut 2012, o 19:50
Nawóz z Lidla - do pomidorów
http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-B67 ... _25984.htm
Co o tym sądzicie?
http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-B67 ... _25984.htm
Co o tym sądzicie?
Mam pytanie. Jakie liście ma Brandywine? Ziemniaczane , czy "normalne" , pomidorowe? Mam tego pomidora z 2 różnych źródeł i okazały się roślinami o innych liściach. Teraz trochę zgłupiałam, i nie bardzo wiem , który z nich to ten właściwy... 

Pozdrawiam,Małgorzata