Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6
- kocica
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6
Witaj Izo, martwisz się swoimi żurawkami, ale u mnie to dopiero jest tragedia, w tym roku żadna nie zachowała liści. Niektóre mają żywe środeczki, ale co z resztą to nie wiem, u nas jest jeszcze bardzo chłodno i rośliny nie szaleją z wegetacją.

Moje wątki 
Pozdrawiam, Ewa.

Pozdrawiam, Ewa.
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Izo,piękne kolory sasanek.U mnie jedna budzi sie do życia,a innych kolorów nie mogę się dochować.

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje sasanki jeszcze nie kwitną. Może wreszcie zrobi się cieplej, bo mróz, śnieg i wiatr już mnie męczą.

- 
				izaziem
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
A moje sasanki chyba mi wynagrodzą zeszły rok gdy były objedzone  przez nornice. Odrosły starsze od resztek korzeni i jeszcze jakieś siewki. Mam nadzieję że się jakoś pokrzyżowały i będzie  niespodzianka 

- Miiriam
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
Izuniu  

Bardzo, Bardzo Ci dziękuję 

Dziś był listonosz ... i przyniósł : Piękną kartkę z życzeniami i nasionka ... wymarzone ...

Bardzo, Bardzo Ci dziękuję

Dziś był listonosz ... i przyniósł : Piękną kartkę z życzeniami i nasionka ... wymarzone ...

- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
 tulipany, sasanki -no nie mogę! U mnie pełnia kwitnienia krokusów!Sasanki jeszcze we futrze siedzą i nosków nie wystawiają....
 tulipany, sasanki -no nie mogę! U mnie pełnia kwitnienia krokusów!Sasanki jeszcze we futrze siedzą i nosków nie wystawiają....- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Sasanki wśród kamieni wyglądają świetnie  

Zawilce gajowe już takie duże U mnie dopiero wyszły z ziemi.
 U mnie dopiero wyszły z ziemi.

Zawilce gajowe już takie duże
 U mnie dopiero wyszły z ziemi.
 U mnie dopiero wyszły z ziemi.Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6
Wiosna jest wszędzie piekna, to prawda. Twoje sasanki ładnie się rozwinęły. Ja podobnie jak pisze Gosia każdego roku dokupuję i nie dlatego, że źle rosną, tylko że nornice  wygryzają im korzenie.
Ale takie tulipanki jak Twoje też mam i zaczynają kwitnąć.

Ale takie tulipanki jak Twoje też mam i zaczynają kwitnąć.
Pozdrawiam Krystyna

- jollla500
- Od: 26 cze 2008, o 23:49
Izuniu   cebulice, sasanki oj mój ogród śpi hehhehe no przypatrzył za swoimi sasankami ale nie wiem czy jeszcze śpią albo nadzwyczajnie ich nie widzę
  cebulice, sasanki oj mój ogród śpi hehhehe no przypatrzył za swoimi sasankami ale nie wiem czy jeszcze śpią albo nadzwyczajnie ich nie widzę   w ubiegłym roku je przesadzałam i nie pamiętam gdzie
  w ubiegłym roku je przesadzałam i nie pamiętam gdzie  

cebulice, sasanki oj mój ogród śpi hehhehe no przypatrzył za swoimi sasankami ale nie wiem czy jeszcze śpią albo nadzwyczajnie ich nie widzę
  cebulice, sasanki oj mój ogród śpi hehhehe no przypatrzył za swoimi sasankami ale nie wiem czy jeszcze śpią albo nadzwyczajnie ich nie widzę   w ubiegłym roku je przesadzałam i nie pamiętam gdzie
  w ubiegłym roku je przesadzałam i nie pamiętam gdzie  
- kogra
- Przyjaciel Forum 
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na ostatniej fotce to zawilce gajowe są cudne.
U mnie nie rosną tak gęsto.
Sasanki widać że Cię kochają.

U mnie nie rosną tak gęsto.
Sasanki widać że Cię kochają.

Grażyna.
kogro-linki

kogro-linki
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grażynko-księgowa - na pewno warto mieć sasanki. Sądząc po moich - nie kwitną wszystkie razem. Biorąc pod uwagę mikroklimat Kaszub - u Ciebie kwitłyby ciut później. Mam sporo siewek w tym roku. Jak przyjedziecie to coś wyłopatkujemy  

Miiriam - dzięki za słowa pochwały, ale i na moim skalniaku chwastów nie brakuje. Cieszę się, że pomogłam Ci spełnić marzenie o pełnym kosmosie 

Witaj Ewuniu-kocico! Miło mi bardzo, że zajrzałaś i zostawiłaś ślad. Tak rzadko się odzywasz...Moje żurawki w większości wyglądają tak:
  - istna masakra
 - istna masakra   , choć szanse na przeżycie mają
 , choć szanse na przeżycie mają
Małgosiu - służę nasiona swoich sasanek - choć nie koniecznie będą takie same.
Ewuniu-majowa u mnie tylko te przy kamieniach tak kwitną. Reszta wciąż w blokach startowych.
Izo rozumiem Twe oczekiwania względem siewek. Po raz pierwszy też mam siewki sasanek i to nawet kwitnące 

Marysiu mimo wszystko u mnie ciut cieplej niż na Kaszubach. Poza tym te kamienie grzeją sasanki i stąd ich szybsze kwitnienie. A krokusy i u mnie jeszcze kwitną 

Jacku te kamienie to nie tylko tło dla sasanek, ale i ogrzewanie Zawilce odmianowe też dopiero u mnie "wyłażą". Te kwitnące to zaadoptowane dzikusy - rosną jak szalone i rozsiewają się.
 Zawilce odmianowe też dopiero u mnie "wyłażą". Te kwitnące to zaadoptowane dzikusy - rosną jak szalone i rozsiewają się.
Krysiu - wiosna jest tak cudna i magiczna, że trudno jej nie lubić. Sasankom znajdź może inne miejsce. Szkoda je stracić, tym bardziej że raczej nie należą do roślin długowiecznych.
Jolu z tym przesadzaniem też tak mam. Staram się zaznaczać kijkami nowoposadzone lub przesadzone rośliny, ale zawsze są jakieś straty. Jak to Twój ogród śpi? Przecież u Ciebie cieplej. Sama widziałam wiosnę u Ciebie.
Grażynko - te zawilce rosną sobie już kilka lat pod pigwowcem - ładnie się rozrastają, bo staram się tam nie grzebać. Wyrywam tylko większe chwasty i dosadzam kolejne odmiany. Sasankom udało mi się w końcu trafić z miejscem. Wcześniej na rabacie rosły słabo. A może po prostu odwzajemniły moje uczucie...
Dzisiaj udało mi się rozgarnąć różane kopce i odchwaścić największą rabatę. Niektóre mlecze to wręcz konkursowe były Z zaległych prac to jeszcze piwonie posadziłam i liliowce - dłużej już nie mogły rosnąć w woreczkach
 Z zaległych prac to jeszcze piwonie posadziłam i liliowce - dłużej już nie mogły rosnąć w woreczkach  

- cebulica syberyjska
 - cebulica syberyjska
  - kokorycz solida
 - kokorycz solida
  - pierwsza własna siewka
 - pierwsza własna siewka  

- jedne kończą, a drugie zaczynają kwitnąć
  - robi się żółto...
 - robi się żółto...

Miiriam - dzięki za słowa pochwały, ale i na moim skalniaku chwastów nie brakuje. Cieszę się, że pomogłam Ci spełnić marzenie o pełnym kosmosie

Witaj Ewuniu-kocico! Miło mi bardzo, że zajrzałaś i zostawiłaś ślad. Tak rzadko się odzywasz...Moje żurawki w większości wyglądają tak:
 - istna masakra
 - istna masakra   , choć szanse na przeżycie mają
 , choć szanse na przeżycie mająMałgosiu - służę nasiona swoich sasanek - choć nie koniecznie będą takie same.
Ewuniu-majowa u mnie tylko te przy kamieniach tak kwitną. Reszta wciąż w blokach startowych.
Izo rozumiem Twe oczekiwania względem siewek. Po raz pierwszy też mam siewki sasanek i to nawet kwitnące

Marysiu mimo wszystko u mnie ciut cieplej niż na Kaszubach. Poza tym te kamienie grzeją sasanki i stąd ich szybsze kwitnienie. A krokusy i u mnie jeszcze kwitną

Jacku te kamienie to nie tylko tło dla sasanek, ale i ogrzewanie
 Zawilce odmianowe też dopiero u mnie "wyłażą". Te kwitnące to zaadoptowane dzikusy - rosną jak szalone i rozsiewają się.
 Zawilce odmianowe też dopiero u mnie "wyłażą". Te kwitnące to zaadoptowane dzikusy - rosną jak szalone i rozsiewają się.Krysiu - wiosna jest tak cudna i magiczna, że trudno jej nie lubić. Sasankom znajdź może inne miejsce. Szkoda je stracić, tym bardziej że raczej nie należą do roślin długowiecznych.
Jolu z tym przesadzaniem też tak mam. Staram się zaznaczać kijkami nowoposadzone lub przesadzone rośliny, ale zawsze są jakieś straty. Jak to Twój ogród śpi? Przecież u Ciebie cieplej. Sama widziałam wiosnę u Ciebie.
Grażynko - te zawilce rosną sobie już kilka lat pod pigwowcem - ładnie się rozrastają, bo staram się tam nie grzebać. Wyrywam tylko większe chwasty i dosadzam kolejne odmiany. Sasankom udało mi się w końcu trafić z miejscem. Wcześniej na rabacie rosły słabo. A może po prostu odwzajemniły moje uczucie...
Dzisiaj udało mi się rozgarnąć różane kopce i odchwaścić największą rabatę. Niektóre mlecze to wręcz konkursowe były
 Z zaległych prac to jeszcze piwonie posadziłam i liliowce - dłużej już nie mogły rosnąć w woreczkach
  - cebulica syberyjska
 - cebulica syberyjska - kokorycz solida
 - kokorycz solida - pierwsza własna siewka
 - pierwsza własna siewka  
 - jedne kończą, a drugie zaczynają kwitnąć - robi się żółto...
 - robi się żółto...- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Izuniu sasanki przepiękne.....ale ta własna siewka jest zjawiskowa.....ależ kolorek i kształt kwiatu.....cudo   

U Ciebie już taka zaawansowana wiosna, mnóstwo kwiatów kwitnie, jest kolorowo i ślicznie. Kokorycz super, ostatnio i ja zaczęłam sie za nimi rozglądać, one takie wczesne. U mnie krokusy najwięcej koloru dawały wczesną wiosną, a teraz zostały zdziesiątkowane, więc muszę ogródek troszkę wzbogacić w takie wczesne kwiatuszki....

U Ciebie już taka zaawansowana wiosna, mnóstwo kwiatów kwitnie, jest kolorowo i ślicznie. Kokorycz super, ostatnio i ja zaczęłam sie za nimi rozglądać, one takie wczesne. U mnie krokusy najwięcej koloru dawały wczesną wiosną, a teraz zostały zdziesiątkowane, więc muszę ogródek troszkę wzbogacić w takie wczesne kwiatuszki....
- Miiriam
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
A co ty krzyżowałaś że masz TAKĄ cudna sasankę ?????   

Gratulacje

Gratulacje

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Jaka piękna siewka  Postanowiłam zebrać nasiona ze swoich sasanek i nasiać sobie, bo przybyła mi długa rabata z późnymi roślinami, więc sasanki w sam raz, żeby coś było widać też wiosną. Kupię też jesienią kilogram lub dwa krokusów
 Postanowiłam zebrać nasiona ze swoich sasanek i nasiać sobie, bo przybyła mi długa rabata z późnymi roślinami, więc sasanki w sam raz, żeby coś było widać też wiosną. Kupię też jesienią kilogram lub dwa krokusów 

Postanowiłam zebrać nasiona ze swoich sasanek i nasiać sobie, bo przybyła mi długa rabata z późnymi roślinami, więc sasanki w sam raz, żeby coś było widać też wiosną. Kupię też jesienią kilogram lub dwa krokusów
Pięknie wszystko kwitnie u Ciebie.Ja dzisiaj wybieram się na działeczkę[pod warunkiem,że nie będzie  podać].Mam tylko nadzieję że nie ma dużych strat po zimie.
Część miałam okrytą ale tegoroczna zima była ciepła a potem dość mrożna.

Część miałam okrytą ale tegoroczna zima była ciepła a potem dość mrożna.
Basia
Moje wyzwanie

Moje wyzwanie