Mój kawałek ziemi w ROD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój kawałek ziemi w ROD

Post »

Czy poza krokusami coś z cebulowyh u Ciebie już zakwitło? :) Na byliny z biedronki się w tym roku nie załapałam, zobaczyłam tylko pusty karton i pojedynczymi sztukami bylin, które mnie nie interesowały. :roll: A jak wysiewy?
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Święta, Święta i po Świętach... :P

Witaj Edytko. Jak do tej pory to tylko przebiśniegi i krokusy, tulipanki nieśmiało wypuszczają liście, ale... to było ponad 2 tygodnie temu, a od tam tego czasu nie byłem na działce: najpierw deszcze i zimno strasznie, a teraz Wielkanoc. a że praktycznie mogę być tylko w weekendy to tak wyszło.
Najgorsze że nie za dużo właśnie posiane: posadzony bób, posiana wczesna sałata i rzodkiewka. Posadzone lilie... i to praktycznie wszystko :( Miałem posiać koper, pietruszkę naciową, sałatę lodową i nie zdążyłem jeszcze, i przez to wszystko będą później.
Dobrze, że z kwiatów nie mam nic takiego co koniecznie musiało by być już wysiane, tzn. w sumie mam, groszek pachnący, który już powinien siedzieć w ziemi i kiełkować, trudno będzie później. Za to na parapecie już skiełkowała aksamitka, 3 malutkie pudełka, ale może coś z tego będzie, chociaż część strasznie mi wybiła (nie mam za bardzo słonecznego miejsca na parapecie), mieszanka - ma tydzień i ponad 3 cm :( Dobrze, że chociaż wysoka zółta powoli i delikatnie sobie rośnie i tak nie wybija, a ponieważ na niej mi najbardziej zależy (dostałem tylko troszkę nasionek) to ma najlepsze miejsce.
Cieszę się tylko, że przed Wielkanocnymi mrozami i śniegiem zdążyłem truskawki okryć :)
I mam nadzieję, że to już koniec takiej pogody i będzie tylko lepiej :heja

Edit:
Chyba jednak wiosna idzie, dzisiaj po drodze "spotkałem coś takiego"... co to jest?
Obrazek
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19

Post »

Ja też mam spore poślizgi z wysiewami, dzisiaj staram się to nadrobić. Listki tej rośliny przypominają mi żagwin, tylko kolor kwiatów się nie zgadza, ale ja znam tylko jedną odmianę, możliwe, że to jakaś inna. :)
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36

Post »

Myślę że to żagwin - pewnie na zdjęciu nie jest wiernie oddany kolor - stawiałabym na fiolet. Są też różowe.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Macie rację, rzeczywiście zdjęcie było robione w pełnym słońcu i wyglądały na bardzo niebieskie, przed chwilą idąc do pracy :pobrałem kawałek próbki" ;) i przy normalnym świetle jest bardziej fioletowy.

Obrazek

Nie miałem pojęcia, że żagwin tak wcześnie kwitnie.
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Próbka piętna. A ja tej roślinki nie znałam a taka piękna i wczesnowiosenna jest.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Ja mimo że mam możliwość nie spieszę się z wysiewami warzyw, trochę odstraszają mnie chłodne noce, ale może wreszcie się przełamię gdyż dzisiaj zauważyłam nareszcie wschodzący groch i kilka rzodkiewek, noski też wychylił czosnek (jakiś czas temu), ale bób 'milczy'; powoli zaczynam tracić nadzieję na to że wyrośnie (siany był miesiąc temu). Szkoda że nie masz jasnego parapetu, taki jest najlepszy na wysiewy, ja ściągnęłam doniczkowe kwiaty (a przy okazji dwa podarowałam bratowej) żeby zrobić miejsce na nasiona 8-)
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Rem :wit i ,ale wyrósł Ci śliczny Żagwin ;:oj ;:138 ;:63
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Remi, u mnie też zaczyna kwitnąć żagwin, ale ten jest prawie w pełni rozkwitnięty.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Lusia - ja tez nie :)

Ola - już czas jakiś temu powinienem wysiać koper i pietruszkę naciową, bób sadziłem z 1-2 tygodnie później niż Ty, mam nadzieję że w weekend będę na działce, to będę mógł zdać relacją.

Gosiu - to nie mi wyrósł :( to spotkany po drodze, koło firmowego trawnika sobie wyrósł

Zosiu - też mnie to zdziwiło, ale rósł w pełnym słońcu, bez kawałka cienia przez cały dzień
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Remi - zdjęcia z działki poproszę! Ja się nie spieszę z wysiewami do gruntu chociaż łapki mnie swędzą, oj swędzą!
Ale życie nauczyło mnie że zbyt wczesne siewy nie zawsze są udane....
Aksamitki posiałam tak jak Ty i mam istną zieloną szczotę. Musiałabym popikować - ale nie mam w co i za dużo tego dobrodziejstwa. Trudno muszą wytrzymać jeszcze trochę. Hartuję moje siewki dopiero w maju
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Dzisiaj zauważyłam pierwszą siewkę bobu, a gdzie reszta? Poczekam - nie mam innego wyjścia. Niby miało padać u nas, niby chmury deszczowe przełażą po niebie i co? Ale nie narzekam na pogodę jak sobie pomyślę że w Azji szaleją tajfuny a w Ameryce huragany. Ostatnio posiałam drugą partię rzodkiewki. W mądrej książce o warzywach piszą że koper nie boi się chłodu, ale ginie podczas przymrozków, dlatego z koprem jeszcze czekam. Szpinak i natka pietruszki - te w najbliższym czasie wysieję do gruntu, mogłabym jeszcze dołożyć sałatę, ale mam rozsadę (ta jeszcze chwilę poczeka). U mnie żagwiny rosną też na pełnym słońcu i do tego na suchej glebie :wink:
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Olu - w zeszłym sezonie koper i pietruszkę siałem na przełomie marca i kwietnia (chyba 1 tydzień kwietnia), wyrósł na 1,5m :)

Marysiu - mam nadzieję, że w końcu jutro się wybiorę, 3 tyg nie byłem, to będą zdjęcia.

A tu moje siewki aksamitek, te w niebieskim to zółta chyba wyniosła, której nasionka dostałem od sąsiadki, pięknie wzeszła jest niziutka i powoli już 2 parę listków puszcza, a te w białym to mieszanka zebrana z tych co miałem w zeszłym roku, wybiegła na 4-5 cm! Jest cieniutka. A obie w tych samych warunkach.

Wybaczcie jakość zdjęć ale robione "po ciemku" z komórki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kiedy je pikować, gdy będzie para liści właściwych, czy może te wybiegnięte wcześniej?

Edit:
Poprawiłem zdjęcia bo się rozjechały...
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36

Post »

Remi ile mają te siewki? Czy można jeszcze wysiać, tak by wykiełkowały?
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Te mają jakieś 2.5 tygodnia. Pierwszy raz siałem na rozsadę, zobaczymy co wyjdzie. Myślę, że jeszcze można, jednak w domu cieplej niż na zewnątrz, to i wzejdą szybciej niż w gruncie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”