Moja działka
- slila1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja działka
Jurku i jak tam Twoja korona, myślę że w porządku, bo im podobno zimno nie szkodzi.
Grażynko byłam rano i wszystko było mocno zmrożone, a woda zamarznięta, nawet kranu z wodą nie mogłam odkręcić. Całe szczęście, że przed świętami na nowo okryłam rośliny gałązkami choiny. Po południu zięć zawiózł mnie jeszcze raz. Sprawdziłam cebulowe, bratki i inne kwitnące, były w porządku. Zrobiłam trochę zdjęć.
Marysiu myślę, że to już koniec świętowania. Dzisiaj była u mnie młodsza córka z rodziną. Potem byłam na działce. Zdjęcia będą niedługo.
Grażynko byłam rano i wszystko było mocno zmrożone, a woda zamarznięta, nawet kranu z wodą nie mogłam odkręcić. Całe szczęście, że przed świętami na nowo okryłam rośliny gałązkami choiny. Po południu zięć zawiózł mnie jeszcze raz. Sprawdziłam cebulowe, bratki i inne kwitnące, były w porządku. Zrobiłam trochę zdjęć.
Marysiu myślę, że to już koniec świętowania. Dzisiaj była u mnie młodsza córka z rodziną. Potem byłam na działce. Zdjęcia będą niedługo.
- slila1
Mnie się wiosna u Ciebie Lidziu podoba.
Piękne szafirki, a u mnie duZo ich wyginęło.
Piękne szafirki, a u mnie duZo ich wyginęło.
Pozdrawiam Krystyna
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Lidziu to u Ciebie zdecydowanie cieplej, szafirków u mnie nie widać (trawka na razie) żywiec mi się podoba nie znam go
Radośnie - a kocicę (czy kota) pomiziaj ode mnie
Radośnie - a kocicę (czy kota) pomiziaj ode mnie
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Lidziu...bardzo wyrywna u ciebie ta wiosna.
. Kwitnące szafirki..
. Moim jeszcze daleko, jeśli w ogóle zakwitną. Dużo cebulowych mi po wymarzało. Jakieś takie pojedyńcze sztuki się trafiają wszystkiego. Bardzo ładny pierwiosnek ząbkowany...
. Mnie nawet te zwykłe powymarzały. 

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
U mnie ani jednego hiacynta nie będzie w tym roku.
A szafirki też gdzieś przepadły.
Tylko suche liście po nich zostały.
Ładnie wszystko Ci wychodzi i wygląda na to, że mróz nic nie uszkodził.
A szafirki też gdzieś przepadły.
Tylko suche liście po nich zostały.

Ładnie wszystko Ci wychodzi i wygląda na to, że mróz nic nie uszkodził.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- slila1
Krysiu w zeszłym roku miałam na działce już tak dużo szafirka armeńskiego, że musiałam go się pozbyć prawie w całości. Przerzuciłam się na szafirki innych odmian, które nie rozrastają się tak bardzo. Te na wczorajszych zdjęciach, to muscari latifolium - szerokolistny i m.botryoides album - biały. Mam jeszcze inne odmiany, ale nie wiem czy przetrwały zimę, bo na razie ich nie widać.
Marysiu żywiec gruczołowaty, to roślinka dość pospolita przynajmniej u nas, zajrzyj do lasu, może też u Ciebie rośnie.
Na zdjęciu bukiecik żywca, który dostałam wczoraj od wnuka.

Zeniu z pierwiosnków ząbkowanych zostały tylko dwa, a te "zwykłe" prawie wszystkie wymarzły.
Grażynko u mnie prawie wszystkie hiacynty są na swoim miejscu, Myślę, że pomogło im jesienne przesadzenie w bardziej suche miejsca i dodatek kompostu i dobrej ziemi pod korzonki.
Marysiu żywiec gruczołowaty, to roślinka dość pospolita przynajmniej u nas, zajrzyj do lasu, może też u Ciebie rośnie.
Na zdjęciu bukiecik żywca, który dostałam wczoraj od wnuka.

Zeniu z pierwiosnków ząbkowanych zostały tylko dwa, a te "zwykłe" prawie wszystkie wymarzły.
Grażynko u mnie prawie wszystkie hiacynty są na swoim miejscu, Myślę, że pomogło im jesienne przesadzenie w bardziej suche miejsca i dodatek kompostu i dobrej ziemi pod korzonki.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Piękny ten żywiec.
Ładny prezent od wnuczka.
Wpadnij po kokoryczkę.
Ładny prezent od wnuczka.

Wpadnij po kokoryczkę.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- adamiec
- Od: 4 mar 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lidziu wychdzę z prośbą do Ciebie, czy mogła bym odkupić chociaż małą sadzonke Cieszynianki.Jeżeli tak napisz cene z przesyłką na pw. 

- semper
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wczoraj rano moja szachownica wyglądała nieciekawie.W ciągu dnia jakoś doszła do siebie.Ma noc ją przykryłem, ale mrozu nie było.W zasadzie jedyną rośliną, która ucierpiała podczas ostatniej nocy jest języczka Przewalskiego, ale ona da radę.Bardziej niepokoi Mnie to co jeszcze nie wylazło z ziemi.
- slila1
Marysiu na kawę nie zdążyłam, bo śpieszyłam się na działkę. Trzeba spieszyć się z robotą, bo zapowiadają deszcz.
Grażynko żywiec nawet dobrze trzyma się w wazoniku.
Jutro postaram się wpaść, tylko nie wiem o której godz, bo na działce mam mieć komisję d/s odwodnień, więc przyjdę dopiero jak oni sobie pójdą. Przed wyjściem zadzwonię.
Irenko ale ja nie sprzedaję roślin. Zajrzyj na PW.
Jurku cieszę się, że Twoja szachownica jest bezpieczna. U mnie też jeszcze jest wiele niewiadomych, które dotychczas nie wyszły i boję się, że już po nich.

Grażynko żywiec nawet dobrze trzyma się w wazoniku.
Jutro postaram się wpaść, tylko nie wiem o której godz, bo na działce mam mieć komisję d/s odwodnień, więc przyjdę dopiero jak oni sobie pójdą. Przed wyjściem zadzwonię.
Irenko ale ja nie sprzedaję roślin. Zajrzyj na PW.
Jurku cieszę się, że Twoja szachownica jest bezpieczna. U mnie też jeszcze jest wiele niewiadomych, które dotychczas nie wyszły i boję się, że już po nich.

- hala67
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lideczko trzymam kciuki za szczęśliwymi postanowieniami komisji.
Kępa miłka wygląda zjawiskowo. O kwiatuszku o nazwie żywiec pierwszy raz słyszę. To chyba jakaś regionalna roślina?
Kępa miłka wygląda zjawiskowo. O kwiatuszku o nazwie żywiec pierwszy raz słyszę. To chyba jakaś regionalna roślina?
Pozdrawiam Hala
- slila1
Halinko dziękuję mam nadzieję, że sprawa odwodnienia zakończy się pozytywnie dla mnie. Nie wiem czy żywiec gruczołowaty to regionalna roślina, ale wydaje mi się, że rośnie na terenach podgórskich.